Utile: Sase motive din cauza carora nu slabesti; Cui trebuie sa-i fie frica de gripa; Terapiile faciale cu laser – indicate in sezonul rece; Topul bolilor psihice neoficiale ale romanilor
Folosirea in exces a produselor de curatat, nociva. Persoanele care se ocupa cu igienizarea spatiilor au o rata de deces cu 54% mai mare decat cele care desfasoara alte activitati, potrivit cercetatorilor de la Universitatea din Toronto, Canada. De la detergentul de vase pana la dezinfectantul pentru toaleta sau spray-ul pentru mobila, solutiile de curatat contin substante, cum ar fi clorul, asupra carora specialistii atrag atentia ca pot provoca afectiuni dermatologice, oculare, respiratorii si/sau alergice. „Una dintre cele mai frecvente probleme care pot aparea in urma folosirii excesive si incorecte a produselor de curatat este dermatita de contact. Alte neplaceri care ar putea fi provocate de aceste solutii sunt alergiile sistemice, putandu-se ajunge chiar pana la soc anafilactic”, spune medicul de familie Radu Leon George de la Clinica Leomedica din Bucuresti, scrie Adevarul.
Terapiile faciale cu laser – indicate in sezonul rece. Medicii dermatologi afirma ca expunerea la soare a zonelor tratate cu laser poate cauza dezvoltarea unor pigmentari anormale. De aceea, pentru rezultate mai bune ei recomanda evitarea razelor de soare cel putin o luna dupa interventie. Astfel, sezonul rece ar putea fi o perioada optima pentru tratamente faciale si peelinguri. „Lunile de iarna sunt cele mai recomandate pentru a intineri pielea cu ajutorul laserului. Acest tip de tratamente transmit lumina care repara vasele capilare, urmele lasate de acnee, petele de pe piele, ridurile si depigmentarile pielii. De aceea, cu cat pielea este mai deschisa la culoare, mai putin bronzata, cu atat este mai usor pentru laser sa repereze si sa trateze aceste imperfectiuni ale pielii. Asa cum lumina se transmite mai bine printr-un geam curat asa si lumina laserului actioneaza mai eficient prin pielea deschisa la culoare”, spune dr. Mihaela Leventer, anunta Gandul.
Topul bolilor psihice neoficiale ale romanilor. Tulburarile sexuale si cele de stres post-traumatic, ca si epuizarea la locul de munca sunt mai frecvente decat se crede. Datele oficiale spun ca, de departe, cea mai frecventa afectiune psihica la romani este boala depresiva majora. Aceasta este urmata de tulburarile legate de consumul de diverse substante, tulburarile de anxietate, cele de somn si, la o distanta mai mare, tulburarile de personalitate. In practica insa, lucrurile stau altfel. „Exista si o statistica neoficiala, in care Romania are intr-adevar multi bolnavi depresivi, dar are si multi oameni care sufera de tulburare de stres post-traumatic, tulburari ale functiei sexuale si epuizare la locul de munca”, este de parere Gabriel Diaconu, psihiatru la Clinica „Sapiens Medical Center” din Bucuresti. Stresul post-traumatic este efectul pe termen lung al evenimentelor traumatizante. Se manifesta prin stari de soc, manie, nervozitate, frica sau sentimente de vinovatie, care se accentueaza cu timpul si ii impiedica pe bolnavi sa aiba o viata normala, informeaza EVZ.
Cui trebuie sa-i fie frica de gripa. Complicatiile pe care le da virusul gripal cresc de trei ori riscul de a muri la persoanele cu diabet. Totodata, 90% din decesele cauzate de gripa se inregistreaza in randul varstnicilor. Persoanele cu diabet, boli de inima, astm si varstnicii fac fata cu greu complicatiilor gripei pentru ca functiile organismului lor sunt deja slabite. Spre exemplu, bolnavii diabet au un risc de trei ori mai mare de a muri daca se imbolnavesc de gripa sau pneumonie. Efortul pe care trebuie sa-l depuna organismul ca sa lupte cu virusul gripal este mult mai mare in cazul celor cu diabet, lucru ce poate afecta nivelul zaharului din sange si creste riscul de complicatii. „Diabeticii au complicatii cardiovasculare. Efortul pe care-l face organismul cand exista o tuse puternica poate cauza ruptura vasculara, care, la randul ei, poate provoca un atac vascular cerebral”, explica medicul de familie Calin Ciubotaru. Recomandarea specialistilor este sa cititi cu atentie prospectul medicamentelor pentru gripa si sa le evitati pe cele care contin mult zahar. Siropurile, dropsurile si medicamentele recomandate in caz de gripa contin adesea zahar, scrie Romania Libera.
Ce trebuie sa stii despre implanturile mamare. Daca iei administrate anticonceptionale, renunta la astfel de pastile cu o luna inaintea efectuarii interventiei de marire a sanilor. Astfel de operatie nu este indicata tinerelor sub 18 ani si celor cu afectiuni ale sanului. Principalele tipuri de implanturi sunt cele cu ser fiziologic si cele cu gel siliconic. Cea mai frecventa incizie in cazul maririi sanilor este cea efectuata prin santul submamar (sub sani), care permite introducerea mai usoara a implantului. Acest tip de incizie este preferat mai ales la implanturile cu gel siliconic, cicatricile in acest caz fiind discrete. Atunci cand se introduc implanturi de dimensiuni mai mici, se poate opta si pentru incizia realizata in zona din jurul mameloanelor. In cazul acesteia, recuperarea se poate face mai repede insa cicatricele pot fi destul de vizibile, anunta Click.
Sase motive din cauza carora nu slabesti. Ai senzatia ca faci tot posibilul ca sa slabesti, dar tot nu reusesti sa scapi de kilogramele in plus. Sunt mari sanse sa faci aproape tot ceea ce trebuie, dar treci cu vederea anumite chestiuni esentiale in orice cura de slabire. Comoditatea defineste stilul de viata modern: luam liftul in loc sa urcam scarile, folosim masina sau mijloacele de transport in comun chiar daca locul in care trebuie sa ajungem este la 15 minute distanta de mers pe jos, ne inghesuim pe scarile rulante la metrou si tot asa mai departe. Multe persoane nu stiu ca aceasta comoditate implica si acumularea a cateva zeci sau chiar sute de calorii. Putem arde 15 calorii daca urcam pe scari si nu cu liftul, iar daca mergem pe jos pana la munca (daca ne permite si distanta) putem sa mai scapam de alte 225 de calorii, informeaza Adevarul.