Utile: Ce contine painea si cum alegem un produs de calitate; Uite ce ascunde pofta exagerata de dulce, sarat sau de fructe; Nu beti alcool trei zile din saptamana pentru a va feri de boli ale ficatului
Ce contine painea si cum alegem un produs de calitate. Un roman mananca, anual, in medie 97 de kilograme de paine, tara noastra fiind fruntasa in topul consumului de paine din Uniunea Europeana. Dincolo de cantitate, specialistii atrag atentia si asupra calitatii „painii noastre cea de toate zilele”. „Cand spunem paine, vorbim de fapt despre zeci de mii de sortimente – fara sa exagerez – de alimente diferite. Si atunci cum putem sti care paine este buna?”, afirma prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului National de Cercetare Alimentara. „Trebuie sa citim eticheta, sa vedem ingredientele”, atrage atentia profesorul Mencinicopschi. Principalele cerealele macinate care sunt folosite frecvent la producerea fainii pentru paine sunt graul si orzul, dar acestora li se adauga si cativa compusi chimici, de tipul aditivilor alimentari, pe care ar fi bine sa-i evitam. Acidul sorbic, sau E200, este unul dintre acestia. Odata ingerat, el distruge vitamina B12 si poate cauza iritatii pe piele. Totodata, mai exista digliceridele, emulgatorii (E481, E272b si E472b), care sunt grasimi adaugate pentru mentinerea prospetimii painii. Ele pot, insa, dauna sanatatii, scrie Adevarul.
Masuri de precautie pentru cei care fac sport in frig. Purtati haine impermeabile care permit pielii sa respire, evitati sosetele din bumbac si nu faceti eforturi mari la temperaturi mai mici de -5 grade C. Cei care isi continua obiceiul de a alerga si la temperaturi scazute ar trebui sa stie in primul rand sa se imbrace cu hainele potrivite. Acestea trebuie sa permita pielii sa respire, dar sa impiedice totodata patrunderea de aer rece sau a umezelii. In zilele friguroase, organismul pierde 40% din caldura, avertizeaza specialistii. Cele mai recomandate sunt materialele impermeabile, chiar daca sunt mai scumpe. „Hainele nu trebuie sa fie foarte groase, ca sa nu transpirati excesiv. Puneti pe voi mai multe haine subtiri, pentru a le putea scoate in caz ca va incalziti”, va recomanda Vlad Haralambie, medic la Institutul National de Medicina Sportiva. Daca totusi vi se uda echipamentul de la ploaie, riscati sa faceti hipotermie. Schimbati-va hainele cat mai repede cu unele uscate. Daca suspectati ca aveti hipotermie si prezentati simptome precum tremurat intens, tulburari de coordonare si de vorbire si oboseala, mergeti de urgenta la medic, anunta Romania Libera.
Uite ce ascunde pofta exagerata de dulce, sarat sau de fructe! Daca aveti pofte exagerate de dulce, sarat, carne sau fructe, este bine sa stiti ca organismul vostru are anumite lipsuri, sau ca nu va alimentati sanatos si corespunzator. Specialistul in alimentatie, profesorul Gheorghe Mencinicospchi ne explica ce ascund pofetele exagerate pentru anumite alimente. Pofta de dulce, in conditiile unei diete echilibrate si diversificate este normala, insa problemele incep atunci cand nu ne putem abtine de la consumul de dulciuri. Atunci cand poftim tot timpul la dulce s-ar putea, in faza incipienta, sa suferim de o carenta de crom si magneziu. Cromul este necesar pentru producerea factorului de toleranta la glucoza (GTF), care este absolut necesar pentru functionarea normala a hormonului hipoglicemiant – insulina. Cand insulina nu mai poate transporta glucoza din sange in interiorul celulelor pentru a fi transformata in energie, celulele sunt permanent infometate, inducand dorinta de dulce, informeaza Libertatea.
Nucile scad colesterolul. Miezul de nuca nu este doar un ingredient delicios, des folosit de gospodine, ci si un fruct foarte sanatos. Contine minerale, vitamine si grasimi vegetale, bune impotriva colesterolului. Daca este consumata in cantitati mari, nuca ingrasa, fiind un furnizor important de proteine, grasimi, vitamine, minerale si fibre. Cu toate acestea, miezul de nuca este mult mai digerabil decat carnea, chiar daca valoarea energetica este mai mare decat a acesteia. Grasimile din nuci sunt nesaturate, conducand la scaderea colesterolului, scrie Click.
Nu beti alcool trei zile din saptamana pentru a va feri de boli ale ficatului. Trei zile pe saptamana fara pic de alcool, iata ce recomanda medicii britanici pentru a evita cresterea riscului de aparitie a afectiunilor hepatice. Afirmatia a fost facuta de oamenii de stiinta din cadrul „Royal College of Physicians” (RCP) din Regatul Unit, care au atras atentia ca actuala politica privind consumul de bauturi alcoolice a Guvernului britanic pericliteaza sanatatea publica. Recomandarile oficiale ale specialistilor guvernamentali de la Londra prevad consumul moderat de alcool zilnic, in timp ce expertii de la RCP sustin ca organismul are nevoie de trei zile pe saptamana de abstinenta totala de la alcool pentru a nu dezvolta afectiuni ale ficatului, anunta Adevarul.