Subiectele Zilei: Si-au dat ceasul inapoi. Singurul loc din Romania unde Anul Nou vine de doua ori: la ora 00:00 si la ora 01:00; USL a scazut cu 13 procente in Bucuresti; Povestea impostorului Mos Gerila; Romania importa si sperma de la danezi. Cu cat se vinde pe net un roman care a trait din aceasta afacere
Dosarul vrajitoarelor: Zeci de fraieri s-au lasat jumuliti de mii de euro, bijuterii sau electrocasnice. Printre victimele „vrajitoarelor vedetelor”, arestate preventiv saptamana trecuta, se numara oameni simpli, slabi de inger sau fara educatie, care s-au inglodat in datorii ori au adus lucruri din casa. Ancheta efectuata de procurorii de la Parchetul de pe langa Tribunalul Ilfov a scos la lumina faptul ca Melissa si Vanessa (Rada Minca si Roxana Lider), arestate preventiv dupa ce au prostit-o pe Oana Zavoranu, practicau, de fapt, inselaciunea, santajul, amenintarile si camataria. Afectata de probleme personale si sentimentale, Marinela H. a apelat la Melissa (Rada Minca) pentru a-si afla viitorul din cartile de tarot. De cum a intrat in locuinta din strada Putul lui Craciun, Melissa i-a cerut sa scrie pe o foaie datele cu caracter personal, numele persoanei iubite, alte date confidentiale si problemele pentru care-i solicita ajutorul. Apoi, Melissa i-a spus ca problemele nu pot fi rezolvate decat prin ritualuri de magie neagra, scrie EVZ.
Si-au dat ceasul inapoi. Singurul loc din Romania unde Anul Nou vine de doua ori: la ora 00:00 si la ora 01:00. Locuitorii din municipiile Sfantu Gheorghe si Miercurea Ciuc – ca si din celelalte orase din Covasna si Harghita – care vor face Revelionul in strada, vor avea parte de o intrare „dubla” in noul an: prima la ora Bucurestiului, apoi, un ceas mai tarziu, la cea a Budapestei. Autoritatile locale vor sa continue, astfel, o traditie pe care au lansat-o in urma cu 20 de ani. Astfel, la Miercurea Ciuc, „La multi ani, 2012!” va rasuna mai intai la ora zero, ora Romaniei, cand localnicii vor putea admira si focul de artificii organizat de primarie, care va porni simultan din cartierul „Tudor” si de pe acoperisul hotelului „Fenyo”, din centrul orasului. Apoi, la ora 01:00, miezul noptii la Budapesta, urarea se va repeta, impreuna cu imnurile Tinutului Secuiesc si Ungariei, intonate de toti cei prezenti, dar fara foc de artificii. „E criza si nu sunt bani pentru doua focuri de artificii, unul la ora zero si unul la ora 01:00, ca in anii trecuti, asa ca anul asta facem un singur foc de artificii, la ora Bucurestiului, si gata. Si nu vor fi nici concerte sau spectacole, ca in alte parti, la noi la Miercurea Ciuc nu se obisnuieste”, ne-a spus viceprimarul Antal Attila, anunta Gandul.
USL a scazut cu 13 procente in Bucuresti. Barometrul „Adevarul”, realizat de IMAS, releva ca Opozitia ar obtine 50,8% in Capitala in decembrie, fata de 63,3% in noiembrie. USL conduce in preferintele bucurestenilor cu 50,8% din voturile celor care s-ar prezenta la alegerile parlamentare, potrivit sondajului pe luna decembrie, realizat de IMAS la comanda ziarului „Adevarul”. PDL ar fi votat de 27,5% din alegatorii din Capitala. Partidul Poporului, patronat de Dan Diaconescu, ar obtine 6,9%, UNPR este cotat cu 5,3%, iar PRM, cu 5,1%. Crin Antonescu este cel mai popular om politic printre bucuresteni, avand o cota de incredere de 23,1%. Presedintele Traian Basescu este apreciat de 15,3% din alegatori, in timp ce seful Senatului, Vasile Blaga, are 14,8%. Liderul PSD, Victor Ponta, are o cota de incredere de 10,7%, urmat de Theodor Stolojan – 10%, Corneliu Vadim Tudor – 9,7% si Emil Boc – 8,1%, informeaza Adevarul.
Povestea impostorului Mos Gerila. Un „mos” atletic, proletar, cu pieptul dezgolit, tinand in mana dreapta „Noua istorie a Romaniei”. Asa era ilustrat Mos Craciun de un ziar in 1947. Erau practic ultimele zile ale mosului, asa cum il stiau romanii. Doi ani mai tarziu, acesta era inlocuit definitiv de comunisti cu Mos Gerila. Daca am trai si acum sub regimul comunist, zilele acestea ne-am pregati pentru venirea laicului Mos Gerila, cel care, la inceputul anilor ’50, l-a inlocuit pe Mos Craciun. Cel din urma era perceput ca o amenintare pentru conceptul ateist impus de comunisti. Disparitia lui Mos Craciun si instaurarea lui Mos Gerila e surprinsa cel mai bine de ziarele vremii, care in 1946 ii dedicau numere speciale lui Mos Craciun, dar in 1949 il uitasera deja cu desavarsire. Acesta este momentul in care Mos Gerila a intrat in scena, scrie Romania Libera.
