Utile: Dieta de slabit: 7 trucuri simple care te ajuta sa scapi de kilogramele in plus fara sa te infometezi; Cum putem preveni virozele respiratorii; Merele, mai periculoase pentru dantura decat bauturile carbogazoase; N-ai sa crezi ce efecte poate avea lipsa de testosteron
Cum putem preveni virozele respiratorii. Scaderea brusca a temperaturilor poate duce la cresterea numarului de cazuri de viroze respiratorii, avertizeaza medicii. Pentru a preveni imbolnavirea, Ministerul Sanatatii recomanda populatiei ca, in aceasta perioada cu fluctuatii frecvente de temperatura, sa asculte sfatul medicilor, sa respecte regulile de igiena si sa se vaccineze antigripal, pentru evitarea imbolnavirilor. Masurile de igiena personala, precum spalarea cu apa si sapun a mainilor, folosirea batistelor pentru stranut sau tuse sunt esentiale pentru prevenirea imbolnavirilor prin afectiuni respiratorii, si in special prin gripa. De asemenea, este recomandat sa se evite zonele aglomerate si expunerea prelungita la frig. In cazul in care este necesara deplasarea in spatii deschise, trebuie sa se foloseasca mijloacele de protectie adecvate, scrie Gandul.
Ce beneficii aduce consumul de dovleac. Bostanul contine substante bune pentru inima si pentru vedere, regleaza nivelul glicemiei si previne cancerul. Dovleacul turcesc si cel „placintar”, soiurile care se gasesc cu precadere in pietele de la noi, au putine calorii (36 kcal/100 g) si cam aceleasi virtuti terapeutice. Gustul este cel care difera, placintarul fiind mai dulce si, deci, mai indicat pentru deserturi. Atuul dovleacului este concentratia ridicata de betacaroten, un precursor al vitaminei A ce-i da culoarea portocalie. Cu cele 2, 6 mg de betacaroten la 100 g, bostanul se situeaza pe locul al doilea, dupa morcovi, in aceasta privinta. Datorita calitatilor antioxidante ala betacarotenului, consumul de dovleac previne problemele de vedere, in special cataracta, precum si ridarea pielii, pentru ca are o contributie importanta la mentinerea supletei tesutului cutanat, anunta Adevarul.
N-ai sa crezi ce efecte poate avea lipsa de testosteron. Esti obosit in fiecare zi chiar daca dormi suficiente ore? Te-ai ingrasat in ciuda faptului ca esti atent la ceea ce mananci? Acestea efecte le resimt cei mai multi barbati care trec de varsta de 50 de ani, din cauza lipsei de testosteron. De ani de zile, medicii au tratat cu destul de mult dezinteres posibilele efecte ale nivelului scazut de testosteron. Cele mai recente studii au dovedit ca acest hormon este un factor cheie pentru sanatatea barbatilor. Nivelul redus de testosteron din corp, au descoperit oamenii de stiinta de la Universitatea din California, creste foarte mult riscul de deces pentru barbatii trecuti de 50 de ani. Un studiu efectuat cu ajutorul a 800 de barbati care s-au oferit voluntari, a dus la concluzia ca cei cu un nivel scazut de testosteron prezinta un risc de deces cu 33% mai mare decat cei cu un nivel mai ridicat al hormonului, informeaza EVZ.
Merele, mai periculoase pentru dantura decat bauturile carbogazoase. Potrivit unui studiu realizat de College London Dental Institute, pe un esantion de 1.000 de persoane, atunci cand o persoana mesteca incet un mar, nivelul ridicat de aciditate al fructului afecteaza in mod considerabil dintii. De asemenea, vinul si berea blonda cresc riscul deteriorarii danturii. Unele sortimente de mere, potrivit calculelor oamenilor de stiinta, contin echivalentul a patru lingurite de zahar, ceea ce provoaca un nivel crescut de aciditate in gura. Din acest motiv, specialistii recomanda ca merele sa fie consumate impreuna cu o felie de cascaval sau branza, intrucat calciul neutralizeaza acidul, scrie Libertatea.
Dieta de slabit: 7 trucuri simple care te ajuta sa scapi de kilogramele in plus fara sa te infometezi. Curele de slabire presupun reducerea kilocaloriilor. Cu toate acestea, studiile recente arata ca un program eficient de scadere in greutate nu trebuie sa presupuna neaparat sa mancam mai putin sau sa renuntam la alimentele pe care le iubim. Foloseste o farfurie mica. Oamenii de stiinta de la Universitatea Cornell, din New York, arata ca persoanele care servesc masa din farfurii mari au tendinta de a manca mai mult, spre deosebire de cele care folosesc farfurii mici. Expertii spun ca suntem tentati sa manca tot din farfurie, chiar daca ne-am saturat la jumatatea portiei. Astfel ca pentru a ne ridica de la masa atunci cand suntem satui indicat este sa optam pentru farfuriile de dimensiuni reduse. Foloseste o furculita mare. Un studiu italian arata ca persoanele care folosesc furculite mai mici mananca mai mult decat cele care utilizeaza tacamuri mai mari. Furculitele mici nu satisfac la fel de bine pofta de mancare, iar cei care le folosesc tind sa manance mai mult decat au nevoie. Integral in Gandul.
Trei factori care compromit vederea. Fumatul, dulciurile si stresul ne scad acuitatea vizuala, arata studiile. Iata de ce! Acroleina, toluenul si acidul cianhidric sunt trei dintre cele aproape 4.000 de chimicale pe care tigarile le aduc in corpul fumatorului. Sunt extrem de iritante, acroleina a fost multa vreme folosita in sprayurile lacrimogene. Toate aceste substante favorizeaza aparitia a trei afectiuni oculare care scad progresiv acuitatea vizuala: cataracta, degenerescenta maculara (boala specifica varstnicilor, care scade vederea centrala) si deteriorarea nervului optic. Se stie ca diabetul zaharat este unul dintre principalii factori care scad capacitatea vizuala la varste fragede, prin instalarea retinopatiei diabetice, o afectiune a retinei. Insa mai putin cunoscut este faptul ca, fara a fi diabetice, persoanele care consuma prea multe dulciuri si, deci, au un nivel crescut al zaharului in sange, pot prezenta leziuni la nivelul aparatului vizual. Acestea duc la deteriorarea treptata a vederii, informeaza Adevarul.