Sari direct la conținut

Subiectele Zilei: Strainii considera Romania cel mai frumos parc natural al Europei; De ce iubim Romania. Mister Paul Wood, bucurestean: Elementar, draga Watson, in Romania ori incepe sa-ti placa, ori innebunesti; Nou in Romania. "Bordeie" moderne, din baloti de paie si lut; Romanii din piscina miliardarului Zuckerberg

HotNews.ro
Subiectele Zilei, Foto: Colaj foto
Subiectele Zilei, Foto: Colaj foto

Strainii considera Romania cel mai frumos parc natural al Europei. Muntii si padurile ar putea impune tara noastra pe harta turistica a Europei, in conditiile in care spatiul carpatic este vazut tot mai des ca fiind marele parc natural al Batranului Continent. Frumusetea zonelor montane ale Romaniei, abia atinse de civilizatie, padurile si vaile largi, traditiile satelor romanesti incep sa impuna Romania treptat pe harta turistica a lumii. Presa straina incepe sa vada spatiul mioritic ca pe un echivalent al parcului national Yellowstone din Statele Unite, asta in conditiile in care printre pinii din muntii nostri se plimba jumatate din populatia de ursi a Europei, iar padurile noastre reprezinta o parte importanta din rezerva forestiera a Batranului Continent. „Prin comparatie cu padurea carpatica, Elvetia este o gradina”, scrie prestigioasa publicatie „Financial Times”, intr-un articol dedicat explorarii Transilvaniei. Asupra occidentalilor obisnuiti cu aglomeratia din marile centre urbane, Romania exercita o fascinatie aparte. De padurile noastre si de satul romanesc traditional nu s-a indragostit doar printul Charles, ci si numerosi straini fermecati de linistea si de singuratatea din munti sau de micile asezari unde la cina se serveste ceea ce creste in gradina din spatele casei, scrie EVZ.

De ce iubim Romania. Mister Paul Wood, bucurestean: Elementar, draga Watson, in Romania ori incepe sa-ti placa, ori innebunesti. Englezul Paul Wood traieste in Romania de 13 ani si a stiut ca vrea o viata aici, dupa ce a petrecut o ora la Sighisoara, intr-un cartier din apropierea garii. „Era decrepit, prafuit, totul era vechi”. Astfel incepea aventura englezului cu Romania, una oximoronica, cu stari osciland intre fascinatie si respingere. Era la prima calatorie in Romania, in vara lui 1990. Il adusesera interesul pentru efectele comunismului in Europa de Est, despre care il auzise povestind pe tatal sau, dar si ideea ca aici era un paradis fara reclame, fara capitalism si muzica rock sau pop. S-a dus apoi in Capitala. Bucurestiul l-a cucerit. „Am fost extraordinar de incantat, era o fervoare deosebita”. Aceasta a fost prima sa impresie despre Bucuresti, unde a stat patru zile. „Ce alta capitala europeana este atat de dezinvolta, asa diferita de altele, asa de plina de energie si de umbre si, da, asa de ne-europeana, in ciuda mall-urilor, hipermarketurilor, a consultantilor straini extrem de bine platiti si a altor orori ale democratiei? Stiu ca strazile devin rauri inaccesibile cand ploua. Stiu ca ar trebui sa fiu multumit cand gropile si trotuarele sunt reinnoite cu fonduri europene, dar nu sunt. In mod iresponsabil, eu sunt entuziasmat de o frumusete pe care am gasit-o in paragina cand am venit aici pentru prima oara, in 1990”, scria Paul in 2005, dupa sapte ani petrecuti in Romania, anunta Gandul.

Serialul „Misterele Revolutiei” revine cu un nou sezon de dezvaluiri. Cazimir Ionescu – il stiti de la Revolutie; este poate omul care a urlat cel mai mult atunci, la Televiziune – ne-a povestit ce fel de relatie a avut cu serviciile secrete, cum a fost in Polonia, sa vada cu ochii lui, cum se prabuseste un sistem comunist. A pretins ca l-a trimis un ziar local romanesc. Am verificat – nu l-au trimis ei. Intrebat cum se face ca oamenii care au preluat Puterea in decembrie 1989 se cunosteau deja intre ei, Cazimir Ionescu se retrage in defensiva: „Nu ne cunosteam ca prieteni, dragii mei”. Chiar si cu acest balet printre amintiri, confesiunile lui Cazimir Ionescu pun intr-o noua lumina multe dintre personajele care s-au aflat atunci in fata reflectoarelor. Ilie Ciurescu era, in decembrie 1989, un om important in logica sistemului. Era putin lucru sa fii adjunct la Actualitati, sa calatoresti cu Ceausestii peste hotare, sa ai grija cum se prezinta, apoi, in tara vizitele Tovarasilor? Ilie Ciurescu a fost cu Nicolae Ceausescu pana si in ultima calatorie a acestuia, in Iran. Integral in Adevarul.

Clonele lui Necolaiciuc de la Imbunatatiri Funciare. Cum folosesti la irigatii foarfecele de taiat pomi. Dupa modelul facut celebru de fostul sef al CFR Mihai Necolaiciuc, directorii Administratiei Nationale a Imbunatatirilor Funciare (ANIF) au incheiat contracte de milioane de lei cu firme clientelare pentru achizitii exagerat de scumpe sau inutile. Toti cei cinci directori generali care s-au succedat in ultimii patru ani la conducerea ANIF, Nicolae Maracine (PNL), Constantin Iancu (PDL), Cornel Popa (PDL), Zoltan Incze (UDMR) si Vilmos Lukacs (UDMR), au cheltuit milioane de lei din bani publici, achizitionand la preturi mult supraevaluate echipamente cel mai adesea de o calitate indoielnica. Acest lucru reiese dintr-un raport al Corpului de Control al Ministerului Agriculturii realizat pentru perioada 2008-2011, scrie Romania Libera.

Nou in Romania. „Bordeie” moderne, din baloti de paie si lut. Celebra casa de paie din povestea celor trei purcelusi a devenit realitate. O astfel de cladire a rasarit in campia Baraganului. Practic, balotii au inlocuit BCA-urile. In urma cu 100 de ani, in statul american Nebraska, colonistii obisnuiti sa ridice constructii din lemn s-au lovit de o realitate cruda: materialul nu prea se gasea. Asa ca un om a avut o idee mareata si a urmat-o pana la capat. Paie se gaseau din belsug, iar omul le-a legat in snopuri si a rezultat o casa care folosea extrem de putin lemn, cu baloti in loc de pereti. O scoala a fost construita in 1897, dar a fost mancata de vaci. Asta pentru ca nu fusese incarcata cu nimic. Cand au „placat” zidurile de paie cu pamant, soarta constructiilor a fost cu totul alta. Noua case din paie construite la inceputul secolului XX au rezistat pana azi. Printre ele, o biserica din orasul Arthur. Intre timp, paiele au evoluat de la o solutie de compromis la alternativa pentru constructiile de caramida, lemn sau lut. Se poate spune ca locuintele din baloti sunt chiar o moda, daca privim ce se intampla in Franta, Canada, Germania, Danemarca. Mediul economic e „racordat” la aceasta moda. In Franta, bancile acorda credite pentru construirea de locuinte din baloti. „Incep sa vina si spre est. Sunt destul de multe in Slovacia, gasim si in Ungaria”, ne spune Catalina Grigore, o tanara absolventa de arhitectura care si-a propus sa fie pionierul constructiilor din baloti in Romania, anunta EVZ.

Romanii din piscina miliardarului Zuckerberg. Cum ajung tinerii din Romania „interni” la Facebook. 12 studenti romani au fost, pentru o vara, stagiari la Facebook. Povestea lor a inceput in primavara acestui an, cand compania din Palo Alto a trimis in Romania doi reprezentanti care sa recruteze tineri studenti pentru stagii platite de 3 luni. La sfarsitul a doua zile in care au intervievat sute de aspiranti ei i-au ales pe cei 12 norocosi, care pe timpul verii au lucrat ca interni in cadrul celei mai mari retele de socializare din lume. Acestia au povestit, pentru gandul, ce a insemnat pentru ei sa imparta acelasi birou cu Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook. Mark Zuckerberg vine zilnic la birou, imbracat in jeansi si incaltat cu papuci Adidas, asa cum este infatisat si in filmul „The social network”, spune Cristina Petrovici, studenta la Universitatea din Bucuresti, care s-a intors recent din America, unde a lucrat ca intern la Facebook timp de trei luni, pe postul de programator, informeaza Gandul.

Asteroidul-gigant trece razant pe langa Pamant. Un asteroid cu diametrul de 400 de metri se va apropia maine-noapte de Terra. Cercetatorii de la NASA sunt in prezent cu ochii atintiti catre asteroidul 2005 YU55, care va ajunge in noaptea de marti spre miercuri, la 2.28 ora Romaniei, foarte aproape de Pamant. Corpul ceresc, care are un diametru de 400 de metri, va trece pe langa Terra la 322.000 de kilometri, o distanta mult mai mica decat cea care se va inregistra intre asteroid si Luna. De 35 de ani, niciun alt obiect cu o marime comparabila nu a mai trecut atat de aproape. In cazul in care un corp ceresc de asemenea dimensiuni ar lovi Pamantul, acesta ar produce un cutremur cu o magnitudine de 7 grade pe scara Richter, iar daca ar cadea in apa, ar crea un val tsunami inalt de peste 21 de metri, care ar spulbera tot pe o distanta de 96 de kilometri. Cercetatorii studiaza cu atentie orice detaliu legat de asteroidul 2005 YU55 pentru ca acesta ar putea oferi indicii despre formarea sistemului solar. „Fara obiecte cosmice de acest fel probabil n-am fi ajuns unde suntem in prezent”, spune Don Yeomans, seful departamentului NASA care se ocupa cu studiul corpurilor din apropierea Pamantului, scrie Adevarul.

Aventurile penale ale protagonistului din dosarul „mita pentru seful arbitrilor”. Sorin Terbea, unul dintre finantatorii echipei de fotbal din Targu-Mures, arestat pentru mituirea sefului arbitrilor din Romania, ar fi beneficiat ilegal de mai multe contracte cu administratia locala dar si cu Directia de Drumuri Brasov. Procurorii din Mures au trimis la DNA inca doua dosare in care personajul principal este controversatul om de afaceri. Dosarul in care omul de afaceri Sorin Terbea – finantator al echipei de fotbal din Liga I FCM Tg.-Mures, a fost arestat pentru ca ar fi incercat sa il mituiasca pe seful arbitrilor din Romania, Vasile Avram, cu 19.000 de euro nu este singurul in care afaceristul este anchetat de procurori. Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul Judetean de Politie, la solicitarea DNA, Terbea a mai facut obiectul cercetarilor in alte 19 dosare penale, in special legate de infractiuni de evaziune fiscala si spalare de bani. Informatia se regaseste chiar in cauza aflata pe rolul Curtii de Apel Bucuresti, in care Sorin Terbea este judecat pentru dare de mita, iar Vasile Avram pentru luare de mita. Doua dintre cele 19 dosare au insa o miza mai mare, vizand, potrivit surselor RL, mai multe contracte incheiate de Terbea cu administratia locala din Tg.Mures. Aceste dosare au ajuns pe masa procurorilor de la serviciul teritorial al DNA, anunta Romania Libera

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro