Politic Show: Cluj. Groapa de gunoi dedicatie de 25 milioane de euro; Alegeri 2012: comasare da, regionalizare – pa!; Cu cine isi mai da Ponta "testul de maturitate" in PSD
Cluj. Groapa de gunoi dedicatie de 25 milioane de euro. Consiliul Judetean Cluj sta de o luna pe un butoi cu pulbere: descinderi ale procurorilor DNA, un vicepresedinte arestat si o presiune mediatica fara precedent. Afacerile necurate pastorite de oamenii lui Emil Boc trag in jos pe zi ce trece PDL-ul. Ziarul „Puterea” detoneaza astazi o alta bomba legata de o incercare de frauda la CJ Cluj, cu o miza de peste 25 milioane de euro: groapa de gunoi a orasului. O licitatie cu dedicatie ce a avut loc la inceputul anului este posibil sa aduca inca o data procurorii anticoruptie la institutia condusa de PDL-istul Alin Tise. Miza gropii de gunoi din Cluj incepe la sfarsitul anului trecut, atunci cand Consiliul Judetean a scos la licitatie proiectul „Lucrari de proiectare si executie pentru Centrul de Management integrat al deseurilor Cluj-Napoca”. Dupa depunerea de oferte din partea a sase participanti, s-a trecut la evaluarea propriu-zisa. Pretul cel mai bun l-a avut asocierea firmelor Hidroconstructia SA – Iridex Group Constructii – SC Argif Proiect SRL. Integral in Puterea.
Alegeri 2012: comasare da, regionalizare – pa! Alegeri locale odata cu cele generale, reducerea numarului de parlamentari si un sistem de vot in care se considera ales candidatul cu cele mai multe voturi in colegiu. Asa va arata anul electoral 2012, conform intelegerii la care au ajuns ieri membrii coalitiei de guvernamant. De anul viitor, Romania va avea mai putini parlamentari. Mai precis, in jur de 300 de deputati – inclusiv cei ai minoritatilor nationale – si 89 de senatori: cate doi de fiecare judet, cate unul pentru fiecare sector al Capitalei plus unul pentru Diaspora. In momentul de fata, sunt 334 de deputati si 137 de senatori, asa ca reducerea este de doar 70-80 de parlamentari.Oricum, la stabilirea numarului final de parlamentari se va tine cont si de rezultatele referendumului, dupa cum a anuntat ieri purtatorul de cuvant al PDL, Sever Voinescu, scrie EVZ.
Ponta: Am putea pierde functia de la Senat, dar oricum nu o avem. Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, luni, la B1TV, raspunzand unei intrebari, ca este posibil ca PSD sa piarda sefia Senatului, mentionand insa ca formatiunea oricum nu detine functia in acest moment. Intrebat daca este constient de faptul ca PSD poate pierde funtia de la Senat, Ponta a raspuns: „Este posibil sa pierdem”. „Noi nu o avem oricum. Functia este a lui Mircea Geoana. Problema este cine ia functia”, a spus Ponta. El a mentionat ca, potrivit Statutului deputatilor si senatorului, daca lui Geoana ii este retras sprijinul politic, prin excluderea din partid, acesta pierde automat, de drept, sefia Senatului. El a mai spus ca are informatii potrivit caroa PDL si UDMR isi vor desemna candidati la sefia Senatului, iar UNPR il sustine pe Mircea Geoana. Ponta a tinut sa mentioneze ca informatiile ar putea fi gresite, informeaza Gandul.
Reforma lui Basescu, amendata de PDL si UDMR. Se profileaza doua Camere, dar se reduce numarul de alesi de la 471 la 388. Se vor schimba si regulile de alegere a parlamentarilor. Ramane insa in aer, in continuare, reorganizarea administrativ-teritoriala. Desi presedintele Traian Basescu si-ar fi dorit un Parlament unicameral si maximum 300 de alesi, asa cum a rezultat si din referendumul din 2009, PDL este nevoit sa se multumeasca, din diverse motive, cu mai putin. Inainte de toate, ideea desfiintarii unei Camere nu a fost, de la inceput, sustinuta de UDMR, dar nici de PSD si PNL. Cum pentru un Parlament unicameral ar fi necesara revizuirea Constitutiei, iar acest lucru nu poate fi realizat in lipsa unui sprijin si din partea opozitiei, democrat-liberalii sunt pusi in situatia de a ignora, iarasi, doleantele presedintelui si de a se multumi cu reducerea numarului de alesi, reducere care poate fi operata prin schimbarea unei legi „simple”, si nu a legii fundamentale. Integral in Romania Libera.
Neplatnicul Paleologu: „Tineti-va banii si partidul pentru voi, eu oricum ma car”. Chestionat de premier in privinta banilor pe care ii datoreaza partidului, Theodor Paleologu ar fi replicat, potrivit unor surse participante la sedinta BPN ca, pur si simplu, nu vrea sa plateasca cei 200 de lei lunar. Reactia vicepresedintelui PDL l-a facut pe colegul sau de la Dambovita, Florin Popescu, sa exclame tare, mai in gluma, mai in serios: „Cine nu plateste nu vorbeste!”. Paleologu nu s-a lasat insa incuiat: „Pastrati-va partidul si banii pentru voi, eu oricum ma car!”, i-ar fi spus, peste masa discutiilor, fostul ministru al Culturii lui Florin Popescu, pe un ton indarjit, desi aparent glumet. „Ei, am crezut ca stii si tu de gluma!”, ar fi continuat Popescu, „speriat” de reactia lui Paleologu, dupa cum anunta Adevarul.
Cu cine isi mai da Ponta „testul de maturitate” in PSD. Razboiul declansat de Victor Ponta impotriva lui Mircea Geoana cu scopul de a-si intari autoritatea in partid i-a facut pe unii sa afirme ca acesta este doar inceputul. Continuarea ar fi ca Ponta sa termine si cu „greii” Adrian Nastase si Ion Iliescu si sa arate astfel ca a iesit de sub dominatia acestora si este un lider adevarat. Ramane de vazut daca relatia lui Ponta cu Dancu va fi mai tare decat cea cu Nastase. Sociologul Vasile Dancu, membru al grupului de la Cluj, este una dintre vocile care l-au sfatuit public pe presedintele PSD sa duca pana la capat batalia „cu cei care au incercat acum sa-l arate ca lider imatur”. Ponta trebuie „sa dea jos tablourile de pe pereti”, spune Dancu intr-o analiza intitulata „Ultima batalie a stangii: daramarea idolilor”, publicata pe blogul sau. Sociologul clujean sustine ca „PSD a fost timp de 20 de ani partidul unui lider cu legitimitate trucata”, scrie EVZ.