Subiectele Zilei: Wikileaks publica brosurile si clipurile video care arata cum statul iti sparge email-ul sau controleaza calculatorul si telefonul; Sorin Oprescu, Nasul mafiei spitalelor bucurestene; Boicotarea prazului din Olanda, etapa pe raioane; Cum au devenit aurul si natura dusmani la Rosia Montana
Boicotarea prazului din Olanda, etapa pe raioane. Rosiile, ardeii, telina, andivele si alte fructe si legume care provin din Tara Lalelelor ar putea fi ocolite de romani, ca raspuns la reactia olandezilor care ne-au spus „NU in Schengen”. Presedintele Traian Basescu a iesit la cumparaturi si a evitat „zarzavaturile olandeze”, un raspuns la reactia celor din Tara Lalelelor fata de blocarea intrarii noastre in spatiul Schengen. Cum achieseaza romanii la aceasta idee? Ieri dupa-amiaza, in hypermarketul Billa, standul de legume si zarzavaturi era dominat covarsitor de marfuri din Turcia, Spania si Grecia, urmate, la distanta, de cele autohtone. Din Olanda nu se gaseau decat un stand cu andive, 6,99 lei caserola de 500 de grame, si o ladita de praz, stinghera, intre o galeata cu patrunjel romanesc si un raft cu morcovi turcesti. Alimentul preferat a lui nea Marin era scos la vanzare pentru 5,99 lei kilogramul. Paradoxal, paharul de circa 200 de grame de rosii cherry costa 7,99 lei si pe eticheta era indicat Marocul ca tara de origine, scrie EVZ.
Wikileaks publica brosurile si clipurile video care arata cum statul iti sparge email-ul sau controleaza calculatorul si telefonul. „Interceptarea in masa a populatiei nu este doar o realitate, este o noua industrie secreta care se extinde in 25 de tari”, isi incepea grupul WikiLeaks, pe 1 decembrie, noua serie de dezvaluiri grupate sub numele de Spy Files (Dosarele de spionaj). 160 de firme din intreaga lume vand, absolut legal si in vazul tuturor, instrumente sofisticate, cursuri de pregatire, virusi si programe informatice pentru spionaj. Clientii lor sunt guvernele si serviciile secrete din intreaga lume, iar tintele sunt de cele mai multe ori civile. Informatiile prezentate de WikiLeaks intaresc zicala ca cea mai buna ascunzatoare este sub ochii tuturor. Cea mai mare parte a acestor produse se gasesc pe internet, iar brosurile, documentele sau clipurile video de prezentare a produselor pentru spionaj sunt prezentate la conferinte si targuri tematice din toata lumea, anunta Gandul.
General ucrainean capturat in Romania. Vanat de FBI si SRI, generalul (r) Valeriu Gaichuk (54 de ani) a fost arestat la Iasi, alaturi de un evreu si de un basarabean, pentru atacuri informatice. Ei incercau sa scoata un milion de dolari de la CEC Bank, bani obtinuti din fraude informatice. Valeriu Gaichuk (54 de ani), general in rezerva si director al postului de televizune ITR Europe TV Channel, omul de afaceri israelian de origine rusa Konstantin Ossipov (42 de ani) si moldoveanul Matei Vitalie (37 de ani) au fost ridicati vineri dupa-amiaza in centrul Iasiului in timp ce incercau sa scoata de la CEC Bank un milion de dolari. Banii, potrivit anchetatorilor de la Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) Iasi, sprijiniti informatic de FBI si SRI, ar fi fost obtinuti din infractiuni informatice, informeaza Adevarul.
Cat castiga sotul unei judecatoare. Constantin Costache, sotul unei judecatoare de la Tribunalul Bucuresti, a incasat 250.000 de euro numai dintr-un contract cu societatea Avicola SA, potrivit declaratiei de avere a sotiei sale. Averile magistratilor au generat intotdeauna comentarii, mai ales in cazul judecatorilor si procurorilor ai caror apropiati lucreaza tot in sistem, ca avocati sau consilieri juridici. Romania libera a prezentat recent topul celor mai bogati judecatori de la Curtea Suprema. Venituri mari au insa si familiile unor judecatori de la alte instante. Un astfel de caz este si cel al judecatoarei Anemary Antonela Costache de la Sectia a II-a Penala a Tribunalului Bucuresti. Ultima ei declaratie de avere din 2010 atrage atentia prin veniturile declarate de sotul magistratului, Constantin Costache, din postura de consilier juridic. Se pare insa ca Antonela Costache nu si-a completat declaratia de avere pe 2011 intrucat aceasta nu apare nici pe portalul Agentiei Nationale de Integritate, loc unde sunt „gazduite” declaratiile de avere din toate domeniile, nici pe pagina de internet a Consiliului Superior al Magistraturii. In aceste conditii, nu sunt cunoscute castigurile de anul acesta. Cele de pe 2010 insa sunt mai mult decat considerabile, scrie Romania Libera.
