Sari direct la conținut

Presa internationala despre protestele de la Bucuresti: Medicul Raed Arafat, catalizatorul demonstratiilor

HotNews.ro

Protestele din Romania au continuat duminica la Bucuresti si in marile orase ale tarii. Desi autoritatile au retras proiectul de reformare a legii sanatatii prin care se acorda acces si firmelor private in sistemul de urgenta, oamenii continua sa iasa in strada de patru zile cerand acum demisia presedintelui Basescu si a premierului Boc.

Guvernul a adoptat in ultimii doi ani masuri de austeritate dictate de intelegerea cu FMI pentru asigurarea stabilitatii financiare a statului si a monedei nationale. Potrivit politiei, sambata au iesit in strada in jur de 4.000 de persoane in peste 20 de orase. Demonstratiile au fost in general pasnice in afara celor din Bucuresti, scrie Reuters.

BBC anunta ca la Bucuresti protestatarii care demonstreaza impotriva masurilor de austeritate s-au ciocnit cu fortele de ordine. Cel putin noua persoane au fost ranite intre care si un politist in cea de-a treia zi de proteste. Peste 30 de persoane au fost retinute de politie.

Violentele au izbucnit duminica seara in timpul unei manifestatii impotriva presedintelui Traian Basescu, acuzat de scaderea dramatica a nivelului de trai in Romania. Desi cateva mii de oameni au demonstrat pasnic timp de mai multe ore in Piata Universitatii, un grup de circa 100 de tineri cu fetele acoperite au inceput sa arunce cu pietre, petarde si fumigene catre fortele de ordine. Cel putin un politist a fost ranit, iar jandarmii au folosit gaze lacrimogene impotriva manifestantilor.

Protestele au fost provocate de demisia fondatorului serviciilor medicale de urgenta, dr. Raed Arafat dupa un conflict cu presedintele Basescu privind controversata reforma a sistemului de sanatate. Partidele de opozitie cer Parlamentului o sesiune extraordinara pentru discutarea situatiei politice actuale si considera ca singura solutie pentru incetarea crizei politice ar fi alegerile anticipate, informeaza AFP.

CNN relateaza ca politia a fost nevoita sa foloseasca gaze lacrimogene impotriva protestatarilor care cer demisia presedintelui Basescu si alegeri anticipate. Participantii au blocat circulatia si au aruncat cu pietre in fortele de ordine. Protestele au inceput joi impotriva unei legi pentru reformarea sistemului de santate, lege care a fost si retrasa inca de vineri asa cum a anuntat presedintele Basescu.

Oamenii au considerat ca noua lege a sanatatii favoriza sistemul de sanatat private caruia ii dadea acces catre fondurile guvernamentale in timp ce sistemul de sanatate asigurat de stat se zbate in lipsuri financiare.

In Romania au loc cele mai dure proteste de la preluarea puterii de catre regimul Basescu in anul 2004. Politia a arestat 29 de persoane intre care si membri ai galeriilor de fotbal aflati deja in baza de date a autoritatilor. Catalizatorul demonstratiilor a fost medicul Arafat, care si-a dat demisia nefiind de acord cu noua lege a sanatatii.

Raed Arafat a fost asemuit de analisti cu celebrul Laszlo Toekes care a jucat in 1989 rolul de catalizator al revolutiei anti-Ceausescu. Ziua de duminica a adus proteste si in alte tari din Europa de Est. In Croatia cateva mii de oameni au iesit pe strazi demonstrand impotriva intrarii tarii lor in structura UE. Si cetatenii Ungariei au fost duminica in strada, unde reprezentantii partidului de extrema dreapta cer un referendum legat de apartenenta tarii la UE, scrie Washington Post.

Huffington Post informeaza ca protestele din Romania impotriva presedintelui, guvernului si a masurilor de austeritate au continuat zgomotos si duminica. Presedintele Basescu continua sa fie in centrul maniei protestatarilor care au afisat duminica si caricaturi ale fiicei sale Elena Basescu si ale ministrului turismului Elena Udrea. Premierul Emil Boc a anuntat ca dialogul este singura solutie pentru rezolvarea nemultumirilor si ca violenta nu poate reprezenta o optiune.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro