Subiectele Zilei: Anca Boagiu, ministrul Transporturilor si Infrastructurii: "In Romania toata lumea vrea sa investeasca"; Noua Republica vrea baroni locali cu mandat limitat; 2011 – Anul in care au disparut seniorii; Cum poate Romania sa ajunga la deficit bugetar zero, in patru ani
Anca Boagiu, ministrul Transporturilor si Infrastructurii: „In Romania toata lumea vrea sa investeasca”. Ministrul Transporturilor spune ca a vorbit cu reprezentantii oamenilor de afaceri straini din tara noastra si ca acestia „au apetit” pentru a-si dezvolta business-urile, in pofida crizei mondiale. Vechi membru al „Garzii Pretoriene” a presedintelui Traian Basescu, Anca Boagiu este la al treilea mandat ministerial si pare sa fi stabilizat intrucatva lucrurile in domeniul Transporturilor si Infrastructurii. De altfel, invitata „La masa Adevarului” din aceasta saptamana cunoaste foarte bine „bucataria” institutiei pe care o conduce, parcurgand, de-a lungul vremii, o parte din ierarhia ministerului. Anca Boagiu spune ca intelege nervozitatea cvasigenerala in privinta slabei calitati a infrastructurii rutiere si feroviare si ofera cateva indicii ca lucrurile „se misca”. Este vorba despre apropierea termenelor de finalizare a catorva tronsoane de autostrada, despre finantarea construirii altora, precum si despre stabilizarea situatiei de la CFR Marfa si CFR Infrastructura. Ministrul Transporturilor insista asupra faptului ca vom avea sosele si cale ferata de calitate numai daca proiectele existente vor fi continuate. Pe de alta parte, asa cum veti vedea in randurile de mai jos, Anca Boagiu este extrem de optimista in privinta evolutiei economice a Romaniei. Integral in Adevarul.
Noua Republica vrea baroni locali cu mandat limitat. Prima intrunire a platformei „Noua Republica” a avut loc joi, in Capitala, intr-o atmosfera potrivita mesajului de austeritate al miscarii. Intr-o reuniune lipsita de fastul obisnuit al evenimentelor politice, fondatorii „Noii Republici”, in blugi, sacouri si fara cravate le-au prezentat celor circa 200 de sustinatori prezenti viziunea lor despre noul mod de a face politica. Manifestarea a inceput cu un moment de reculegere in memoria liderului PNTCD Ion Diaconescu, pe care, ulterior, Mihail Neamtu avea sa-l descrie, intr-o scurta referire, drept „icoana fidelitatii intr-o lume a traseistilor”. Initiatorul miscarii, Mihail Neamtu, a definit Noua Republica drept „o platforma civica, dar cu ambitii politice”, care se va transforma in partid numai daca actiunile sale vor aduna suficienti oameni dornici sa se implice. Tinta acesteia este sa mobilizeze electoratul de centru-dreapta, care nu se mai regaseste in actualele partide ce se revendica a apartine acestui curent, precum si pe toti cei care sunt nemultumiti de actuala clasa politica. „Credem ca trebuie sa ascultam vocea cetatenilor liberi si puternici care si-au luat viata in propriile maini, ca ei conteaza la fel de mult ca cei care sunt mereu asistati”, a declarat Neamtu, anunta EVZ.
Senatorul mafiei. Documentul incendiar din cauza caruia parlamentarul prieten cu „Butoane” ar trebui sa-si dea demisia. Octavian Grecu, cunoscut in Giurgiu sub numele de „Butoane”, apare ca girant intr-un contract de imprumut intre firma ginerelui senatorului UNPR de Giurgiu Cezar Magureanu si o institutie bancara, conform unui document obtinut de Mediafax. In acelasi contract, fiica parlamentarului, Raluca, garanteaza si ea imprumutul cu toate bunurile pe care le detine in proprietate. Una dintre cele 5 firme ale lui Sorin Adrian Gazdac, sotul Ralucai Magureanu (actuala Gazdac) a contractat in decembrie 2008 un credit de 300.000 de euro de la Emporiki Bank Romania, sucursala Giurgiu. Este vorba despre firma Danubius Food Trading SRL, detinuta de Sorin Gazdac in proportie de 99,99%, iar contractul de credit expira in decembrie 2013. Creditul este girat de conturile bancare ale firmei respective, dar si de Octavian Grecu. Intr-o inscriere din 7 octombrie 2009, pe langa depozite bancare ale Danubius Food Trading, figureaza drept garantie si cesionarea unor polite de asigurare pe numele lui Octavian Grecu pentru trei vile P+1, situate in Giurgiu, pe strada Neajlovului. Politele au valori de 121.000 de euro, 165.000 de euro si 167.000 de euro, informeaza Gandul.
2011 – Anul in care au disparut seniorii. In ultimele luni au trecut la cele vesnice reprezentantii de frunte ai generatiei de romani care s-a opus comunismului: Ion Diaconescu, Bartolomeu Anania, George Gutiu, Aurel Mladin. Au disparut, in 2011, patru dintre cei mai importanti reprezentanti ai generatiei tinerilor care au sfidat comunismul, la instaurarea terorii rosii. Este vorba de personalitati extrem de importante, care au jucat un rol deosebit dupa caderea comunismului, scrie Romania Libera.
Sotii Birsan ies la atac cu imunitatea lui de la CEDO. Gabriela Birsan sustine ca sotul sau, judecatorul CEDO Corneliu Birsan, are statut de diplomat si nu i se pot perchezitiona proprietatile. Judecatoarea Gabriela Birsan, presedintele Sectiei de Contencios Administrativ al Curtii Supeme de Justitie si sotul acesteia, Corneliu Birsan, judecatorul Romaniei la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) au inceput o campanie de blocare a anchetei in dosarul „Mita la Curtea Suprema”. Cei doi au depus notificari, plangeri prealabile sau contestatii la mai multe institutii europene si nationale: Consiliul Europei, CEDO, Ministerul Afacerilor Externe, Inalta Curte de Casatie si Justitie si CSM. Judecatorii sustin ca li s-au incalcat mai multe drepturi, atunci cand le-a fost perchezitionata vila din Snagov, intrucat Corneliu Birsan ar avea calitate de diplomat si ar beneficia de mai multe imunitati si privilegii pe teritoriul Uniuni Europene, anunta Adevarul.
Cum poate Romania sa ajunga la deficit bugetar zero, in patru ani. Eficientizarea companiilor de stat, diminuarea cheltuielilor din judete si noi disponibilizari ale bugetarilor pot reduce consistent sumele care ies din bugetul statului. Suntem in plina criza a datoriilor publice. Gestiunea proasta a cheltuielilor bugetare si veniturile insuficiente au adus mari nume ale economiei mondiale in pragul falimentului, pentru ca nimeni nu mai considera aceste tari demne de a fi creditate. Cine invata acum sa-si gestioneze bine resursele, pornind de la exercitiul bugetar, inlatura riscul de a fi o victima a acestei crize care se extinde pe zi ce trece. Intr-un dialog cu mai multi reputati economisti, EVZ a schitat un plan de reducere a deficitului bugetar (pentru care Romania a fixat cu finantatorii externi o tinta de 4,4% din produsul intern brut in acest an) la zero, pana in anul 2015. Integral in EVZ.
Shabla, pericolul din adancuri. Nu Vrancea, ci falia seismica Shabla, din Bulgaria, reprezinta cel mai mare pericol pentru Centrala Nuclearelectrica de la Cernavoda, aflata la numai cativa zeci de kilometri de tara vecina. „Shabla din Bulgaria ar fi cea mai mare problema pentru Romania si pentru Cernavoda. Noi, cand am calculat Cernavoda – ca noi am facut treaba asta, si acum doua zile am avut o reevaluare – am tinut cont ca Shabla este cea mai importanta sursa din Bulgaria pentru Cernavoda. Atunci, in 1978, am tinut cont si de asta”, a declarat, ieri, pentru Agerpres, profesorul Gheorghe Marmureanu, fostul director al Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului. Acesta a dat insa si asigurari. „Cernavoda nu este in pericol sa fie afectata. Am demonstrat ca, chiar daca se ia o perioada la zece mii de ani, rezista”, a precizat Marmureanu. Cu toate acestea, pericolul exista, in cazul unui cutremur de amploare in tara vecina, si acesta este dat de centrala nucleara de la Koslodui, aflata la granita cu Romania. Specialistii romani nu au date despre cat de solida este constructia, scrie Romania Libera.
Palate tiganesti, cautate de bani din Germania. Un clan de rromi este cercetat de Interpol pentru infractiuni cu un prejudiciu de un milion de euro. Linistea palatelor tiganesti din zonele istorice ale Timisoarei a fost tulburata, ieri-dimineata, de Interpol, de procurorii DNA si de mascati. Investigatorii straini au venit sa faca ordine acolo unde autoritatile romane nu au curaj sa intre – in cartierul general al clanurilor tiganesti, suspectate de ilegalitati in Germania. Ca in filme, procurorii au parasit dupa cateva ore casele rromilor cu bratele pline de acte. Niciun rezident al vilelor care nu au fost vreodata verificate de Fisc nu a fost retinut, anunta Adevarul.