Sari direct la conținut

VIDEO Jeffrey Franks: Am cerut Guvernului sa refaca legislatia privind coplata si claw-back. Proiectul de lege pentru reforma in sanatate ar trebui sa intre in Parlament in septembrie

HotNews.ro

Seful delegatiei FMI in Romania, Jeffrey Franks, a declarat marti intr-un interviu pentru HotNews.ro ca troica FMI-CE-BM a convenit cu autoritatile romane ca noua propunere pentru reforma sistemului de sanatate sa fie gata pina in iunie, iar pina la inceputul toamnei sa fie dezbatuta public. Pina atunci, FMI a cerut Guvernului citeva modificari punctuale ale legislatiei: corectarea legislatiei privind co-plata si taxa de claw-back.

Context:

Rep: Trecand la sistemul public de sanatate. Ati discutat cu autoritatile romane despre un calendar de reforma?

Jeffrey Franks: Da, am discutat. Am cazut de acord ca pentru legislatia cadru guvernul are nevoie de mai mult timp. Ce e clar, dupa ultimele doua luni, este ca sunt importante consultarile publice – oamenii au nevoie sa stie si sa fie de acord cu ceea ce se va intampla. Am cerut Ministerului Sanatatii sa lucreze la un nou proiect de reforme cuprinzatoare care sa se refere la ingrijorarile si preocuparile populatiei si sa aiba o perioada extinsa de consultari publice in acest sens. Nu trebuie sa se arunce cu capul inainte, trebuie sa fie sigur ca publicul este de acord. Deci le vom acorda alte sase luni pentru aceasta. Intre timp, am cazut de acord asupra unor masuri pe termen scurt, care sa vizeze unele probleme din sistem.

Rep: Dar care este termenul exact pentru intocmirea cadrului legislativ?

Jeffrey Franks: Am discutat cu autoritatile ca proiectul sa fie finalizat in jurul lunii iunie, dupa care sa aiba discutiile publice pana in toamna, inainte sa il depuna spre aprobare.

Rep: Deci termenul ar fi septembrie?

Jeffrey Franks: Probabil ca in acea perioada.

Rep: Ati spus duminica si, din nou, acum ca guvernul Romaniei va adopta unele masuri rapide. Care sunt acestea?

Jeffrey Franks: Am mentionat unele dintre ele. In Parlament a fost aprobata legislatia privind coplata in sistemul de sanatate, dar felul in care a fost aprobata nu este unul potrivit. Asadar am cerut guvernului sa revina asupra ei si sa rezolve problemele, sa o faca functionala. Este vorba despre coplati reduse pentru membrii populatiei care sunt mai avuti, mai putin vulnerabili. Dar trebuie sa o faca intr-un mod simplu si transparent, lucru care nu se intampla in versiunea actuala. Solutionarea acestei chestiuni este una dintre masuri.

O alta – guvernul lucreaza impreuna cu unii consultanti internationali pentru a identifica o asa-numita „lista negativa” de medicamente si tratamente care sa nu fie acoperite de asigurarea publica. De cele mai multe ori, este vorba despre tratamente a caror eficienta nu a fost verificata, sau care sunt foarte scumpe in conditiile in care exista alternative mai ieftine, sau tratamente care nu sunt necesare. Le-am cerut sa finalizeze aceasta lista si sa o puna in aplicare. Daca oamenii doresc acele tratamente, le pot avea, dar trebuie sa le obtina pe cont propriu sau prin asigurari private.

O a treia zona discutata cu executivul este ca Romania are in continuare nevoie sa avanseze in reforma spitalelor. In Romania sunt mult mai multe paturi decat media europeana, iar oamenii tind sa fie internati pentru tratamente sau chiar pentru teste care, in alte tari, pot fi facute fara ca omul sa mearga la spital. Spitalizarea face ca aceste teste si tratamente sa fie si mai scumpe.

Si mai este nevoia de imbunatatire a managementului spitalelor. Acestea sunt principalele zone.

O alta zona este taxa clawback. Am avut o taxa clawback, a fost reformata, avem una noua acum, trebuie sa inceapa sa o puna in aplicare si sa se asigure ca functioneaza.

Rep: Ati ajuns la un acord cu autoritatile romane pentru un calendar de aplicare a acestor masuri?

Jeffrey Franks: Da. Aceste lucruri trebuie facute pana in iunie, inaintea lansarii cadrului legislativ. In unele cazuri, este vorba despre un proces in desfasurare – de exemplu, programul de reforma a spitalelor nu se va incheia in iunie, este un proces. Dar pana atunci masurile trebuie puse in aplicare.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro