Sari direct la conținut

Subiectele Zilei: Filip Teodorescu: "Americanii au vrut sa-l salveze pe Ceausescu"; Surprizele recensamantului 2011: Romanii vor fi mai bogati cu 18%, rata somajului se va dubla, iar salariatii vor "duce in spate" mai multi pensionari; Operatiunile de spionaj impotriva Romaniei s-au inmultit in ultimul an; A primit Regele Mihai bani la abdicare?

HotNews.ro
Subiectele Zilei, Foto: Colaj foto
Subiectele Zilei, Foto: Colaj foto

Filip Teodorescu: „Americanii au vrut sa-l salveze pe Ceausescu”. Fostul sef al contraspionajului de dinainte de ’89, Filip Teodorescu, dezvaluie ca dictatorul s-a implicat in campania electorala a presedintelui Francois Mitterand si ca Mihai Pacepa ar fi mort. „Sunt unele chestiuni pe care nu le voi discuta niciodata. Ma voi duce cu ele in mormant. Dar sunt altele pe care le pot atinge tangential”. Fostul sef al contraspionajului romanesc pana in decembrie 1989, colonelul Filip Teodorescu, face dezvaluiri senzationale legate de epoca in care a activat la varful unuia dintre cele mai temute servicii de informatii ale lumii: Securitatea Romana. La Revolutie, colonelul Teodorescu a fost trimis la Timisoara si arestat imediat dupa fuga dictatorului. A fost achitat in 1990. S-a intors in conducerea SRI, apoi a demisionat: „Despre ce am facut la Timisoara nu vreau sa vorbesc”. Integral in EVZ.

Surprizele recensamantului 2011: Romanii vor fi mai bogati cu 18%, rata somajului se va dubla, iar salariatii vor „duce in spate” mai multi pensionari. Pe hartie, dupa recensamantul populatiei, fiecare roman va fi mai bogat cu pana la 18%, rata somajului in Romania se va dubla, de la 4,89% in prezent la 10,15%, iar Romania va trebui sa aiba mai putini parlamentari. Acestea sunt doar cateva dintre consecintele la care se asteapta statisticienii dupa efectuarea recensamantului populatiei care se va desfasura dupa o noua metodologie europeana. Astfel, pentru prima data, romanii care locuiesc in strainatate de peste 12 luni nu vor mai figura in raportarile privind populatia Romaniei. Ca urmare, populatia activa a Romaniei este de asteptat sa scada, scriptic, cu aproximativ 2-3 milioane de persoane, respectiv cu numarul romanilor care muncesc in strainatate, anunta Gandul.

Biografia unui geniu: droguri si regrete. Cartea biografica a lui Steve Jobs, lansata astazi, dezvaluie detalii uimitoare despre el, despre familie, despre relatiile cu oameni celebri si despre stilul sau de viata. „Drogurile m-au ajutat sa vad ceea ce este important: realizarea de lucruri marete si nu de bani”, spune cofondatorul Apple in cartea sa biografica, „Steve Jobs”. Declaratia-soc, dezvaluita chiar de cel care i-a scris biografia, este insotita de alte detalii uimitoare din viata lui Steve Jobs ce fac referire la relatiile sale cu presedintii Barack Obama si Bill Clinton, dar si cu seful Microsoft, Bill Gates. Primele capitole din cartea care va fi lansata oficial astazi au fost deja dezvaluite de Associated Press. Scriitorul Walter Isaacson a redactat cartea in urma a peste 40 de interviuri cu Jobs, dar si in urma a zeci de discutii cu prietenii si familia omului de afaceri. Potrivit acestuia, Steve Jobs a avut o viata controversata: la 13 ani a renuntat la religie, la 15 ani a fumat prima data marijuana, iar la liceu consuma deja LSD, informeaza Adevarul.

Operatiunile de spionaj impotriva Romaniei s-au inmultit in ultimul an. Directorul Serviciului Roman de Informatii (SRI) spune intr-un interviu pentru Romania Libera ca in ultimul an interesul agentilor straini pentru ce se intampla in spatiul autohton s-a marit si vorbeste despre „cresteri calitative” ale operatiunilor de spionaj din Romania, mai cu seama dupa ce s-a semnat Acordul romano-american privind instalarea scutului antiracheta. George Maior nu vede la orizont nici un „razboi clasic” in care sa fie angrenata tara, dar admite ca pot aparea agresiuni de alt fel. Astfel, de pilda, nu demult a fost lansat un atac cibernetic asupra sistemului energetic national si un altul chiar asupra Serviciului Roman de Informatii, ambele contracarate de SRI. Lunar, Romania suporta „cateva sute de mii de incidente” de tip cibernetic, declara seful SRI. Dincolo de aceste agresiuni, marile riscuri par sa vina totusi din interior, fiindca in fiecare judet exista cel putin un clan mafiot, economia neagra reprezinta 25-27 la suta din economia totala, iar criza economica reprezinta „o vulnerabilitate in sine”, scrie Romania Libera.

Romania, in menghina datoriilor europene. Stolojan si Daianu comenteaza situatia. Presedintele Traian Basescu a criticat, sambata, la plecarea spre Bruxelles, la summitul de toamna al Consiliului European, pe liderii zonei euro pentru indecizia in privinta datoriilor Greciei. Seful statului a aratat ca din aceasta cauza Romania este nevoita sa plateasca dobanzi mai mari la imprumuturile pentru sustinerea deficitului bugetar, dorit la maximum 3% din PIB, in anul 2012. Astfel, Romania pare sa urmeze Polonia in atitudinea pe care o va avea la Consiliul European de toamna, programat duminica la Bruxelles. Fostul ministru de finante Daniel Daianu a declarat, duminica, pentru cursdeguvernare.ro, ca intarzierea unor decizii clare privind criza datoriilor suvernae din zona euro afecteaza direct Romania, facand ca prognoza de crestere de 3,5%-4% pe anul 2012 sa devina fantezista si chiar 2% sa fie nerealizabil. El a comparat zona euro cu o casa in flacari si care are nevoie de reconstructie, anunta cursdeguvernare.ro.

Tramvaiul tras de cai din Bucuresti: muza pentru artisti, napasta pentru cai. Acum, traseul tramvaiului 1 da ocol capitalei, intersectand numeroase alte linii dispuse radial. Insa la origine, linia 1 se afla exact in inima Bucurestiului, plimbandu-i pe bucurestenii din „La Belle Epoque” pe actuala Cale a Victoriei si pe Calea Mosilor. Pe acolo a trecut in 1872 primul tramvai tras de cai din oras, uimindu-i pe locuitorii care nu mai vazusera niciodata asa ceva. Cu un an inainte, societatea engleza Harry Hubert de Mervee a obtinut o autorizatie din partea statului roman pentru a instala pe unele strazi linii de fier pe care sa circule tramvaie cu tractiune animala. In mai 1872 s-a produs „minunea”: pe Calea Mosilor a aparut un vagon galben pe care scria „The Bukarest Tramways”, in interiorul caruia conducatorii si inspectorii aveau uniforme si sepci rosii. „Va inchipuiti surpriza cea mare a locuitorilor: bucataresele lasau ciorba pe foc si alergau sa vaza tramvaiele. Pe drum, lumea sta uimita si cu ochii atintiti ca la ceva nemaivazut de ei. Dar poporul nu putea sa zica tramvai: zicea „Traivan”, „Trangavan”, „Tranca-fleanca”, povesteste George Potra in cartea sa „Din Bucurestii de altadata”, informeaza Great News.

A primit Regele Mihai bani la abdicare? Regele Mihai implineste pe 25 octombrie 90 de ani. O viata tumultoasa, cu multe aspecte controversate. „Evenimentul zilei” incearca sa clarifice cateva dintre acestea. Alex Mihai Stoenescu ofera detalii spectaculoase despre relatiile dintre Regele Mihai si Miscarea Legionara: „Martorii oculari afirma ca pe cladirea Liceului National din Iasi era arborata o imagine imensa a Regelui Mihai I in uniforma legionara (Lavinia-Dacia Dumitrascu). Multimea in delir l-a insotit pana la palat, unde, impreuna cu mama sa, a binecuvantat drapelul verde si a declarat Iasiul „Orasul Miscarii Legionare”. Au urmat o defilare a batalioanelor legionare si cuvantari sforaitoare pigmentate cu expresii de genul „Regele primaverilor romanesti”, „Regele, Arhanghelul nostru”, „Regele Mihai se bucura de increderea nemarginita a intregului popor”, scrie EVZ.

Marele miting promonarhic din ’45. „Adevarul” rescrie istoria primei manifestari antiguvernamentale de amploare din Romania comunista: mitingul din 8 noiembrie 1945, organizat cu prilejul aniversarii onomasticii Maiestatii Sale Regele Mihai I. Desi guvernul lui Petru Groza, instalat violent la 6 martie 1945, continua sa functioneze, artificial, alimentat din fotoliile „rosii” de la Moscova, romanii inca nu voiau sa se predea utopiei bolsevice. Inca nu era clar, dar Romania libera se pregatea sa intre intr-o lunga hibernare, iar democratia devenea o simpla umbrela pentru deciziile luate la Kremlin. Un singur exemplu: era prima data cand un premier refuza sa demisioneze atunci cand Regele i-o cerea. Inca nu puteau accepta romanii ca tara lor e condamnata sa fie transformata intr-o anexa sovietica, dar comunistii retusau orice fisura aparea in regimul care avea sa devina atat de ermetic, anunta Adevarul.

Fantoma pionierilor din Cotroceni. Stefania Ciubotaru a fost nevoita sa stranga exponatele de la colegi care mai aveau uniforme de pionieri. In 1949, comunistii au transformat resedinta regala din Cotroceni in Palatul Pionierilor. Acum, acelasi palat e muzeu si gazduieste o expozitie despre vremurile in care era plin de copii cu cravate rosii la gat. Expozitia „De la palat regal la palat al pionierilor (1949-1977) – o fila din istoria Palatului Cotroceni” poate fi vizitata pana pe 6 noiembrie. In scurtul istoric de pe site-ul Muzeului Cotroceni nu e nici un cuvant despre pionieri. Ansamblul Cotroceni a fost ctitorit in 1681 de domnitorul Serban Cantacuzino. De atunci a gazduit numerosi conducatori, a fost refacut de mai multe ori si a stat in centrul unor evenimente istorice importante, cum ar fi revolutia lui Tudor Vladimirescu. Dar istoria lui nu se termina cu inlaturarea monarhiei, in 1947, informeaza Romania Libera.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro