Sari direct la conținut

Politic Show: De ce Ponta si Iliescu il vor "mort" pe Mircea Geoana; Propunere UDMR pentru revizuirea Constitutiei: eliminarea caracterului national al statului roman; Morega vaduveste filiala de suflet a lui Ponta de alesii locali. Migratie masiva in Gorj spre UNPR

HotNews.ro
Politic Show, Foto: Colaj foto
Politic Show, Foto: Colaj foto

De ce Ponta si Iliescu il vor „mort” pe Mircea Geoana. In timp ce Victor Ponta, prin razboiul cu Geoana, simte nevoia sa demonstreze ca el este seful in PSD, Ion Iliescu este manat doar de dorinta de razbunare fata de cel care l-a invins in 2005. Mircea Geoana pare un un cui in talpa PSD. Un cui care face ca PSD sa schioapete, iar Victor Ponta, aflat in varful partidului, sa se clatine. Conflictul dintre Geoana si Ponta, care il are aliat si pe Ion Iliescu, are o explicatie in istoria comuna a celor trei lideri PSD. Desi uniti, Ion Iliescu si Victor Ponta au motive diferite sa caute sa-i provoace lui Geoana sfarsitul. Pentru Ponta, politician in plina afirmare, lupta cu Geoana este o cale de legitimare in pozitia de sef al PSD. Pentru Iliescu, politician trecut de finalul carierei, este doar razbunare. Victor Ponta are toate motivele sa fie suparat pe Geoana. Acesta l-a numit ministru in guvernul PDL-PSD (2008). L-a facut purtatorul sau de cuvant in campania pentru presedintia Romaniei (2009). I-a promis ca-l va face ministru al justitiei cand va ajunge la Cotroceni. Numai ca Geoana nu a mai ajuns presedinte. Si, astfel, nici Ponta n-a ajuns ministrul Justitiei. Asa ca este indreptatit sa fie furios pe Geoana. Drept pentru care l-a infruntat la primul Congres PSD. Dar furia nu i-a trecut nici in seara lui 20 februarie 2010, cand, dupa numararea voturilor, Ponta a fost desemnat presedinte al PSD, scrie EVZ.

Propunere UDMR pentru revizuirea Constitutiei: eliminarea caracterului national al statului roman. Grupul parlamentar al UDMR din Camera Deputatilor a depus un amendament la proiectul de lege privind revizuirea Constitutiei prin care se elimina caracterul national al statului roman, cu toate ca dispozitiile actualei Constitutii privind caracterul national nu pot face obiectul revizuirii. Articolul 1 din Constitutia actuala a Romaniei prevede, la alineatul 1, ca „Romania este stat national, suveran si independent, unitar si indivizibil”. Conform amendamentului depus de grupul UDMR, articolul 1. (1) va avea urmatorul cuprins: „Romania este stat suveran si independent, unitar si indivizibil”. Actuala Lege fundamentala a Romaniei prevede, la articolul 152 – (1) privind „Limitele revizuirii”, ca „dispozitiile prezentei Constitutii privind caracterul national, independent, unitar si indivizibil al statului roman, forma republicana de guvernamant, integritatea teritoriului, independenta justitiei, pluralismul politic si limba oficiala nu pot forma obiectul revizuirii”, anunta Gandul.

USL scade in sondaje, dar ramane la 50%. Alianta Opozitiei este cotata la 52% in octombrie in conditiile in care, inainte de formarea Uniunii Social Liberale, cele doua partide componente, PSD si PNL, aveau impreuna 58%. Potrivit aceleiasi cercetari efectuate de IMAS pentru ziarul „Adevarul”, USL se afla cu mult in fata PDL, partid cotat cu 17,6% din optiunile celor care s-ar prezenta la vot. Chiar daca a pierdut cateva procente de la inceputul anului, alianta Opozitiei are alte castiguri, crede presedintele Pro-Democratia, Cristian Parvulescu. „Putem vorbi de un succes al Opozitiei. Liderii Opozitiei au contribuit la aparitia alternativei, cu toate greutatile pe care le-a cunoscut USL. Pentru ei era important sa se mentina peste bara psihologica de 50%”, afirma Parvulescu, informeaza Adevarul.

De ce zice PDL „nem tudom”? Nici la o zi dupa ce maghiarii din CJ Covasna au impus organizarea unui referendum pentru infiintarea Tinutului Secuiesc, reprezentantii PDL nu au reactionat. Politica strutului a continuat si dupa ce opozitia l-a somat pe premierul Emil Boc sa intervina. Multi dintre liderii PDL contactati de Romania libera, pentru a spune in ce masura afecteaza abordarea UDMR functionarea coalitiei, au sustinut ca nici nu cunosc hotararile adoptate luni de Consiliul Judetean Covasna. „Nu stiu despre ce este vorba. Nu am nici o legatura cu judetul Covasna”, a fost raspunsul ametitor al presedintelui PDL Harghita, Vasile Mihalcea. Aceasta in conditiile in care planul UDMR si Partidului Civic Maghiar este ca in saptamanile urmatoare sa impuna decizii similare celei de la CJ Covasna si in judetele Harghita si Mures. „Sa ajungem acolo si vom vedea atunci”, a fost raspunsul liderului local al PDL, scrie Romania Libera.

Morega vaduveste filiala de suflet a lui Ponta de alesii locali. Migratie masiva in Gorj spre UNPR. Mai vechea cunostinta a liderului PSD, Victor Ponta, gorjeanul Dan Ilie Morega i-a provocat acestuia noi motive de antipatie. Tinta obisnuita a atacurilor liderului social-democrat, inca de pe vremea cand Ponta nu era decat un simplu parlamentar de Gorj, de cand a migrat spre UNPR Morega si-a fixat ca obiectiv sa lase filialele PNL si PSD locale fara alesi locali. Deocamdata a reusit sa vaduveasca USL de noua primari, 11 viceprimari, 36 de consilieri locali si doi consilieri judeteni. Obiectivul lui Morega este insa mai „ambitios”: cauta sa provoace migrarea spre UNPR a circa 15-16 primari, 20 de viceprimari, 80 de consilieri locali si 6-7 consilieri judeteni cu functie de raspundere sau conducere in cadrul USL, anunta EVZ.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro