Politic Show: Romanii cu facultate pun stampila pe USL; PDL a facut lege pentru comasarea alegerilor, dar "a uitat" sa reduca numarul de parlamentari; Ministrul Oprea i-a conferit Patriarhului BOR Emblema Onoarea Armatei Romaniei
De ce nu ajunge USL la „pieptul ardelenesc”. Arestarea primarului Cluj-Napoca este „un noroc” si o „oportunitate nesperata” pentru opozitie, dar Victor Ponta si Crin Antonescu nu trebuie sa isi faca iluzii ca va castiga in Transilvania doar cu un mesaj anticoruptie, considera sociologii si politologii consultati de „Evenimentul zilei”. Acestia tempereaza entuziasmul manifestat de liderii USL care se vad deja stapanind Clujul, si, apoi, tot Ardealul. Scorul USL pe Transilvania este de 42%, conform unui sondaj IMAS publicat de ziarul „Adevarul”. Minusul electoral cu care Crin Antonescu si Victor Ponta pornesc in aceasta zona geografica, unde, in mod traditional stanga nu a avut succes, este adancit de dominatia PDL in judete precum Alba, Arad, Bistrita-Nasaud. Primari si presedintii de CJ democrat-liberali din Transilvania nu au deocamdata rivali printre candidatii propusi de PSD si PNL. Integral in EVZ.
Romanii cu facultate pun stampila pe USL. USL conduce in preferintele romanilor, dar procentele pe care le are Opozitia variaza in functie de studiile avute, releva sondajul IMAS pe luna noiembrie realizat la comanda ziarului „Adevarul”. PDL este pe locul doi la toate categoriile de studii, cu exceptia romanilor cu opt clase, unde pe locul 2 se afla Partidul Poporului (PP), patronat de Dan Diaconescu. Potrivit sondajului, absolventii de invatamant superior voteaza cu USL in proportie de 63,9%. In mod traditional, aceasta categorie nu a sprijinit PSD, dar a votat cu celalalt partid din alianta, PNL. In ciuda mesajelor pe care propaganda PDL le-a transmis catre acesti oameni despre „tradarea” liberalilor, sprijinul pe care USL il are in randul celor cu studii superioare este peste scorul general al aliantei de 51,7%. Continuarea in Adevarul.
PDL: Ponta si Antonescu s-au autopropus „persona non-grata” de 1 Decembrie. Liderii Uniunii Social Liberale, Victor Ponta si Crin Antonescu, s-au autopropus „persona non-grata” de 1 Decembrie la Alba Iulia prin nerespectarea traditiei si a solemnitatii Zilei Nationale, sustine, astazi, PDL. „La 1 Decembrie nu vin partide, domnilor Ponta si Antonescu! La 1 Decembrie, liderii trebuie sa fie parte a intregului pentru ca adunarea populara e singura care conteaza. Nu poti avea ca obiectiv sa iesi in evidenta pentru simplul motiv ca ar echivala cu gestul profund egoist al unui inadaptabil. Catedrala Reintregirii Neamului, statuile lui Mihai Viteazul, Bratianu sau Maniu, Sala Unirii, sintetizand, Marea Unire, nu pot fi tratate asa cum procedati pe malul Dambovitei. La Alba Iulia, de 1 Decembrie, va cerem sa respectati istoria locului”, afirma democrat-liberalii intr-un comunicat, dupa cum informeaza EVZ.
PDL a facut lege pentru comasarea alegerilor, dar „a uitat” sa reduca numarul de parlamentari. Ministerul Administratiei si Internelor condus de pedelistul Traian Igas a facut proiectul de lege pentru comasarea alegerilor locale si parlamentare in 2012, insa initiativa nu include si reducerea numarului de parlamentari si modificarea sistemului de vot si de atribuire a mandatelor, asa cum liderii Coalitiei au anuntat recent. Practic, proiectul lansat in dezbatere publica astazi, prevede doar ca alegerile locale si parlamentare vor avea loc anul viitor la aceeasi data, care va fi stabilita prin hotarare de guvern. In rest, initiativa este o preluare a legii promovate in 2008 de guvernul Tariceanu, iar in conditiile in care norma de reprezentare se pastreaza, 70.000 pentru un deputat si 160.000 pentru un senator, practic numarul de parlamentari ramane acelasi. Mai mult, modul de alegere si de repartizare a mandatelor ramane neschimbat, ceea ce permite atribuirea unor mandate candidatilor care se claseaza pe locurile doi sau trei in colegii, in defavoarea unor competitori care au un numar mai mare de voturi, relateaza Gandul.
Ministrul Oprea i-a conferit Patriarhului BOR Emblema Onoarea Armatei Romaniei. Ministrul Apararii Nationale, Gabriel Oprea, a conferit Emblema „Onoarea Armatei Romaniei” Preafericitului Parinte Patriarh Daniel, cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei, informeaza MApN, precizand ca in acest scop a fost organizata, joi, o ceremonie la Patriarhie. „Sunt deosebit de onorat ca, in aceasta zi sfanta pentru toti romanii, Ziua Nationala, ziua Tarii careia i-am jurat credinta – Romania – sa ofer cea mai inalta distinctie a Ministerului Apararii Nationale Prea Fericitului Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, una din marile personalitati ale Ortodoxiei contemporane”, a aratat ministrul Gabriel Oprea in cadrul ceremoniei, potrivit MApN. Ministrul apararii nationale a mai spus ca nu este intamplator faptul ca cele doua institutii fundamentale ale statului roman, Biserica si Armata, ocupa primele locuri in ierarhia increderii cetatenilor, scrie Adevarul.
UNPR a preluat un partid prin absorbtie. UNPR, formatiune care face parte din Coalitia de guvernare, s-a extins astazi, preluand prin absorbtie Partidul Popular si al Protectiei Sociale (PPPS). Gabriel Oprea, presedintele UNPR, a precizat ca aceasta fuziune cu PPPS, se sprijina pe doi piloni politici: dialog social si interes national. „Vorbim despre un partid care si-a asumat valorile de centru-stanga cu oamenii care vor face in continuare politica pentru principii si nu pentru interese personale sau de grup. Pentru noi este un moment de reafirmare a valorilor care ne individualizeaza in spatiul public si politic romanesc. Ma bucur ca se gasesc, pe zi ce trece, tot mai multi oameni care impartasesc aceleasi principii si aceleasi valori ca si noi. UNPR este un partid care se consolideaza si care castiga atat simpatia alegatorilor, cat si increderea unor noi parteneri din spatiul politic sau social”, a adaugat Oprea. Integral in Puterea.