Politic Show: Ipocrizia lui Ponta costa 100.000 de euro. Plus de la cine a primit cadoul liderul PSD; Legea Mucles; Ion Iliescu le-a tras un "perdaf" liderilor PSD
Ipocrizia lui Ponta costa 100.000 de euro. Plus de la cine a primit cadoul liderul PSD. EVZ a descoperit ca Dorinel Umbrarescu, unul dintre „Regii Asfaltului”, a varsat un mizilic de 502.000 de lei in beneficiul sefului PSD, pentru ca acesta sa poata concura in Raliul Romaniei si in sezonul 2009. De altfel, in ultimele zile, Victor Ponta a lansat un atac fara precedent la adresa „Evenimentul zilei”, amenintand ca va actiona ziarul in instanta daca nu ii va repara imaginea in cazul anchetei ANAF. In replica la acuzatiile liderului PSD, EVZ a publicat, in editia de print de astazi, un articol in care a demonstrat, punct cu punct, ca informatiile publicate in luna iunie, despre relatiile pe filiera Ponta-Sova-Rovinari-Turceni sunt exacte pana la virgula, scrie EVZ.
Primarul Falca, acuzat de PSD ca legalizeaza mita electorala prin acordarea unor ajutoare financiare. Conducerea PSD Arad il acuza pe primarul municipiului, Gheorghe Falca, ca „pregateste legal marea mita electorala” prin initierea unui proiect de hotarare „care permite Primariei sa dea bani aproape oricui doreste, sub forma ajutoarelor sociale de urgenta”, transmite corespondentul Mediafax. Presedintele judetean al PSD Arad, Dorel Caprar, a declarat, marti, intr-o conferinta de presa, ca primarul Aradului, Gheorghe Falca, „pregateste legal marea mita electorala”, prin acordarea unor ajutoare de urgenta persoanelor aflate in situatii exceptionale. Conform liderului PSD Arad, proiectul este astfel redactat incat „permite Primariei sa dea bani aproape oricui doreste, sub forma ajutoarelor sociale de urgenta”, iar „decizia de a acorda sau nu ajutoarele sta in pixul celor din Primarie, ceea ce deschide calea abuzului si traficului de influenta pentru cumpararea voturilor”, relateaza Gandul.
Ion Iliescu le-a tras un „perdaf” liderilor PSD. Un perdaf „colegial” tras de liderul de onoare al PSD, Ion Iliescu, actualei conduceri de partid a dat aripi nemultumitilor, pe rdanti la impartirea candidaturilor pe listele USL pentru locale. Cum criticile seniorului s-au indreptat si spre directia secretariatului general al partidului, unii PSD-isti, in special cei care se tem ca nu vor avea loc la masa impartirii functiilor in guvern, au vazut in asta un semnal ca Liviu Dragnea nu s-ar mai afla in gratiile lui Victor Ponta si ca ar merita sa incerce o tentativa de debarcare din functie la urmatorul Consiliu National din toamna, sustin surse social- democrate citate de EVZ. Neplacut impresionat de starea de spirit „relaxata” din partid, Ion Iliescu a cerut colegilor, la ultima sedinta de Comitet Executiv al PSD, sa nu se culce pe laurii sondajelor, cata vreme in teritoriu mobilizarea si organizarea lasa mult de dorit. Integral in EVZ.
Schimbarea imaginii, strategie electorala de criza. Dupa ce PNL a parasit CDR, iar Emil Constantinescu a anuntat ca nu mai candideaza pentru un nou mandat, strategia de schimbare a imaginii a inclus doua componente. Pe de o parte, formarea unei noi aliante, botezate CDR 2000, intre taranisti si cateva partide mai mici. Pe de alta parte, CDR 2000 a incercat sa foloseasca popularitatea lui Mugur Isarescu, anuntand ca sprijina candidatura acestuia la alegerile prezidentiale. Strategia s-a dovedit perdanta, CDR 2000 ramand in afara Parlamentului, in conditiile in care Mugur Isarescu a avut semn electoral propriu si nu a functionat ca o locomotiva pentru alianta. In 2004, PSD a incercat, de asemenea, sa isi schimbe imaginea, dupa ce a pierdut alegerile locale in fata Aliantei D.A. Seful de atunci al PSD, premierul Adrian Nastase, a schimbat intreaga conducere a partidului cu figuri neimplicate in scandaluri, informeaza Adevarul.
Legea Mucles. Guvernul ne pregateste o lege prin care mitingurile si protestele vor fi foarte greu, daca nu chiar imposibil, de organizat. Pe site-ul Ministerul Administratiei si Internelor a aparut un proiect de lege care reglementeaza organizarea de adunari publice. Spre deosebire de legea care e deja in vigoare, proiectul legislativ propus de ministerul condus de Traian Igas introduce obligativitatea celor care vor sa faca mitinguri si proteste de a cere aprobarea autoritatilor. In legislatia curenta nu e asa. Astazi, daca vreti sa faceti un miting, trebuie doar sa anunti organizarea evenimentului si, in urma unei discutii cu autoritatile, sa fie stabilit efectivul de jandarmi necesar. Asadar, cei care vor sa organizeze un miting sau o actiune de protest trebuie sa depuna o cerere, la primarie, cu cel putin cinci zile lucratoare inaintea de data desfasurarii. Cererea va fi analizata de catre o comisie formata din reprezentantii ai primariei, jandarmeriei si politiei. Comisia are dreptul sa refuze aprobarea organizarii unui miting, iar motivele de respingere sunt foarte numeroase, relateaza Puterea.
USL si PDL se bat in comisii de ancheta. Opozitia a profitat de situatia pe muchie de cutit din Senat pentru a redeschide subiectul neregulilor pe care PDL le-ar fi comis la alegerile partiale din Neamt. Solicitarea grupurilor PSD si PNL din Senat de a se infiinta o comisie parlamentara de ancheta a alegerilor partiale din colegiul 6 Neamt a fost votata, luni dupa-amiaza, de plenul Senatului, dupa ce fusese respinsa de Biroul Permanent. Opozitia a profitat, la sedinta de plen, de absenta in masa a senatorilor partidelor din arcul guvernamental si s-a impus la votul privind infiintarea comisiei. Plenul a aprobat demararea anchetei cu 56 de voturi „pentru”, 47 voturi „impotriva” si o abtinere. La urmatoarea sedinta a plenului va fi aprobata si componenta numerica pe partide. Puterea trebuie sa se mobilizeze, daca vrea sa aiba majoritatea in comisie si sa impuna un verdict favorabil, scrie Adevarul.