Sari direct la conținut

Logica lui Crin Antonescu

HotNews.ro
Cristian Pantazi, Foto: Hotnews
Cristian Pantazi, Foto: Hotnews

Lui Crin Antonescu ii plac logica si elocventa. Cel putin asta incearca sa arate in fiecare discurs. Dar ce ar sacrifica Crin Antonescu intre logica si elocventa, daca nu ar putea sa le aiba pe ambele in legatura cu un subiect? Ar sacrifica logica numai ca sa iasa demonstratia cit mai elocventa. Daca o face intentionat, nu este onest. Daca nu-si da seama, atunci sta prost cu logica. Ceea ce nu este de dorit la un presedinte de tara.

Crin Antonescu ne-a explicat ca romanii din strainatate cu drept de vot pot vota la referendumul pentru demiterea presedintelui, dar nu pot fi inclusi in numarul total de votanti. Ca se ne convinga, cu elocventa, Crin Antonescu a citat articole din multe legi. I s-a argumentat, inclusiv prin erata CCR, ca nu tine cont si de legea referitoare la alegerea presedintelui sau de Constitutie, care precizeaza ca toti cetatenii de peste 18 ani cu drept de vot trebuie luati in considerare. Crin Antonescu continua sa ignore aceste legi, sugerind ca demonstratia sa este cea corecta si logica.

Nici un cetatean din tara asta, cu exceptia citorva juristi care se ocupa zilele astea cu gasirea de argumente pe aceasta tema, nu poate urmari insiruirea de articole din diverse legi ca sa inteleaga care dintre argumentatii este corecta. Ei au inteles doua pozitii diferite:

Basescu spune ca, in conformitate cu legea, cetatenii cu drept de vot din strainatate trebuie inclusi in numarul de cetateni pe baza caruia se calculeaza cvorumul.

Antonescu, la rindul sau, spune ca, in conformitate cu legea, cetatenii cu drept de vot din strainatate nu trebuie inclusi.

In primul caz, participarea la vot este mai mare, in cel de-al doilea este mai mica. Aparent, fiecare trage jarul pe turta sa.

Exista insa un rationament care il poate ajuta pe cetatean sa decida cine minte, sau cine nu are logica. Rationamentul pleaca de la premisa absolut evidenta ca participarea la vot nu are voie sa depaseasca 100%. Sa admitem doua ipoteze posibile, dar implauzibile, din pacate:

Prima – ca numarul romanilor cu drept de vot este identificat corect, adica nu mai apar decedati pe liste, sau nu se mai omit persoane cu drept de vot din aceste liste.

A doua – ca ar merge la vot toti cetatenii cu drept de vot care sint stabil prezenti in Romania si toti romanii cu drept de vot din strainatate.

Acum sa calculam participarea la vot in cele doua versiuni.

Conform pozitiei adoptate de Basescu, participarea la vot ar fi de 100%. Acest numar se obtine impartind suma dintre cetatenii romani cu drept de vot din tara si din strainatate la suma dintre cetatatenii romani cu drept de vot din tara si din strainatate. Impartirea a doua numere egala este egala cu unu, adica prezenta la vot este de 100%.

Conform pozitiei adoptate de Antonescu, trebuie impartita suma dintre cetatenii romani cu drept de vot din tara si din strainatate la numarul de cetateni romani cu drept de vot din tara. Evident, rezultatul este mai mare decit unu, adica participarea la vot ar fi mai mare de 100%. E ca si cind i-am dat unui salariat 100 de lei, dar l-am ruga sa considere ca i-am dat mai mult.

Aceasta este logica lui Crin Antonescu. E logica in care partea este mai mare decit intregul. E logica pe care o va utiliza pentru a justifica de ce nu-si va da demisia daca se intoarce Basescu la Cotroceni. E si logica dupa care numara si matematicianul Vosganian. E logica ce ar trebui sa fie logica pierzatoare la romani.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro