Utile: Cafeaua previne aparitia cancerului de col uterin; Suferi de hipertensiune? Iata cum o tii sub control; Cinci trucuri la indemana in lupta cu sacaietoarea tuse; Mancatul lacom, calea rapida catre un deces prematur
Cafeaua previne aparitia cancerului de col uterin. Patru cesti de cafea consumate zilnic previn aparitia cancerului. Aceasta este concluzia unui studiu recent publicat in jurnalul „Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention”. Oamenii de stiinta de la Harvard School of Public Health din Statele Unite ale Americii precizeaza ca bautura are acelasi efect asupra organismului, indiferent daca este normala sau decofeinizata. Cercetarea, realizata pe un esantion de 70.000 de voluntare, care au fost monitorizate pe o perioada de 26 de ani, arata ca femeile care beau zilnic cafea prezinta un risc cu 25% mai mic de a se imbolnavi de cancer de col uterin. Savantii americani au constatat ca ceaiul nu are acelasi efect asupra corpului, desi cercetarile anterioare au demonstrat ca ceaiul verde sau negru previne aparitia acestei afectiuni. Edward Giovannucci, coordonator al studiului, a precizat ca sedentarismul, kilogramele in plus, inaintarea in varsta si dieta dezechilibrata sunt factori care pot declansa tumorile canceroase, scrie Gandul.
Suferi de hipertensiune? Iata cum o tii sub control! Renuntarea la fumat, miscarea zilnica timp de 30 de minute, dieta bogata in fructe si legume si mentinerea stresului sub control sunt doar cateva dintre masurile la indemana pentru controlarea bolii. Din pacate, abundenta de alimente de pe rafturile supermarketurilor bogate in glutamat de sodiu (E621), un aditiv alimentar care inlocuieste sarea si creste pofta de mancare, si stilul de viata sedentar determina ca, de la an la an, numarul hipertensivilor sa fie din ce in ce mai mare. In prezent, 5 milioane de romani sufera de hipertensiune, potrivit datelor Societatii Romane de Nefrologie. Insa, se estimeaza ca numarul persoanelor care au tensiunea arteriala peste limitele normale (de peste 140/90 mmHg) este mult mai mare. Masurarea tensiunii arteriale la intervale regulate de timp este singurul mod in care boala poate fi depistata. Nediagnosticata si tratata la timp, hipertensiunea creste riscul de accident vascular cerebral si de infarct miocardic, iar in cazuri mai grave poate duce chiar la deces. Pe langa tratamentul medicamentos, hipertensiunea poate fi controlata si prin cateva modificari la indemana in stilul de viata, anunta Adevarul.
Cinci trucuri la indemana in lupta cu sacaietoarea tuse. In primele zile de la debutul tusei, puteti incerca sa va tratati acasa, cu lichide caldute si miere, dusuri care ajuta la eliminarea secretiilor nazale si umificatoare amplasate in camere. Mai frecventa in sezonul racelii si al gripei, tusea poate fi provocata atat de o infectie respiratorie sau de aerul uscat, cat si de alte probleme medicale, cum sunt alergiile, astmul sau chiar emfizemul pulmonar. Pentru ca cei mai multi dintre noi nu merg la medic decat in situatia in care tusea persista, specialistii ne recomanda cateva remedii pe care le putem aplica acasa in primele zile de la debutul tusei. Daca in doua sau trei saptamani nu observati o imbunatatire, adresati-va medicului. O infectie a tractului respirator superior, de tipul racelii sau gripei, este insotita aproape intotdeauna de nas infundat. Excesul de secretii nazale se prelinge pe gat iritandu-l si cauzand uneori tuse, informeaza EVZ.
Ouale, excelente pentru imbunatatirea vederii. Ai probleme cu vederea? Surse de vitamine, calciu, proteine, fosfor si alte elemente minerale, ouale sunt unele dintre cele mai consistente alimente fortificante ale regimurilor alimentare si joaca un rol extrem de important in imbunatatirea vederii. Potrivit cercetatorilor, un ou pe zi poate preveni cataracta si degenerarea maculara, principala cauza a orbirii la persoanele in varsta. El are aceasta caracteristica datorita continutului de luteina si zeaxanthin, doi antioxidanti puternici care se gasesc in galbenus si previn aparitia afectiunilor oculare. Cele doua substante se acumuleaza in retina si reduc riscul de aparitie al acestei boli. O cercetare a Universitatii Hampshire, realizata pe un numar de 24 de femei cu varsta cuprinsa intre 24-59 de ani a aratat ca administrand un ou pe zi vreme de 12 saptamani se mareste densitatea de pigmenti oculari, scrie Libertatea.
Mancatul lacom, calea rapida catre un deces prematur. Un studiu realizat de cercetatorii din Noua Zeelanda facut public saptamana trecuta releva ca persoanele care mananca prea repede au toate sansele sa devina obeze. Pentru aceasta problema solutia pare sa fie o farfurie vorbitoare lansata de Sistemul National de Sanatate britanic, care iti atrage atentia atunci cand mananci prea rapid. Mai multi experti explica cum nu doar mancatul intr-un ritm alert dauneaza sanatatii, ci si ritmul in care se desfasoara alte activitati. Cel mai recent studiu pe aceasta tema, publicat de Asociatia Dietetica Americana, a scos la iveala ca femeile cu varste cuprinse intre 40 si 50 de ani care obisnuiesc sa manance repede sunt predispuse la obezitate. De fapt, infulecarea pe nerasuflate a meselor, dubleaza riscul de a deveni supraponderal, potrivit unui studiu japonez. Universitatea din Osaka a monitorizat obiceiurile alimentare a 3.000 de oameni si a ajuns la concluzia ca in cazul barbatilor, sansele de a deveni supradonderali cresc cu 84%. Un studiu realizat de cei de la Universitatea din Carolina de Sud a aratat ca o masa de 690 de calorii consumata in cinci minute si nu in 30, asa cum ar fi indicat, solicita stomacului sa elibereze o cantitate mai mare de acid gastric, din cauza ca tractul este supraincarcat. Solutia ar fi sa incercam sa mestecam indelung la fiecare masa, care ar trebui sa dureze cel putin 20 de minute, anunta Gandul.
De ce sunt recomandate dermatocosmeticele. Se vand in farmacii, se folosesc pentru ingrijire si pot sa trateze pielea cu probleme. Pentru a fi utilizate corect ar trebui achizitionate la sfatul medicilor dermatologi. In aparenta nu exista diferente intre cosmeticele obisnuite, care se vand in magazine sau in supermarket si dermatocosmeticele care se vand doar in farmacii. Dar compozitia acestora este mult diferita si scopul lor principal nu este acela de a infumuseta, asa cum se doreste in cazul cosmeticelor obisnuite, ci de a trata diversele dezechilibre ale pielii. In schimb, cosmeticele din supermarket sunt dedicate pielii sanatoase. Ele mentin echilibrul pielii daca sunt folosite cu regularitate, dar nu dau rezultate in cazul tegumentului cu probleme, ba, mai mult, ii pot agrava starea. Cu toate acestea, majoritatea persoanelor cumpara cosmetice obisnuite, pentru ca sunt mai accesibile din toate punctele de vedere (sunt mai ieftine, mai cunoscute si se gasesc in orice magazin), informeaza Adevarul.