Presa in Diagonala: China someaza Siria pentru implementarea mai rapida a reformelor; Seful Pentagonului recunoaste implicarea CIA in Pakistan; Vladimir Putin: Rusia va adera la Organizatia Mondiala a Comertului pana la sfarsitul anului; Tribunalul de la Haga: Ratko Mladic are probleme de sanatate
Jose Manuel Barroso va anunta planul pentru recapitalizarea bancilor. Presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso va face public miercuri planul sau pentru recapitalizarea bancilor europene. Toate detaliile vor fi dezvaluite cu ocazuia discursului pe care il va tine in fata Parlamnentului European. Chiar inainte de lansarea acestui anunt, FMI, BCE si Comisia Europeana au lasat de inteles ca se doreste scoaterea Greciei din impas si ca aceasta va primi infuzia de capital de care are nevoie. Potrivit declaratiei venite din partea BCE, daca organismele financiare europene si FMI vor definitiva discutiile, Grecia poate primi chiar la inceputul lunii noiembrie un ajutor in valoare de 8 miliarde de euro. Pe piata actiunilor aceasta mutare era anticipata de cateva saptamani. Jucatorii se temeau de intrarea in faliment a Greciei care ar fi atras dupa sine prabusirea multor banci care detineau miliarde de euro in obligatiuni ale statului grec. Duminica, Nicolas Sarkozy si Angela Merkel au anuntat ca vor sprijini lupta pentru un proiect de recapitalizare a bancilor. In acest moment nu se stie daca intre planul anuntat de cei doi si cel al lui Barroso exista vreo legatura, scrie CNN.
China someaza Siria pentru implementarea mai rapida a reformelor. China a cerut Siriei sa implementeze mai repede reformele, sugerand ca rabdarea sa fata de regimul Assad poate ajunge la capat. Purtatorul de cuvant al ministrului de externe a declarat ca tara sa nu doreste sa mai vada in Siria varsari de sange si conflicte. Rusia a transmis si ea acelasi mesaj catre regimul Assad – urgentarea implementarii planului de reforme. China si Rusia au starnit supararea puterilor vestice saptamana trecuta dupa ce si-au folosit dreptul de veto in timpul intalnirii Consiliului de Securitae al ONU impotriva unei rezolutii pentru condamnarea violentelor comise de autoritatile siriene impotriva protestatarilor, anunta BBC.
Seful Pentagonului recunoaste implicarea CIA in Pakistan. Secretarul de Stat SUA pe probleme de aparare Leon Panetta, seful Pentagonului, a declarat marti ca Statele Unite conduc razboiul din Pakistan, contrazicand pozitia oficiala a Washingtonului care nu recunoaste implicarea CIA in operatiuni. Leon Panetta, fost sef al CIA, luat pe nepregatite de o sesiune de intrebari la finalul discursului sau tinut in Washington, a declarat ca relatia dintre SUA si Pakistan este una complicata si ca unul dintre motivele principale este tocmai faptul ca SUA conduce un razboi in Pakistan. Inca de la inceputul anului 2011 relatiile dintre cele doua state sunt extrem de tensionate. America a acuzat Pakistanul ca sustine gruparile extremiste radicale, iar Pakistanul a ripostat spunand ca armata sa lupta cu aceeasi hotarare alaturi de americani impotriva terorismului. Tot de la inceputul acestui an CIA a lansat peste 60 de atacuri cu drone in zonele tribale ale Pakistanului, informeaza AFP.
Vladimir Putin: Rusia va adera la Organizatia Mondiala a Comertului pana la sfarsitul anului. Vladimir Putin a declarat marti ca se asteapta sa finalizeze pana la sfarsitul anului discutiile pentru aderarea Rusiei la Organizatia Mondiala a Comertului. Premierul considera ca obstacolele principale care impiedicau Rusia sa devina membru al organismului international au fost depasite si ca acum totul este o chestiune politica ce depinde de partenerii americani si europeni. Putin crede ca statutul de membru OMC va crea un efect pozitiv pentru economia rusa, dar numai in cazul in care tara sa va fi acceptata in termenii agreati si cu intelegeri ferme de protejare pentru anumite sectoare din economia rusa pana cand acestea vor deveni cu adevarat competitive. In acest moment Rusia este singura mare economie care nu face parte din OMC, dar si-a modificat legisatia astfel incat sa fie in concordanta cu cea a organizatiei si a ajuns la intelegere cu toti marii parteneri internationali, scrie Ria Novosti.
Israel si Hamas s-au inteles cu privire la eliberarea lui Gilad Shalit. Israelul si Gruparea Hamas au ajuns la o intelegere privind eliberarea lui Gilad Shalit, un soldat israelian tinut ostatic de militantii palestinieni de mai bine de cinci ani. Potrivit lui Benjamin Netanyahu, cele doua parti au reusit sa se inteleaga si Shalit va ajunge acasa in cateva zile. Gilad Shalit fusese capturat in urma unui raid la granita in 2006 si pana acum toate incercarile de salvare a acestuia au esuat. Este posibil ca Israelul sa elibereze in schimbul soldatului cateva sute de prizonieri palestinieni. O sursa din Israel a declarat ca intelegerea prevede eliberarea in doua transe a 1.000 de palestinieni aflati in arestul israelienilor. Primii 450 de palestinieni ar urma sa fie eliberati cat mai repede, iar restul la data ulterioara. In Israel se afla retinuti cel putin 5.000 de palestinieni, iar dintre acestia doar o parte sunt arestati in baza unor acuzatii, anunta BBC.
Tribunalul de la Haga: Ratko Mladic are probleme de sanatate. Tribunalul International de la Haga a anuntat marti ca Ratko Mladic se confrunta cu probleme medicale. Potrivit purtatorilor de cuvant, Mladic suferea de mai multe afectiuni cand a fost predat Tribunalului insa acesta a beneficiat tot timpul de tratament medical corespunzator. Mladic este judecat in legatura cu masacrul de la Srebrenica, Bosnia, unde in 1995 au fost asasinati aproape 8.000 de barbati si baieti musulmani. O alta acuzatie cu care trebuie sa se lupte fostul lider sarb este aceea de terorizare a populatiei din capitala Bosniei si retinere cu statut de ostatici a membrilor personalului ONU. Ratko Mladic a fost capturat in luna mai dupa mai bine de 15 ani in care a reusit sa stea ascuns, informeaza CNN.