Sari direct la conținut

Presa in Diagonala: Barack Obama isi acuza rivalul republican de apararea miliardarilor; Arheologii bulgari au descoperit un mozaic roman din secolul al III-lea; Conducerea militara a Egiptului s-a inteles cu partidele politice in privinta alegerilor; Rusia si Ucraina discuta posibilitatea unui scut anti-racheta comun

HotNews.ro
Presa in Diagonala, Foto: Colaj foto
Presa in Diagonala, Foto: Colaj foto

Consiliul National de Tranzitie din Libia pregateste atacarea orasului Sirte. Guvernul interimar libian s-a pregatit marti pentru lansarea unui atac final impotriva orasului natal al lui Gaddafi, Sirte, unul dintre ultimele puncte controlate inca de fostul regim. Desi poarta lupte de mai bine de trei saptamani in jurul orasului, abia luni fortele conducerii actuale au reusit sa patrunda in oras pret de cativa kilometri, ocupand partea de sud. Situatia populatiei civile din oras este foarte grea, oamenii au ramas captivi si nu il pot parasi din cauza luptelor care se desfasoara continuu. Au ramas fara alimente, apa, combustibili sau medicamente. Consiliul National de Tranzitie este decis sa dea o lovitura finala prin care sa ocupe orasul. Fortele CNT sunt sprijinite de avioanele de lupta ale NATO care au tot bombardat taberele pro Gaddafi din interiorul orasului. Intre timp Gaddafi si fiii sai sunt de negasit. Fostul premier Al-Baghdadi Ali al-Mahmoudi aflat in prezent intr-o inchisoare din Tunisia a declarat ca este convins de faptul ca Muammar Gaddafi se afla in Libia si ca lupta cot la cot cu oamenii sai. Mahmoudi este convins ca fostul sau sef nu se va preda si nu va renunta la lupta pana la final. Fostul premier a mai declarat ca ar fi dispus sa coopereze cu noua conducere a Libiei daca acesta renunta la cererea de extradare inaintata Tunisiei si campania de denigrare la adresa sa. CNT a comunicat luni faptul ca va incepe pregatirile pentru alegeri dupa capturarea orasului Sirte. Anterior declarase ca vor astepta pana cand toate focarele pro-Gaddafi vor fi stinse. Sirte are 75.000 de locuitori si este considerat a doua capitala a Libiei, scrie Reuters.

Barack Obama isi acuza rivalul republican de apararea miliardarilor. In timpul unui discurs tinut marti in fata sustinatorilor sai din Dallas, presedintele SUA Barack Obama l-a atacat dur pe liderul republican Eric Cantor, acuzandu-l ca apara averile miliardarilor in detrimentul proiectului crearii de locuri de munca si de reducere a taxelor pentru cetatenii din patura de mijloc, propus de actuala administratie. Proiectul lui Obama in valoare de 447 mld de dolari ar trebui votat de Congres pana la finele acestei luni. Eric Cantor a declarat ca ar accepta unele aspecte ale planului, dar nu va accepta cresterea taxelor pentru persoanele instarite, anunta AFP.

Lituania solicita compensatii Rusiei pentru perioada de ocupatie sovietica. Diplomatii lituanieni au cerut marti Moscovei sa inceapa sa se gandeasca la oferirea unor compensatii pentru suferintele cauzate in perioada sovietica. Ministrul de externe Audronius Azubalis a declarat dupa intalnirea Comisiei Guvernamentale ruso-lituaniene ca este timpul pentru deschiderea unei discutii referitoare la evaluarea trecutului, restaurarea dreptatii, acordarea de compensatii pentru ocuparea fortata, investigarea crimelor comise de sovietici si cinstirea memoriei victimelor. Rusia are de multa vreme o disputa cu statele baltice si cu Polonia, care incearca sa schimbe istoria recenta oficiala in care URSS se considera un eliberator al lor si pion principal in infrangerea Germaniei naziste. De curand, Parlamentul lituanian a aprobat si o lege care prevede sanctiuni penale pentru cei care contesta crimele comise de URSS si de Germania Nazista sau care le gasesc justificari. Lituania a fost prima republica sovietica ce si-a declarat independenta in martie 1990. Gorbaciov a denuntat declaratia drept ilegala si invalida si a trimis tancurile sovietice la Vilnius. Desi acestea au fost retrase in cateva ore, trupele sovietice au ramas in Lituania mai multa vreme. Protestele au izbucnit in ianuarie 1991, cand sovieticii au incercat sa cucereasca cladirea televiziunii lituaniene, zece persoane au fost ucise si cateva zeci ranite. Rusia a fost nevoita sa ii recunoasca independenta in septembrie 1991, informeaza Ria Novosti.

Conducerea militara a Egiptului s-a inteles cu partidele politice in privinta alegerilor. Guvernul egiptean s-a intalnit marti pentru a discuta semnarea unei intelegeri intre gruparile politice si consiliul militar privind procesul electoral, statutul legilor starii de urgenta mostenite de la fosta guverare si aflate inca in functiune, abolirea tribunalelor militare si alte cateva probleme. Militarii ar putea oferi partidelor politice mai multe locuri in Parlament. Activistii se tem insa ca aceasta discutie nu va rezolva solicitarile facute de populatie in timpul revoltelor din primavara, scrie CNN.

Arheologii bulgari au descoperit un mozaic roman din secolul al III-lea. Arheologii bulgari au desoperit un mozaic roman cu dimensiuni de 3 pe 7 metri in cadrul unor sapaturi efectuate in orasul Stara Zagora (fostul oras roman Augusta Traiana). Mozaicul de podea infatiseaza doua femei dansand langa un barbat care tine in mana un sceptru si poarta o cununa de lauri. Expertii considera ca mozaicul reprezinta doar o bucata dintr-o lucrare mai ampla inchinata zeului vinului, Dionysos. Arheologii sunt incantati de realizarea artistica a mozicului si starea buna de conservare. Culorile sunt bine definite si particularizeaza elementele vestimentare, expresiile faciale, miscarile sau bijuteriile infatisate. Situl arheologic de la Stara Zagora dateaza din ultima jumatate a secolului al doilea iHr sau de la inceputul secolului al treilea iHr si a fost descoperit in timpul sapaturilor pentru o constructie moderna, anunta AFP.

Rusia si Ucraina discuta posibilitatea unui scut anti-racheta comun. Oleg Ostapenko, comandantul Space Forces a declarat marti ca Rusia si Ucraina discuta despre posibilitatea crearii unui sistem comun de aparare anti-racheta. Totodata, Ostapenko a subliniat faptul ca tara sa nu intentioneaza sa reia utilizarea statiilor radar de atentionare timpurie din Sevastopol si Mukachyovo intrucat sunt invechite, scrie Ria Novosti.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro