Subiectele Zilei: Crin Antonescu: Geoana trebuie schimbat de la Senat; Politicienii care au ciugulit din palma lui Sorin Ovidiu Vintu fac un pas inapoi; OTV, umflata cu bani din Petromservice; Ilie Ciurescu, fost angajat al TVR: "Brates a propus sa fie chemat Iliescu la Televiziune"; "Reportaj" de la Unirea lui Mihai Viteazu
Politicienii care au ciugulit din palma lui Sorin Ovidiu Vintu fac un pas inapoi. Prieteniile politice cladite de SOV se clatina. Incercarea de a impune presedinti i-a fost fatala afaceristului arestat pentru a treia oara. Prin anii 2000, Sorin Ovidiu Vintu a inceput sa devina interesant pentru politicienii vremii. Imbogatirea rapida a acestuia si renumele de eminenta cenusie in afaceri l-au transformat intr-un personaj influent. Prabusirea Fondului National de Investitii (FNI), fuga din tara a Ioanei Maria Vlas, declaratiile la superlativ ale acesteia despre fostul sef si cateva rare iesiri in presa i-au ridicat mingea la fileu celui care, peste ani, avea sa se laude ca a facut avere, fara a avea afaceri cu statul. Asa si este. Insa, de fiecare data, statul a platit oalele sparte in urma scandalurilor provocate de „afacerile” fostului gestionar din Roman. In contextul arestarii lui SOV, dupa devalizarea societatii Petromservice, devin de actualitate stenogramele de exact acum un an, cand acelasi personaj facea guverne la telefon, politicienii facand coada la locuinta acestuia de pe strada Paris, scrie EVZ.
Crin Antonescu: Geoana trebuie schimbat de la Senat. Greii PSD sunt Victor Ponta si echipa sa, nu Iliescu si Nastase. Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat in exclusivitate pentru gandul ca PSD trebuie sa ia o decizie rapida in cazul Geoana, deoarece acesta nu mai reprezinta USL in Senat. Liberalul a spus ca Opozitia trebuie sa isi asume riscul pierderii celei de a doua pozitii in stat, deoarece „nu prea au ce pierde”. El a catalogat drept „neinspirate” declaratiile facute de Ion Iliescu si Adrian Nastase, carora le transmite ca greii PSD sunt Victor Ponta si echipa sa, deoarece pot aduce partidul la guvernare. Cat priveste USL, presedintele PNL a precizat ca aceast parteneriat cu PSD are la baza si „increderea reciproca dintre liderii actuali”. „Chiar daca am admite ca ipoteza un Congres Extraordinar sunt convins ca acesta l-ar reconfirma pe Victor Ponta ca presedinte. Pentru mine, USL este o constructie pentru viitor, iar in PSD viitorul este Victor Ponta”, a spus Antonescu. Integral in Gandul.
OTV, umflata cu bani din Petromservice. Sindicalistul Liviu Luca a cumparat 20% din actiunile „Televiziunii poporului” si a investit zeci de milioane de euro printr-o firma detinuta de Petromservice. Potrivit datelor de la Oficiul National al Registrului Comertului, Dan Diaconescu (42 de ani) imparte pachetul de actiuni la societatea Ocram Televiziune SRL – care detine OTV – cu firma GMG Media Box SA. Sindicalistul Liviu Luca (58 de ani), arestat ieri, alaturi de omul de afaceri Sorin Ovidiu Vintu (56 de ani), pentru devalizarea Petromservice, a folosit conturile companiei nu doar pentru a finanta Realitatea Media, ci si pentru a capitaliza postul OTV. In timp ce Diaconescu are 80% din actiunile Ocram, GMG Media Box detine restul de 20%. Doar ca actionar majoritar (cu 99,9% din actiuni) la GMG Media Box este chiar PSV Company (fosta Petromservice), controlata de sindicalistul Liviu Luca, prin compania offshore Elbahold Limited, informeaza Adevarul.
„Reportaj” de la Unirea lui Mihai Viteazu. Cu ajutorul unor documente de arhiva, dar si cu talent literar, Nicolae Balcescu a realizat o descriere spectaculoasa a intrarii lui Mihai Viteazu in Alba Iulia. Atmosfera Unirii lui Mihai Viteazu este redata excelent intr-un adevarat „reportaj” scris de nimeni altul decat… de Nicolae Balcescu. Este un „reportaj” fascinant despre intrarea lui Mihai Viteazu in Alba Iulia dupa batalia de la Selimbar, pe care il redam, atat pentru frumusetea textului, cat si pentru „traspunerea” celor de azi in epoca respectiva, extrem de framantata, redata fidel de autor. Intertitlurile apartin redactiei. „Intra-ceea, Mihai Voda, ridicandu-si tabara de la Sibiu, inainta cu incetul spre Alba Iulia. Prin toate orasele pe unde trecu in vale, locuitorii alergau inainte-i cu daruri, solbozand pusti in semn de veselie si primindu-l cu mare dragoste si entuziasm, scrie Romania Libera.
Incredibil! Romanul care se chinuie de 16 ani sa fie declarat viu. Ioan Serban, declarat mort in 1995 printr-o sentinta judecatoreasca, s-a plimbat prin trei instante ca sa demonstreze ca este viu. Eroarea a fost indreptata abia in 2011, prin perimarea procesului in care a fost pe punctul de a-si pierde casa. Povestea bucuresteanului Ioan Serban este de-a dreptul halucinanta. Pare un SF, dar Serban, ajuns intre timp la respectabila varsta de 80 de ani, povesteste ca a rupt mai multe randuri de incaltari, a irosit bani, timp si nervi alergand prin instante sa-si caute dreptatea. N-a gasit-o. „In 1995, intr-un proces civil, Judecatoria Sectorului 5 a concluzionat ca as fi murit si, pe motiv ca dosarul nu e de competenta sa teritoriala, mi l-a trimis in judetul in care m-am nascut, in Teleorman. M-am plimbat apoi cativa ani la Alexandria si Videle, eu, mortul-viu, ca sa demonstrez ca traiesc si sa nu-mi pierd casa, dar judecatoriile si-au declinat pe rand competenta si au trimis dosarul inapoi la Bucuresti”, povesteste pentru „Evenimentil zilei” barbatul, anunta EVZ.
Ilie Ciurescu, fost angajat al TVR: „Brates a propus sa fie chemat Iliescu la Televiziune”. In 1989, Ilie Ciurescu era redactor-sef adjunct pe probleme de politica externa la redactia Actualitati din TVR. Il insotea pe Ceausescu in vizitele facute peste hotare, era preferat de „Tovarasa”, dar avea la activ si corespondente de razboi din momente istorice precum Cehoslovacia 1968 si Vietnam 1969. Revolutia din 1989 a trait-o tot din interior: a fost in Piata Palatului la celebrul miting din 21 decembrie si s-a trezit prins in iuresul creat la Televiziune dupa fuga lui Ceausescu. Intr-un fel, Ciurescu este cel care a numarat ultimele secunde ale regimului ceausist: „5, 4, 3, 2, 1 – sunteti in emisie”. Pe micile ecranele ale romanilor au aparut cativa oameni cu ochii iesiti din orbite strigand cu voci ragusite: „Am invins, am invins!”. Ilie Ciurescu vorbeste despre evenimentele din 1989 fara a incerca sa disculpe Televiziunea sau pe colegii care s-au inghesuit in fata camerelor pentru a prinde un rol cat mai central in filmul diversiunii. Ilie Ciurescu, unul dintre cei mai importanti oameni din TVR in 1989, dezvaluie cele mai interesante momente traite in zilele Revolutiei, informeaza Adevarul.
Pe cine va mai gasi Romania in zona euro? In timp ce Romania isi reinnoieste periodic juramintele cum ca va adera la euro pana la sfarsitul lui 2015, zona euro ameninta sa se destrame chiar mai devreme. Criza financiara care acum ataca frontal Italia a intetit discutiile despre viitorul monedei euro, a carei arhitectura este considerata in buna parte responsabila de situatie. Tarile cu finante publice slabe nu se califica la exigentele unei monede comune, iar cele puternice nu stiu daca este cazul sa ramana intr-o astfel de alianta. Totusi, Romania continua sa urmareasca tinta euro ca si cum nimic nu s-ar fi schimbat. Cu ce rezultat? Raspunsul la aceasta intrebare depinde de felul in care va arata zona euro in 2015, daca va mai exista. Cea mai recenta varianta vehiculata, „europa cu doua viteze”, ar presupune practic sa existe doua grupuri de tari cu monede diferite. In acest caz, Romania ar fi fortata in continuare sa atinga exigente la nivelul tarilor disciplinate cu scopul de-a fi admisa, pentru inceput, in grupul tarilor indisciplinate. Pentru Romania, asta ar fi cea mai proasta combinatie posibila, pentru ca ar reusi sa piarda simultan atat flexibilitatea cat si stabilitatea, scrie Romania Libera.