Acord firav la Durban. Doua saptamani pline si alte doua nopti au durat negocierile privind lupta impotriva incalzirii globale, care au avut loc la Durban in Africa de Sud, soldate cu un rezultat firav. Poate singurul castig real al negocierilor pe marginea unui nou acord climatic global este ca marile puteri China si SUA au cazut de acord sa se „alature” eforturilor de limitare a efectelor incalzirii globale. Acest pas este notabil, mai ales ca Washington-ul si Beijing-ul nu au prea vrut sa auda de deja prea bine cunoscutul Protocol de la Kyoto, incheiat in 1997 si intrat in vigoare in februarie 2005. Insa abia in cativa ani, respectiv in 2015, ar urma sa fie perfectat un acord in toata regula, asumat de statele lumii. Foaia de parcurs stabilita in Africa de Sud nu este nici ea complet lipsita de importanta, fiind considerata, anterior conferintei de la Durban, imposibil de realizat. In plus, la Durban a fost stabilita si punerea in aplicare a mecanismului de functionare a Fondului Verde, al carui rol este sa sustina tarile in curs de dezvoltare sa faca fata incalzirii climatice, anunta Deutche Welle.
Cum au devenit aurul si natura dusmani la Rosia Montana. O alta mare disputa nationala este pe cale sa se transeze in urmatoarele zile. Reprezentanti ai Ministerului Mediului vor face anuntul deciziei Guvernului de a se da unda verde exploatarii aurului de la Rosia Montana. VerticalNews va prezenta zilele ce urmeaza un serial dedicat uneia dintre cele mai importante dispute desfasurate in ultimii ani in Romania. Cum a inceput, cat a costat campania de publicitate, cum a continuat si cum se profileaza viitorul. Proiectul canadienilor de la Gabriel Resources, care vor sa extraga aur de la Rosia Montana folosind o tehnologie pe baza de cianuri, a impartit Romania in doua tabere. Unii vorbesc despre miile de locuri de munca ce se vor crea la nivel local, despre miliardele de dolari ce vor intra la bugetul Romaniei, iar ceilalti sunt alarmati ca patru munti vor disparea alaturi de paduri, plante, animale si vestigii romane, inclusiv galeriile sapate in burta muntilor de minerii de acum 2.000 de ani, informeaza Vertical News.
Sorin Oprescu, Nasul mafiei spitalelor bucurestene. In urma unei vaste investigatii jurnalistice care a durat peste doua luni, timp in care au fost intervievate zeci de persoane si s-a vorbit cu reprezentantii multor firme de profil, „Evenimentul Zilei” este in situatia de a publica o ampla ancheta din care rezulta faptul ca primarul general Sorin Oprescu este Nasul mafiei spitalelor din Bucuresti. Un lant de sereleuri conectate intre ele castiga, in mod constant, contracte de la spitalele bucurestene aflate in subordinea Primariei Capitalei. Miza afacerii este uriasa: sute de milioane de lei. Interesele firmelor abonate la banii spitalelor se intersecteaza periculos chiar cu afacerile familiei lui Sorin Oprescu, riscand sa-l aseze, in cel mai fericit caz, intr-un grav conflict de interese. Majoritatea celor implicati in reteaua de sereleuri de apartament este formata din medici deveniti comercianti cu echipamente medicale, scrie EVZ.
Acceleratul moare la 139 de ani. Din 13 septembrie 1872 pana la 11 decembrie 2011, denumirea „accelerat” pentru trenurile cu viteza superioara personalelor a fost folosita fara intrerupere. Dinainte de Razboiul de Independenta de la 1877, romanii stiu ca trenurile de calatori pot fi personale sau accelerate (dupa viteza), iar din perioada interbelica au intrat in memoria colectiva si rapidele. Chiar si litareatura a pastrat, prin celebra poezie a lui George Toparceanu, numele de accelerat pentru trenurile mai iuti. Insa de acum, chiar de ieri, va trebui sa uitam toate aceste denumiri, pentru ca din vocabularul feroviar oficial au fost excluse si personalele, si acceleratele, si rapidele, odata cu intrarea in vigoare a noii editii a „Mersului Trenurilor”. In loc de „Ce sa fie? Nu-i nimic. A trecut acceleratul”, am putea avea, cel mult „… A trecut Interregio”… Asta pentru ca, de ieri, in loc de Personal avem „Regio”, in loc de Accelerat avem „Interregio”, iar in loc de Rapid avem „Intercity”. Cum era de asteptat, calatorii se adapteaza cu greu noilor denumiri, anunta Adevarul.