Subiectele Zilei: Mai poate Monarhia salva Romania?; Avocatul intelectualilor, la 100 de ani. Vezi care e reteta longevitatii sale; Agenti KGB, prinsi de nemti, dupa 23 de ani; Povestea doctorandului in Elvetia, traficant de droguri; Valea castelelor nobiliare; Datoria reala a celor 50 de state americane
Mai poate Monarhia salva Romania? Discursul rostit de Majestatea Sa Regele Mihai in Parlament cu prilejul aniversarii a 90 de ani a fost scurt, simplu si modest. Cu toate acestea, a continut cuvinte care nu au fost auzite niciodata din gura politicienilor romani: datorie, curaj, loialitate, modestie, memorie, morala, credinta, iubire de patrie. Tocmai aceste cuvinte stau in calea restaurarii monarhiei constitutionale in Romania. Politicienii nostri prezenti ieri in Parlament s-au grabit sa faca uz de adjective la adresa discursului regal si a prezentei Regelui in Parlament. Majoritatea, inclusiv Victor Ponta, l-au caracterizat drept „impresionant” si „emotionant” si aproape toti, cu diverse variatiuni, l-au descris drept „istoric”; Crin Antonescu a vorbit despre „cea mai frumoasa zi din viata lui in Parlament; Ion Iliescu, in stilul lemnos inimitabil, l-a numit „constructiv” si „util”. Discrepanta dintre aceasta avalansa de epitete binevoitoare si absenta oricarui comentariu asupra continutului politic al discursului a fost insa frapanta. Au existat foarte putine referiri la substanta discursului regal si inca si mai putine – cu exceptia notabila a lui Calin Popescu Tariceanu – la oportunitatea deschiderii unei dezbateri serioase despre restaurarea monarhiei constitutionale in Romania, scrie Romania Libera.
Avocatul intelectualilor, la 100 de ani. Vezi care e reteta longevitatii sale. Ca sa treci de un secol, ai nevoie de gene bune, spune avocatul Ioan Podasca, cel care i-a aparat pe Constantin Noica si pe Dinu Pillat in „procesul intelectualilor”. In perioada comunista, Ioan Podasca se bucura de faima unui bun avocat. Cand intelectualii tarii erau anchetati pentru „uneltire contra ordinii sociale”, in 1959, toti stiau ca le era imposibil sa scape. Avocatul povesteste ca, inainte sa se judece recursul lui Dinu Pillat, sotia lui l-a sunat intr-o noapte, sa-l cheme si sa-i spuna ca venisera securistii sa-i cotrobaie prin casa: „Pe-atunci se intampla ca la o perchezitie, daca nu gaseau nimic compromitator, sa „planteze” chiar ei o hartiuta, un biletel cu care sa te inchida. M-am dus. Cand am ajuns eu, inca mai cautau”. Securistii au urcat atunci in pod, unde au dat de un manuscris: „Era romanul lui Dinu, „Asteptand ceasul de apoi”. Era cartea in baza careia au fost toti condamnati”, anunta EVZ.
Ce spune astazi omul care acum 20 de ani scria editorialul cu titlul „Fir-ai al naibii, Majestate”! Deputatul conservator Sergiu Andon, unul dintre criticii fermi ai monarhiei, in perioada anilor ’90, autor al unui editorial virulent la adresa acesteia – „Fir-ai al naibii, Majestate!”, admite astazi, intr-o declaratie pentru gandul ca anii l-au facut sa fie mai tolerant cu firea lui de republican si sa accepte mai multe compromisuri. „Nici vechiul meu editorial si nici titlul sau nu au fost legate de persoana Regelui Mihai – pe care il respect -, ci de un anumit moment istoric, de o anumita conjunctura, despre care mi s-a relatat si pe care incercam sa o stopez. Iar daca atunci nu s-a intamplat nimic, pot spune ca am reusit in demersul meu” a explicat Sergiu Andon. In ceea ce priveste schimbarea sa de optica, deputatul conservator spune ca astazi se simte dezamagit de „posibilitatile sistemului republican de a asigura o constructie morala a societatii”. „Raman republican, dar apreciez ca discutia despre monarhie nu e nici absurda, nici desueta. Romania a devenit un teritoriu al vulgaritatii neinchipuite la toate nivelele sociale si politice. In antiteza, Casa Regala, in care este cuprins si Radu Duda, este o insula a decentei, pe care o apreciez foarte mult si pe care o urmaresc cu atentie. Imi doresc sa poata influenta spiritual societatea romaneasca. De aceea, astazi, pot accepta mai multe compromisuri cu firea mea de republican decat atunci”, a mai spus Sergiu Andon, informeaza Gandul.
Povestea doctorandului in Elvetia, traficant de droguri. Robert Benches a scapat de puscarie dupa ce a turnat la procurori mai multe persoane. Doctorand in management la Universitatea din Geneva, Robert Benches (26 de ani) si Viorel Rotaru (22 de ani), student in anul IV la Facultate de Drept din Timisoara, arestati preventiv timp de sapte luni pentru trafic international de droguri, au fost eliberati conditionat, ieri, de magistratii Curtii de Apel Bucuresti. Problemele cu legea ale celor doi studenti eminenti au inceput, in februarie 2011, dupa ce procurorii DIICOT au dat de urma a doi traficanti de droguri, Voda Florian si Marius- Ruja Petrisor. Cei doi se ocupau de vanzarea de canabis, hasis, cocaina, amfetamina si ecstasy in barurile din zona Centrului Vechi din Capitala. „Ileana Popovici” – investigatoare sub acoperire si „Claudia Ilie” – colaboratoare sub acoperire au fost autorizate de judecatori sa ia legatura cu cei doi dealeri si sa cumpere autorizat droguri. Astfel, procurorii doreau sa afle sursa care-i aproviziona pe dealeri, scrie EVZ.
Agenti KGB, prinsi de nemti, dupa 23 de ani. Politia a arestat un cuplu de spioni rusi care opera de 23 de ani in Germania. Revenirea lui Putin la Kremlin si scandalul agentilor ameninta relatiile ruso-germane. Autoritatile germane au capturat primii spioni rusi de dupa caderea Zidului Berlinului. Potrivit saptamanalului Der Spiegel, cuplul de spioni a fost invizibil pentru politia germana in ultimii 23 de ani. Saptamana trecuta, Andreas Anschlag, un barbat de 45 de ani, si Heidrun Anschlag, sotia lui, 51 de ani, au fost retinuti langa Stuttgart si Koln, la locurile de munca. Politia a dezvaluit presei ca a dispus arestarile chiar cand femeia receptiona cateva mesaje criptate pe un emitator. „Avem informatii clare ca acestia au colaborat cu servicii secrete straine pe teritoriu german”, a precizat procurorul cazului. Conform actelor de identitate, Andreas s-a nascut in Argentina, iar Heidrun in Peru, dar amandoi detin si pasapoarte austriece. Dupa consultari cu autoritatile sud-americane, s-a demonstrat ca suspectii au prezentat documente false, anunta Romania Libera.
Primarii ridica din umeri in fata turnuletelor tiganesti. Mai multi edili din Romania s-au declarat infranti de avantul cu care romii construiesc „palate” pentru care n-au autorizatie, iar uneori n-au nici terenul de sub ele. Dupa ce Mircea Morosan, primarul orasului Huedin, judetul Cluj, a anuntat ca s-a terminat cu palatele tiganesti in orasul lui, mai multi edili spun ca i-ar urma exemplul, daca i-ar ajuta o lege care sa le interzica tiganilor constructia lor. Pana atunci, gospodarii tarii spun ca scapa de „peisajul tiganesc” cu o hartie de la judecator si multe buldozere, dar doar dupa ce s-au ridicat turnulete pana la cer. Administratiile publice locale ascund vederii cartierele cu palate, iar incepand cu anii 1991-1992 le-au dat avant, eliberand autorizatii de constructie si certificate de urbanism pe banda rulanta si le-au tolerat fara niciun fel de autorizatie pe teritoriul localitatii. Niciun primar si niciun arhitect-sef nu au raspuns pana in prezent civil sau penal fiindca peisajele arhitectonice ale unor localitati importante au fost slutite, prin introducerea unor elemente arhitectonice straine romanilor. Fara suprematia legii, care sa le interzica romilor sa-si ridice palat dupa palat, cartierele de „pagode” s-au extins rapid in toata tara. Unele, cum ar fi cazul satului galatean Toflea, au devenit adevarate cetati tiganesti, in care, fara jandarmi, nu calca nici primarul, informeaza EVZ.
Datoria reala a celor 50 de state americane. Statele americane au o datorie cumulata ce sare de 4.000 de miliarde de dolari. California este statul cu cea mai mare datorie publica, iar Vermont cu cea mai mica, potrivit unei analize date ieri publicitatii. Organizatia nonprofit State Budget Solutions a facut o analiza in care a luat in calcul datoriile guvernelor statelor americane si viitoarele plati pe care acestea le au de facut, cum ar fi cele la sistemul de pensii si la asigurarile de sanatate ale angajatilor, cele pentru imprumuturile destinate asigurarilor de somaj, obligatiunile scadente si deficitul bugetar proiectat pentru 2011. A rezultat ca cifra totala a datoriei statelor SUA este de 4.200 de miliarde de dolari. Caderea pietei imobiliare, criza financiara si recesiunea economica au cauzat scaderea veniturilor statelor, si au deschis gauri uriase in bugetele lor in ultimii ani. Pentru ca toate statele, cu exceptia Vermontului, trebuie sa incheie anul fiscal cu bugete echilibrate, guvernele se lupta sa taie cheltuielile, sa ridice taxele, sa imprumute bani si cer ajutor guvernului federal, scrie Adevarul.
Valea castelelor nobiliare. Multi dintre istorici spun ca, daca ar fi renovate castelele din Transilvania, Valea Muresului ar putea fi considerata drept o Vale a Loarei din Europa de Est. Valea manoasa a Muresului este plina de castele nobiliare. Unele dintre ele au apartinut unor baroni ori conti maghiari, altele unor principi ori regi romani. De la izvorului Muresului, apoi prin judetele Mures, Alba, Hunedoara si pana in Arad, la iesirea Muresului din tara, exista sute de castele si conace nobiliare. „Romania Libera – Editia de Transilvania” prezenta, in urma cu cateva luni, cateva dintre cele mai frumoase castele din judetul Mures. Acum, reporterii RL au vizitat mai multe dintre castelele din judetul Arad. In judetul Arad sunt zeci de castele, insa putini sunt cei care le viziteaza. Primariile nu le popularizeaza, desi ar trebui sa atraga turistii in localitatile lor. Edilii localitatilor spun ca este mult mai important sa atraga fonduri de la Guvern pentru apa si canalizare, decat sa se ocupe cu turismul si castelele, fara a constientiza insa ca acestea ar putea aduce bunastare comunei lor. Astfel, zeci de castele zac date uitarii si in cativa ani nimeni nu-si va mai aminti de ele. Unele, extrem de frumoase, se afla pe Valea Muresului, anunta Romania Libera.
Alba-neagra de 20 de milioanede euro la Loterie. Curtea de Conturi a descoperit grave nereguli la Compania Nationala „Loteria Romana” (CNLR) in privinta cheltuirii banilor publici. Inspectorii Curtii au gasit contracte incheiate nelegal, caiete de sarcini „aranjate”, plati nejustificate catre case de avocatura, masini cumparate la suprapret si altele asemenea. Prejudiciul calculat de inspectorii de conturi se ridica la suma de 86 milioane de lei, fara TVA , adica peste 20 de milioane de euro. Una dintre afacerile proaste, dar banoase, facute de conducerea Loteriei, a fost cu un SRL din Focsani, SC Form Trade, cu care CNLR a incheiat, in 2008, un contract de distributie de cartele telefonice (Orange, Vodafone si Cosmote). Potrivit contractului, cartelele urmau sa fie vandute la agentiile Loteriei. Contractul a fost modificat, insa, de catre o persoana proaspat angajata in institutie, care a renuntat, in numele Loteriei, la cartelele de telefonie mobila, cumparand, in schimb, cartele Pelegrin – utile pentru reducerea tarifelor la convorbirile in strainatate, informeaza EVZ.