Sari direct la conținut

Scrisoare deschisa adresata puternicului ministru Raed Arafat

HotNews.ro
Vlad Mixich, Foto: Hotnews
Vlad Mixich, Foto: Hotnews

Sunteti puternic domnule doctor Raed Arafat. Mai puternic decat premierul Victor Ponta sau presedintele Traian Basescu. Aveti o putere din acel soi special la care orice politician ravneste. Pentru ca puterea dumneavoastra se sprijina pe noi. Noi cei care, dupa ce ati construit un sistem de urgenta functional, v-am rasplatit nu cu bani sau cu voturi, ci cu bunul cel mai rar existent acum in Romania: increderea.

Astazi sunteti ministrul sanatatii unui popor adanc deprimat. Si nu e suficient sa asigurati “continuitatea” administrativa a unui Minister. Tocmai pentru ca sunteti cel mai puternic ministru intr-o tara aflata in campanie electorala, trebuie sa faceti ceva mai mult decat politica.

  • Daca esti si tu de acord cu cererile din scrisoarea adresata lui Raed Arafat, o poti semna la finalul textului folosind formularul de comentarii. Scrisoarea va ajunge la Ministerul Sanatatii.
  • UPDATE: Scrisoarea impreuna cu semnaturile si comentariile cititorilor au ajuns pe masa ministrului Sanatatii.

Nu exista perioada in care politicienii romani sa fie mai vulnerabili decat in campania electorala. Orice declaratie pozitiva sau negativa pe care o veti face in urmatoarea luna va adauga sau va scadea cateva puncte procentuale din dreptul unui partid sau a celuilalt. E arma dumneavoastra cea mai ascutita, a carei eficienta este deja cunoscuta din ianuarie 2012. Atunci, ca si acum, romanii v-au sustinut pentru ca de-a lungul anilor ati facut ceva concret: fapte. De fapte bune si coerente ne e tuturor sete.

Dupa citirea programelor de guvernare a partidelor si primele zile de campanie, constatam ca avem parte de cea mai goala intrecere electorala din ultimul deceniu: vorbe, lozinci, nicio urma de argumente. Multi dintre noi nici nu vom mai vota. De scarba.

Dar am mai invatat ca exista prilejuri, rare ce-i drept, in care politicienii pot fi siliti sa faca ceea ce e bine pentru noi, nu doar pentru ei. Suntem acum intr-un astfel de context si dumneavoastra puteti fi agentul schimbarii bune. Nu cerem transformari epocale, din genul celor promise de „catindatii” electorali. Suntem, ca si dumneavoastra, adeptii imbunatatirilor punctuale si masurabile. Acestea, nu promisiunile pompoase, ne pot schimba viata.

Aveti in aceasta luna ocazia unica de a-i presa pe politicieni sa faca ceva concret pentru sanatatea noastra. De pilda, sa rezolve problemele revoltatoare de mai jos. Acum! Nu dupa alegeri, nu la sfarsitul anului, nu „cand se vor rezolva”.

  • 20 de medicamente esentiale in tratamentul unor forme de cancer lipsesc de peste un an din Romania. Statul are obligatia legala de a le pune la dispozitia pacientilor dar, in ciuda promisiunilor guvernelor PDL si USL, aceste medicamente lipsesc si astazi. Mii de romani sufera din cauza asta si, pentru a rezolva problema, nu este nevoie de un program de guvernare, ci de fapte. Va puteti convinge de amploarea fenomenului citind aici despre Reteaua Citostaticelor.
  • Cea mai mare rata a mortalitatii infantile in UE se inregistreaza de ani de zile in Romania. Desi o treime dintre acesti copii mor de pneumonie, statul roman inca nu ofera cetatenilor sai vaccinul anti-pneumococic. O fac insa majoritatea celorlalte state europene (inclusiv Bulgaria si Ungaria). In acest timp, in satele noastre mor cei mai multi bebelusi din Europa. Nu e nevoie de un program de guvernare pentru a gasi banii necesari rezolvarii acestei probleme. Ci de fapte. Puteti constientiza gravitatea situatiei citind aici despre “Demnitarul, mama si copilul”.
  • Romania este tara unde se realizeaza cele mai putine transplanturi din Europa. Principala piedica este absenta oamenilor care sa coordoneze reteaua nationala de transplant, pentru aceasta fiind suficiente 40 de persoane. Doar ca statul roman nu plateste deocamdata pentru aceasta responsabilitate. Ca sa se gaseasca bani pentru salariul lor nu e nevoie de un program de guvernare, ci de fapte. Sute de romani mor anual pe listele de asteptare pentru un transplant. Va puteti convinge de absurdul problemei citind aici despre “Semnatura pe viata si pe moarte”.
  • Dintre 32 de tari europene, pacientii romanii sunt cei mai nemultumiti de modul in care sunt tratati de catre sistemul lor medical. Adrian, unul dintre acesti pacienti, se intreaba in Eu si tumoarea mea, o confesiune publica impresionanta: “OAMENI BUNI, CE SE INTAMPLA? De ce am ajuns noi, pacientii, sa fim tratati mizerabil? De ce ati ajuns unii dintre voi, cei din sistem, sa ne urati in asemenea hal si, pe deasupra, sa ne-o mai si aratati de cate ori aveti ocazia?” In facultatile de medicina si colegiile de asistente din Romania, cursurile de etica si comunicare cu pacientii sunt in continuare facultative. Nu un program de guvernare ar rezolva aceasta problema, ci faptele.

In campaniile electorale din Statele Unite sau Marea Britanie subiectul central si cel mai intens disputat a fost sanatatea. Vorbiti domnule doctor Raed Arafat cat mai des despre problemele de sanatate de mai sus. Vorbiti in sedintele de guvern, vorbiti in intalnirile cu politicienii. Intrebati-i de ce, dupa ani si ani de promisiuni, bugetul alocat sanatatii in Romania este procentual mai mic chiar decat cel din Albania? Caci, indiferent de partid, ei se vor teme de dumneavoastra in aceasta luna. Fiti aliatul nostru, nu aliatul lor.

Vorbiti despre problemele sanatatii noastre (zilnic daca se poate) la televizor, in presa, in public. Caci sunteti, timp de o luna, cel mai puternic ministru al Sanatatii pe care l-a avut Romania ultimilor ani. Jurnalistii va vor ajuta pentru ca acesta este subiectul in fata caruia toti romanii vor face corp comun. Ajutati-ne sa transformam o campanie electorala despre nimic, intr-o campanie de presiune publica asupra politicienilor. Fiti aliatul nostru, nu aliatul lor.

Stiu ca nu e o cerere simpla. Stiu ca va aduce riscuri de imagine, riscuri politice, posibile conflicte cu mai-marii zilei. Dar imi amintesc ca ati spus odata: “Nu am fost rezonabil, dar am schimbat ceva.” Nu fiti un ministru rezonabil domnule doctor! Pentru ca doar astfel in spatele dumneavoastra vom ramane noi.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro