Presa in Diagonala: Partidele din Belgia vor forma o coalitie dupa 18 luni de negocieri; Soldatul israelian si prizonierii palestinieni vor fi eliberati saptamana viitoare; Constructia centralei nucleare Koodankulam a fost oprita din cauza protestatarilor indieni
Japonia: Nivel ridicat de radiatii intr-un cartier din Tokio. Autoritatile japoneze au anuntat joi ca intr-un punct al cartierului Setagaya din Tokio nivelul radiatiilor atinge cote alarmante. Potrivit primarului Nobuto Hosaka, nivelul radiatiilor este mai mare decat cel inregistrat in jurul centralei de la Fukushima. Centrala nucleara afectata de tsunamiul din primavara nu este insa vinovata de situatia creata in Setagaya. Autoritatile sustin ca au descoperit in pivnita unei case cateva sticle asezate intr-o cutie de carton si ca in apropierea lor detectorul de radiatii a reactionat dincolo de limita lui tehnica. Expertii incearca acum sa inteleaga cum au ajuns sticlele sa fie contaminate si dau asigurari ca nu vor exista probleme de sanatate care sa afecteze populatia din zona. De altfel, nivelul radiatiilor se inscrie in cote normale in imediata apropiere a pivnitei. Autoritatile din Yokohama au anuntat miercuri descoperirea unor substante radioactive in zona unui bloc de locuinte. Descoperirea a starnit teama de infiltratii radioactive provenite din reactorul de la Fukushima, scrie CNN.
Soldatul israelian si prizonierii palestinieni vor fi eliberati saptamana viitoare. Soldatul israelian Gilad Shalit va fi eliberat saptamana viitoare, dupa 5 ani petrecuti in detentie in Fasia Gaza. In schimbul sau, Israelul va elibera cateva sute de prizonieri palestinieni. Schimbul se pare ca va avea loc pe teritoriul Egiptului, undeva in Desertul Sinai. Shalit si palestinienii vor fi eliberati in acelasi timp, fiecare pornind catre cealalta tabara fara sa se intersecteze pe drum. Imediat dupa capturarea sa, Shalit a devenit subiectul unei campanii emotionale. La intoarcerea in Israel va fi primit ca un adevarat erou. De cealalta parte vor fi eliberati 450 de barbati si 27 de femei. Intre acestia unii sunt prizonieri ai Israelului de 30 de ani. Potrivit intelegerii, o parte dintre palestinieni vor ajunge la casele lor in timp ce altii vor fi exilati intr-o tara al carui nume nu a fost facut public, anunta Reuters.
Partidele din Belgia vor forma o coalitie dupa 18 luni de negocieri. Partidele politice din Belgia au reusit sa formeze o coalitie si vor incepe curand impartirea portofoliilor, dupa mai bine de 18 luni in care tara a fost condusa de un guvern interimar cu puteri limitate, anunta presa belgiana. Liderul socialist Elio Di Rupo va purta discutiile cu Regele Albert al II-lea pentru alcatuirea coalitiei. Belgia este condusa din iunie 2010 de catre un guvern interimar, deoarece in urma alegerilor generale politicienii nu au putut ajunge la o intelegere. In urma negocierilor preliminare se pare ca au fost rezolvate cateva dispute legate de protejarea minoritatii de limba franceza din zona flamanda si de emiterea unei noi legi a finantarii regiunilor. Noua Alianta Flamanda, condusa de Bart De Wever, care a castigat in alegeri majoritatea voturilor comunitatii vorbitoare de limba olandeza, a refuzat sa participe la discutii protestand astfel impotriva solicitarilor minoritatii de limba franceza. De Wever declarase anterior ca nu il va recunoaste pe Elio Di Rupo drept premier in cazul in care acesta va forma o coalitie din care sa lipseasca majoritatea flamanda, informeaza Ria Novosti.
Slovacia a acceptat planul European de salvare a bancilor. Legislativul slovac a acceptat joi propunerea de infiintare a Fondului European pentru Stabilitate Financiara, gandit pentru salvarea bancilor si a guvernelor europene aflate in impas. Acum doua zile, Slovacia respinsese propunerea si odata cu ea il eliberase din functie pe premierul Iveta Radicova. Votul anterior a fost considerat ca fiind un vot impotriva premierului. Slovacia este ultima tara din zona euro care a ratificat planul FESF. Jose Manuel Barroso a declarat ca Fondul devine operational din acest moment, scrie CNN.
Noi ciocniri violente in Siria soldate cu 19 morti. Armata siriana si grupurile de rezistenta s-au ciocnit joi in doua orase, lasand in urma 19 dizidenti asasinati. In Banach, soldatii au ucis zece rebeli in raidul inceput joi dimineata cu bombe si ciocniri directe. Numeroase case au fost avariate un numar mare de raniti. In provincia Deraa la Hara soldatii au ucis noua persoane, majoritatea dezertori. In orasul Rastan lucrurile au inceput sa revina la normal, potrivit guvernatorului provinciei Homs. Desi strazile sunt inca pustii si magazinele inchise, autoritatile au anuntat ca furnizarea de servicii catre populatie urmeaza sa fie reluata. Uniunea Europeana a decis impunerea unor sanctiuni asupra bancilor comerciale siriene, care acorda sustinere financiara regimului Assad. Desi nu s-au facut specificatii clare se pare ca este vorba tot despre Banca Comeriala Siriana, care primise sanctiuni si in luna august pentru sponsorizarea guvernului in productia de rachete si arme neconventionale. Aceasta este a opta runda de sanctiuni impotriva Siriei, anunta AFP.
Constructia centralei nucleare Koodankulam a fost oprita din cauza protestatarilor indieni. Protestatarii din sudul Indiei au impiedicat cateva mii persoane sa ajunga la locul in care se construieste centrala nucleara Koodankulam, cu sprijin din partea Rusiei. Cei peste 700 de ingineri si oameni de stiinta si cateva mii de muncitori nu au putut ajunge la locul de munca. Locuitorii din apropiere de Koodankulam au intrat in greva foamei in semn de protest. Premierul Manmohan Singh a declarat miercuri ca protestatarii sunt impotriva dezvoltarii statului, iar luna trecuta Sergei Kiriyenko, responsabilul rus pentru activitatea nucleara, a declarat ca centrala din India va incepe sa functioneze la nivel minim la finele acestui an, informeaza Ria Novosti.