Reforma statului: bilantul unui esec. Daca bilantul economic al anului 2011 este controversat, cel politic inregistreaza o serie intreaga de esecuri. Administratia actuala a anuntat obiective majore pe care le-a ratat insa integral. A doua zi dupa alegerile legislative din 2008, presedintele si viitorul prim ministru anuntau ca prioritate modificarea legii electorale. Legea adoptata inainte de alegeri amesteca, impotriva oricarei logici, principiul majoritar cu cel proportional producand rezultate contradictorii. Castigatorul alegerilor intr-un colegiu uninominal oarecare putea fi devansat la capatul operatiunilor de atribuire a mandatelor de candidatul aflat pe locul al doilea sau chiar al treilea. Presedintele si, cel putin de forma, si liderii PDL au militat pentru adoptarea sistemului de vot majoritar, dar la capatul unei guvernari nepopulare au fost nevoiti sa renunte la orice ambitie. Cu toate acestea conservarea actualului sistem este mai mult decat un esec politic, fiind un veritabil esec de natura morala. Daca ar fi avut onestitatea sa recunoasca ca s-au inselat, democrat-liberalii ar fi putut initia o reforma electorala care sa conserve proportionaliatea atribuirii mandatelor, dar care sa elimine situatiile confuze si contradictorii, anunta Deutsche Welle.
Romania importa si sperma de la danezi. Cu cat se vinde pe net un roman care a trait din aceasta afacere. Carieristele fara partener sau cuplurile infertile din vina masculina isi zamislesc copii dupa plac, cu material genetic de la donatori anonimi. In lipsa „lichiditatilor” autohtone, clinicile de fertilizare din tara imprumuta sperma de la danezi sau nemti, unde oferta de masculi atent selectionati este consistenta. Pentru cei care tin sa-i vada cu ochii lor pe ce dau banii, mai exista o solutie: tatii comandati pe Internet. Legea nu permite dezvaluirea identitatii donatorului, insa, cu bunavointa doctorului, se poate. Donatorul consimte in fata notarului ca nu-si va revendica mai tarziu copilul. Pe biroul din camera micuta a maternitatii troneaza fotografia unui medic cu doi gemeni in brate. Unul dintre pereti e ticsit de fotografii cu bebelusi conceputi in „laborator”, panoul premiantilor care au fortat viata. „Primim mereu de la parinti, dar nu mai avem unde sa le punem”, zambeste medicul Anca Moisa, sefa Centrului de Reproducere Asistata de la Spitalul „Dr. Panait Sirbu”, informeaza EVZ.
Romania va avea o alta fata de la 1 ianuarie 2012. Prima zi din anul viitor este prevazuta ca termen de intrare in vigoare a unor legi si acte normative care vor schimba radical viata romanilor. Reglementarile care intra in vigoare peste cateva zile impun romanilor mai multe restrictii, presiunea taxelor va creste si numai in anumite cazuri birocratia va fi ceva mai relaxata. Cele mai multe schimbari vin, ca si in anii trecuti, din zona fiscala. „Adevarul” va prezinta, pe scurt, principalele modificari pe care le vom resimti imediat dupa trecerea in noul an. De la 1 ianuarie vom avea un nou curs valutar dupa care vom calcula, pe intreg parcursul anului 2012, taxele exprimate in euro, in special accizele la tigari, cafea, benzina, motorina si GPL. Acest curs este de 4,3001 lei/euro, in crestere usoara fata de cel stabilit pentru 2011, care a fost de 4,2655 lei/euro. Chiar si asa, in preturile finale ale produselor accizabile se vor resimti unele majorari, insa cele mai multe vor fi de mica si foarte mica amploare, scrie Adevarul.
Submarinul romanesc, reparat pentru a nu se scufunda. De 16 ani legat la chei, submarinul „Delfinul” este reparat in regim de urgenta in Santierul Naval Constanta. Potrivit anuntului publicat de UM 02022 Constanta, andocarea si reparatiile pentru refacerea stabilitatii si flotabilitatii navei 521 (Delfinul) costa 1.140.808 lei fara TVA, iar contractul a fost atribuit prin negociere fara organizarea unei licitatii electronice. Termenul stabilit pentru finalizarea lucrarilor este sfarsitul lunii decembrie. Potrivit unor surse neoficiale din cadrul Fortelor Navale, nu este vorba despre repunerea in exploatare a submarinului, ci doar de o serie de lucrari de mentenanta pentru mentinerea in stare de plutire. Mai exact corpul submarinului va fi curatat si revopsit, vor fi inlocuite portiuni din tabla corpului submarinului si vor fi reconditionate pompele. Repunerea in exploatare a submarinului presupune in principal schimbarea bateriilor fara de care „Delfinul” nu se poate deplasa in imersiune. Un set de baterii noi costa aproximativ 20 de milioane euro, anunta Romania Libera.