Lucian Duta, fostul presedinte CNAS: “Distribuitorul de medicamente al statului, Unifarm, a fost adus la inexistenta pentru a da o putere foarte mare distribuitorilor privati”
Lucian Duta, fost presedinte al CNAS in perioada guvernului Boc, acuza intr-un interviu acordat HotNews.ro ca oficiali ai Ministerului Sanatatii ar fi distrus intentionat Unifarm-ul, distribuitorul de medicamente al statului, in interesul privatilor din distributia farmaceutica. Din Romania lipsesc, de peste doi ani, 20 de medicamente esentiale in tratamentul cancerului. Corpul de Control al premierului Ponta a sesizat DNA-ul, la inceputul lui noiembrie, in privinta unor nereguli referitoare la colectarea taxei clawback de la producatorii farma in perioada mandatului lui Lucian Duta la CNAS. Acesta a catalogat acuzatiile ca fiind “o actiune strict politica”.
De ce in ultimii ani trei ani, perioada in care ati avut o functie foarte importanta in sistem, nu s-a rezolvat criza citostaticelor?
Lucian Duta: Casa Nationala de Asigurari de Sanatate nu are niciun fel de putere in a asigura prezenta acestor medicamente pe piata. E o decizie care apartine exclusiv Ministerului Sanatatii. Explicatia pentru care aproximativ 20 de citostatice lipsesc in ultimii trei ani de pe piata este ca au un cost de vanzare relativ redus, iar celor care ar trebui sa distribuie aceste medicamente nu le convine din cauza castigurilor foarte mici. Statul roman, de-a lungul anilor, nu si-a asigurat niciun mecanism prin care, la o eventuala criza, sa poata raspunde santajului pe care-l fac distribuitorii si producatorii de medicamente. Daca ei nu vor sa aduca, in Romania nu exista medicamente.
Dar statul roman are propria companie de distributie de medicamente.
Lucian Duta: Asa e, exista o companie de distributie a statului, UNIFARM, care a fost adusa special in ultimii 10-12 ani aproape la stadiul de inexistenta pentru ca crea senzatia ca pe piata romaneasca functioneaza doar distribuitori privati de medicamente. Este fals. Statul are aceasta parghie dar pe care nimeni nu a vrut sa o
95% dintre promisiunile despre sanatate pe care le fac politicienii in campanie nu vor putea fi respectate niciodata.
Lucian Duta, fostul presedinte CNAS
foloseasca.
De cine a fost adusa UNIFARM-ul pe butuci?
Lucian Duta: De interesele celor care s-au perindat prin Ministerul Sanatatii si care aveau un interes foarte clar: ramanerea intregii piete de distributie a medicamentelor exclusiv in mana privatilor, tocmai pentru a le da o putere foarte mare acestor distribuitori.
De ce nu ati propus guvernului Boc sa rezolve aceasta situatie in perioada in care erati directorul CNAS?
Lucian Duta: Eu am propus de fiecare data acest lucru la Ministerul Sanatatii. Problema este ca acolo exista si a existat dintotdeauna foarte multa inertie, incompetenta si foarte multa rea-credinta uneori. Nu a existat vointa politica necesara a celor care s-au perindat prin Ministerul Sanatatii. Se gasesc mecanisme institutionale ca statul sa aduca aceste medicamente. Nu exista destula vointa.
Un comunicat al medicilor de familie sustine ca 10% dintre datele inregistrate in sistemul informatic al CNAS (SIUI) sunt eronate. De ce se intampla asta?
Lucian Duta: Acest sistem importa baze de date de la ANAF, de la Ministerul de Interne, de la Ministerul Educatiei care se strang in SIUI. CNAS nu are voie sa opereze in bazele de date, cei care dau acele date poarta raspunderea exactitatii si corectitudinii acelor date.
Asta inseamna ca medicii de familie nu ar trebui sa ceara rezolvarea acestei situatii CNAS-ului.
Lucian Duta: Exact. Nu CNAS-ul raspunde pentru acuratetea bazelor de date.
Medicii de familie solicita posibilitatea de a prescrie retete si offline pe formulare pretiparite in cazul intreruperilor de curent sau a conexiunii la Internet. Ce parere aveti?
Lucian Duta: Cand s-au implementat sisteme informatice in sistemul medical, nicaieri in lume acestea nu au fost primite cu bratele deschise. E normal sa ai o anumita rezistenta. Dar viitorul se bazeaza numai pe sisteme informatice integrate. Medicii de familie inca au probabil o anumita rezerva, dar noi ne indreptam deja spre prescrierea a 4 milioane de retete electronice ceea ce inseamna ca cei care au apetit si nu au nimic de ascuns le folosesc.
Cum comentati acuzatiile de fraudare a SIUI aduse lui Irinel Popescu de catre Curtea de Conturi, in perioada in care era director al CNAS, cu aproximativ 3,5 milioane euro?
Lucian Duta: SIUI are o poveste care incepe in 2000. La CNAS in acesti ani s-au perindat 5-6 presedinti si fiecare a facut eforturi de a face acest sistem. Cred ca orice presedinte a avut bune intentii. Eu nu am citit raportul Curtii de Conturi, dar faptul ca dupa 12 ani vine un raport al Curtii de Conturi care contrazice tot ce s-a intamplat in acesti ani este o chestiune discutabila asupra careia nu ma pot pronunta pana ce nu vad despre ce e vorba. In fiecare an CNAS a fost auditata de Curtea de Conturi si chiar anul trecut s-a facut o auditare pe ultimii 11 ani si raportul de anul trecut a spus ca totul e in regula.
Ce parere aveti despre posibila centralizare a achizitiilor din spitale la nivelul Ministerului Sanatatii?
Lucian Duta: Ca fost director de spital va spun ca este o trompeta populista. La nivelul spitalelor, 76% din bugetul lor se duce pe salarii. Mai scadeti cheltuielile de intretinere si vedeti ca pe medicamente se cheltuiesc undeva intre 5-7% din bugetul spitalelor. Doamna Bartos a mai incercat o astfel de centralizare si in final a avut surpriza sa vada ca, din cauza intelegerilor care au avut loc intre distribuitori si producatori, preturile de licitatie finale erau mai mari daca le cumparai separat. Aceasta licitatie centralizata trebuie facuta cu foarte multa pricepere caci poti avea surprize inverse. De aceea eu nu cred in aceasta masura.
Sunteti multumit sau nu de ponderea prezentei temelor de sanatate in campania electorala de pana acum?
Lucian Duta: Sunt multumit ca totusi se vorbeste despre sanatate, politicienii romani dau impresia ca-i intereseaza. Sunt nemultumit pentru ca stiu ca 95% dintre promisiunile pe care le fac acum in campanie nu le vor putea respecta niciodata. Nimeni nu vine sa vorbeasca despre ceea ce inseamna reinvierea sanatatii. Ea pleaca de la rezolvarea crizei de personal, cea mai nenorocita criza cu care s-a confruntat vreodata Romania, si a finantarii sistemului. Apoi mai este controlul resurselor financiare. Despre aceste lucruri nu vorbeste nimeni. Cu foarte putine exceptii am vazut doar promisiuni de doi bani.