Sari direct la conținut

Politic Show: Ce caută Marga la Externe? Pupat condur Piaţa Kremlin; Fanfaronii din fruntea primăriilor. Cum se câştigă alegerile locale; De ce nu răspunde ministrul Mang acuzaţiilor de plagiat?

HotNews.ro
Politic Show, Foto: Colaj foto
Politic Show, Foto: Colaj foto

Uninominal de ochii lumii. Proiectul USL privind introducerea votului uninominal pur a trecut ieri de Senat şi va intra în procedură accelerată la Camera Deputaţilor. În teorie, aceasta ar fi o veste bună. Numai că, din versiunea iniţială a textului, au fost eliminate atât articolul care sancţiona migraţia politică, dar şi cel care prevedea reducerea numărului de parlamentari la 300. Preşedintele PSD, Victor Ponta, a explicat renunţarea la aceste două promisiuni ale USL prin dorinţa de a vedea legea trecută cât mai repede prin Parlament şi de a evita contestaţiile la Curtea Constituţională. De cealaltă parte, PDL şi UDMR spun însă că şi ceea ce a mai rămas în proiectul de lege poate ridica probleme de constituţionalitate, relateaza EVZ.

Ce caută Marga la Externe? Pupat condur Piaţa Kremlin. Cea mai mare bizarerie a Guvernului Ponta a trecut iniţial neobservată. A fost escamotată de scandalurile de plagiat, incompatibilitate, conflicte de interese sau diplome false. Abia audierile şi învestirea de la Cotroceni au adus în lumina reflectoarelor ceea ce a fost de la bun început cea mai mare enigmă a noului executiv: ce caută Marga la Externe? De ce pui o individă agramată, cu falsuri în CV şi acuzată de plagiat, la Educaţie? Sau pe un actor, cu probleme de incompatibilitate, la Cultură? Ca să-l lepezi pe unul dintre puţinii miniştri care au condus onorabil învăţământul după 1989, pe unul dintre puţinii oameni de cultură din politică, vătaf peste un domeniu unde nu pricepe o iotă? Nu e ciudat? Integral in EVZ.

Fanfaronii din fruntea primăriilor. Cum se câştigă alegerile locale. Spectacolul promisiunilor deşănţate, al minciunilor sfruntate şi laudelor fără ruşine a început de zile bune. Primarii se pregătesc să câştige un nou mandat în fruntea localităţilor din România. În marea lor majoritate, localităţile României arată ruşinos pentru o ţară membră a Uniunii Europene. Fie că vorbim de Capitală, de marile oraşe sau de micile localităţile din zone turistice, întâlnim în general acelaşi spectacol monoton, sărăcăcios, cu multe clădiri frumoase lăsate în paragină sau, dimpotrivă, cu imobile noi dar urâte, cu străzi pline de gropi, câini maidanezi, cerşetori la intersecţii, gunoaie prin cartiere. Continuarea in Romania Libera.

De ce nu răspunde ministrul Mang acuzaţiilor de plagiat? Deşi au trecut mai mult de 24 de ore de când au apărut primele dovezi serioase care l-ar putea incrimina pe noul ministru al Educaţiei de plagiat, acesta se apără preferând să ignore subiectul. România liberă a descoperit, în cursul zilei de luni, două articole semnate de Ioan Mang şi care reproduc fraze, pasaje, tabele din texte ştiinţifice mai vechi care aparţin altor autori străini. Contactat, imediat, telefonic ministrul Mang a respins orice acuzaţie de plagiat dar a precizat că îşi va formula un punct de vedere mai elaborat după ce va citi documentele, informeaza Romania Libera.

Pe cine avantajează noua lege a votului uninominal. Senatorii au adoptat, astăzi, legea USL care prevede câştigarea mandatelor de deputaţi şi senatori de către acei candidaţi care întrunesc cele mai multe voturi în colegiile în care candidează, în sistem uninominal majoritar. Legea avantajează USL, dar scade şansele PDL şi ale Partidului Poporului. Proiectul care modifică legea electorală astfel încât, la alegerile parlamentare, să câştige mandate de deputaţi sau senatori candidaţii care întrunesc cele mai multe voturi în colegiile în care candidează, în sistem uninominal majoritar, a fost adoptat cu 77 de voturi „pentru”, 17 „abţineri” şi nouă voturi „împotrivă”, scrie Adevarul.

Puterea loveşte PDL cu legea votului uninominal pur. Senatorii au adoptat, ieri, legea iniţiată de USL care prevede câştigarea mandatelor de parlamentari de către candidaţii care întrunesc cele mai multe voturi în colegiile în care participă la alegeri. Legea avantajează USL, dar scade şansele PDL şi ale Partidului Poporului. Proiectul a fost adoptat cu 77 de voturi „pentru”, 17 „abţineri” şi nouă voturi „împotrivă”, relateaza Adevarul.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro