Sari direct la conținut

Utile: Pericolele care zac in frigider: Cum sa-ti depozitezi alimentele pentru a nu te imbolnavi; Suplimentele cu fier pot face mai mult rau decat bine; Unii barbati fac sex in somn fara sa stie. Iata de ce!

HotNews.ro
Utile, Foto: Colaj foto
Utile, Foto: Colaj foto

​Pericolele care zac in frigider: Cum sa-ti depozitezi alimentele pentru a nu te imbolnavi. Albul imaculat si temperaturile scazute din frigider nu sunt semne incontestabile ale igienei desavarsite. Ba mai mult, felul in care depozitam mancarurile si frecventa curatirii frigiderului influenteaza riscul de imbolnavire. Doar sertarul de legume contine de 750 de ori mai multi microbi decat media obisnuita, iar printre acestia se numara si bacterii foarte periculoase, precum E.coli, salmonella, stafilococul, streptococul, bacillus cereus si listeria, arata un studiu efectuat de cercetatorii britanici. Totodata, modul in care ne organizam frigiderul favorizeaza sau nu raspandirea bacteriilor si contaminarea altor alimente, care cauzeaza deseori toxiinfectii alimentare. „Majoritatea cazurilor de toxiinfectii alimentare sunt generate de gatitul la temperaturi mai mici decat cele recomandate sau de contaminarea produselor”, a declarat profesorul Tom Humphrey, de la Institutul pentru Sanatate Globala si Infectii din cadrul Universitatii din Liverpool. Potrivit specialistului britanic, daca intelegem procesul de raspandire bacteriana putem sa ne ferim de eventualele imbolnaviri cauzate de alimentatie, scrie Adevarul.

Doi din trei romani mor din cauza bolilor de inima. Bolile cardiovasculare reprezinta o problema majora de sanatate in Romania, avertizeaza medicii. Potrivit acestora, mortalitatea provocata de aceste boli a inregistrat in ultimii 20 de ani o tendinta de scadere in tarile Europei de Vest si Europei Centrale, dar in Romania trendul este unul ascendent. Statisticile de specialitate arata ca doi din trei romani mor din cauza bolilor cardiovasculare. Cifrele arata ca infarctul miocardic si accidentele vasculare cerebrale sunt principalele cauze de morbiditate si mortalitate in tara noastra, cu importante consecinte socio-economice, mentioneaza cardiologii. In ceea ce priveste hipertensiunea arteriala, unul din trei romani sufera de aceasta afectiune. Aceasta afectiune nu ataca doar cordul, ci si creierul si rinichii. Prin urmare colaborarea dintre neurologi si nefrologi este mai mult decat necesara. „Pentru noi, neurologii, este extrem de importanta participarea in aceasta Alianta. Hipertensiunea arteriala este un factor de risc important pentru accidentele vasculare cerebrale, dar si pentru boala Alzheimer. Statisticile OMS din ultimii zece ani arata ca Romania se situeaza pe locurile unu si doi in lume la bolile cardiovasculare si neurovasculare, un lucru care nu ne bucura deloc”, a subliniat prof. univ. dr. Ovidiu Bajenaru, presedintele Societatii Romane de Neurologie, anunta Gandul.

Cafeaua reduce oboseala. Ai dureri de cap, probleme cu memoria sau te simti epuizat(a)? Ei bine, afla ca o ceasca de cafea pe zi este ceea ce iti trebuie pentru a te pune pe picioare. Doctorul Lawrence Nwabudike iti spune care sunt principalele beneficii ale cofeinei asupra sanatatii. Intarzie procesul de imbatranire. Principalul beneficiu al cafelei il reprezinta continutul mare de antioxidanti, care protejeaza organismul de radicalii liberi si intarzie procesul de imbatranire. Reduce oboseala. Cofeina actioneaza asupra sistemului nervos central. Combate oboseala zilnica temporara, mareste capacitatea de concentrare, stimuleaza intelectul si reduce somnolenta. Ajuta memoria. Potrivit dr. Lawrence Nwabudike, cofeina imbunatateste memoria si gandirea logica, datorita impactului pozitiv pe care il are asupra functiilor cognitive, informeaza Libertatea.

Unii barbati fac sex in somn fara sa stie. Iata de ce! Sexsomnia, caci astfel se numeste aceasta „problema”, a fost descoperita la mijlocul anilor ’90 si adusa in atentia publicului in 2002 de catre cercetatorii de la Universitatea Stanford. Aceasta nu poate fi inca incadrata in categoria tulburarilor de somn, pana nu se vor face mai multe cercetari pe aceasta tema, insa este doar o chestiune de timp. Aproximativ 3% din intreaga populatie intreprinde sex in timpul somnului, desi fenomenul este mai des intalnit la barbati. Se pare ca spre deosebire de femei, barbatii au tendinte de autosatisfacere si initiaza partida de sex intr-un mod mai agresiv, decat in mod normal. Potrivit studiilor, exista o zona a creierului, subcortexul, care reglementeaza solicitarile si impulsurile bazice cum ar fi respiratia, pofta de mancare, agresiunea si excitarea. Evaluarea propriu-zisa a acestor instincte totusi, o efectueaza cortexul, responsabil pentru cantarirea consecintelor actiunilor tale, scrie Click.

Suplimentele cu fier pot face mai mult rau decat bine. Fierul este esential pentru regenerarea celulara si pentru longevitate, motiv pentru care multe persoane au consumat suplimente cu acest metal „ca pe bomboane”. Dar oamenii de stiinta atrag atentia ca fierul obtinut aditional si in cantitati prea mari poate favoriza probleme severe de sanatate. Un studiu publicat in „Archives of Internal Medicine”, la care au participat peste 2.000 de persoane, arata ca suplimentele cu fier pot creste riscul de aparitie a bolilor de inima, a afectiunilor arteriale. Totodata, ele pot mari nivelul colesterolului din sange. Pe de alta parte, femeile care au mentruatia regulata prezinta riscuri mai mici de a dezvolta astfel de probleme de sanatate pentru ca menstrele regleaza, in fiecare luna, nivelul fierului din corp. Feriti de diverse afectiuni sunt si barbatii care doneaza periodic sange, incidenta atacurilor de cord fiind mai mica in randul lor decat in randul celor care nu practica aceasta forma de ajutor medical. Nivelul crescut de fier in organism, obtinut din suplimente alimentare, este asociat si cu alte probleme de sanatate, nu numai cu infarctul miocardic, anunta Adevarul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro