Erdogan amenință o forță din Siria: Ori depun armele, ori „vor fi îngropați”
Președintele turc Tayyip Erdogan a declarat miercuri că militanții kurzi din Siria fie vor depune armele, fie „vor fi îngropați”, în contextul ostilităților izbucnite între luptătorii sirieni susținuți de Turcia și militanți kurzi după căderea lui Bashar al-Assad de luna aceasta, transmite Reuters.
După plecarea lui Assad, Turcia a insistat în mod repetat că miliția kurdă YPG trebuie să se desființeze, afirmând că grupul nu are ce căuta în viitorul Siriei. Schimbarea conducerii siriene a lăsat principalele facțiuni kurde ale țării pe picior greșit.
„Criminalii separatiști fie își vor lua rămas bun de la armele lor, fie vor fi îngropați pe pământurile siriene împreună cu armele lor”, a declarat Erdogan în fața parlamentarilor din partidul său de guvernământ AK.
„Vom eradica organizația teroristă care încearcă să ridice un zid de sânge între noi și frații noștri kurzi”, a adăugat el.
Turcia consideră miliția kurdă YPG – principala componentă a Forțelor Democratice Siriene (SDF), aliate de SUA – drept o extensie a miliției PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan), care poartă o insurgență împotriva statului turc din 1984.
PKK este desemnată organizație teroristă de către Turcia, Statele Unite și Uniunea Europeană. Ankara a făcut apel în repetate rânduri la Washington, aliatul său din NATO, și la alții să nu mai sprijine YPG.
Anterior, miercuri, Ministerul Apărării din Turcia a anunțat că forțele sale armate au ucis 21 de militanți YPG-PKK în nordul Siriei și Irakului.
Într-un interviu acordat Reuters săptămâna trecută, comandantul SDF, Mazloum Abdi, a recunoscut pentru prima dată prezența luptătorilor PKK în Siria, afirmând că aceștia au contribuit la lupta împotriva Statului Islamic și că se vor întoarce acasă dacă se va conveni cu Turcia o încetare totală a focului, o cerință esențială a Ankarei.
El a negat orice legături organizaționale cu PKK.
Erdogan a mai spus că Turcia își va deschide în curând consulatul la Alep și a adăugat că Ankara se așteaptă la o creștere a traficului la frontierele sale în vara anului viitor, pe măsură ce o parte din milioanele de migranți sirieni pe care îi găzduiește vor începe să se întoarcă în țara lor.