Politic Show: Secretele primarilor cu 96 de ani de mandat; Cat va mai sta Marian Vanghelie in PSD. "Nu ma duc pe Coasta de Azur, ci voi organiza din nou un vanghelion"; Cati bani iau parlamentarii din contractele cu statul
Paleologu, candidat la Primaria Capitalei. „Daca partidul mi-o va cere, ma voi bate ca un samurai ronin”. Theodor Paleologu a declarat, miercuri, intr-un interviu pentru Mediafax, ca vrea sa candideze la Primaria Capitalei sub sloganul „Un primar cu nume de strada”, ca Bucurestiul are nevoie de un intelectual, nu de „martafoi”, si ca, daca PDL ii va cere, se va bate ca un „samurai ronin”. Theodor Paleologu a spus ca el ar fi un primar care merge cu autobuzul, tramvaiul, metroul sau bicicleta, ca il recomanda pentru aceasta functie onestitatea, faptul ca nu face afaceri cu statul, notorietatea, ca are capacitatea de a vorbi pe limba oamenilor si ca nu este un intelectual inchis in turnul sau de fildes, scrie Gandul.
UDMR a ramas si cu Sanatatea, si cu banii. UDMR a obtinut gestionarea banilor de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. CNAS va fi coordonata de ministerul Sanatatii, exact asa cum a cerut UDMR. Abia dupa ce PDL a acceptat aceasta conditie, Uniunea a facut ieri nominalizarea la ministerul Sanatatii: Ritli Ladislau. Propunerea a fost acceptata de premierul Emil Boc, care a inaintat aceasta nominalizare presedintelui Traian Basescu. Seful statului a semnat si el decretul de numire, aseara avand loc ceremonia de depunere a juramantului la Palatul Cotroceni. In cele doua saptamani cat a trecut de la demisia fostului ministru Cseke Attila, subordonarea CNAS a fost subiect de negociere pe agenda intalnirilor si oficiale si neoficiale dintre PDL si UDMR. Liderii Uniunii au amenintat chiar cu intrarea intr-un blocaj daca PDL nu accepta propunerea lor, in timp ce democrat-liberalii au sustinut ca CNAS trebuie sa fie autonoma, relateaza EVZ.
Cat va mai sta Marian Vanghelie in PSD. „Nu ma duc pe Coasta de Azur, ci voi organiza din nou un vanghelion”. Vicepresedintele PSD a declarat ca vrea sa organizeze din nou vanghelioanele care l-au facut celebru, deoarece a primit foarte multe scrisori de la bucuresteni. „Uitati-va la configuratia fetei mele pe mine nu poate sa ma ademeneasca sau santajeze cineva in Romania. Cred intr-un partid de stanga cum este PSD. Nu ma duc dupa bani, nu ma duc dupa Roberta, ma duc dupa anumite principii sanatoase. Nu cred ca vrea cineva sa plec. Voi candida la Primaria Sectorului 5 ca sa linistesc pe toata lumea. Raman la PSD pe viata”, a fost mesajul transmis la o emisiune la RTV de Marian Vanghelie pentru adversarii politici, dar si colegii de partid, informeaza Gandul.
Secretele primarilor cu 96 de ani de mandat. 96 ani de mandat au strans cei mai longevivi sase primari din marile orase. Succesele repetate in alegeri nu au dus si la ridicarea nivelului de trai. Campionul primarilor din Romania este Tudor Pendiuc, edilul orasului Pitesti, care ocupa aceasta functie din 1992, insumand 19 ani si sase mandate. In topul longevivitatii, primarul argesean este secondat de Mircea Hava de la Alba cu 5 mandate si 17 ani in functie. Patru primari au aceeasi linie de clasament: 4 mandate, 15 ani in functie- Constantin Boscodeala, Buzau; Gheorghe Ciuhandu, Timisoara; Lucian Iliescu, Giurgiu; Mircia Muntean, Deva. Avand in vedere popularitatea acestor edili in randul populatiei – unii dintre ei castiga la fiecare patru ani alegerile din primul tur – am vrut sa vedem daca situatia economica a oraselor pe care le conduc este una buna. Iata o comparatie dintre aceste municipii in functie de salariul mediu al locuitorilor, somaj, investitii private si evolutia Produsului Intern Brut in ultimii ani. Integral in Romania Libera.
Razboiul pentru Parlament: primele batalii USL – PDL. Alegerile pentru colegiile de deputati din Maramures si Neamt reprezinta un test pentru USL, care arunca in lupta, pentru prima data, candidati comuni pentru Camera Deputatilor. Miza partialelor din 21 august: USL trebuie sa confirme primul loc cu care este creditat in sondaje, iar PDL se zbate sa infirme picajul din aceleasi cercetari sociologice. Cotat cu putin peste 50% in sondaje, USL va incerca, din rasputeri, sa castige cele doua colegii de deputati ca o prima proba ca poate obtine majoritatea in viitorul Parlament. In cealalta tabara, democrat-liberalii, pe care cercetarile sociologice ii plaseaza intre 15 si 20%, vor sa demonstreze ca au suficienta forta in teritoriu pentru a pastra puterea, scrie Adevarul.
Cati bani iau parlamentarii din contractele cu statul. Valoarea totala a contractelor cu statul castigate de firmele deputatilor si senatorilor s-a ridicat anul trecut la peste 325 milioane de lei. La aceasta suma se adauga si contracte incheiate in prima jumatate a acestui an, potrivit declaratiilor de interese ale alesilor. Servicii de salubrizare, cablu TV si internet, consultanta, furnizare de echipament sau alimente, contracte cu fonduri europene – firmele la care deputatii si senatorii sunt actionari au sute de contracte cu institutii si firme de stat sau cu autoritatile locale. Legea nu le interzice acest lucru, in ciuda promisiunilor facute in campania electorala, relateaza Romania Libera.
Tataru, lovit in moalele capului de propriul avocat. Candidatul USL in Maramures a fost dat in vileag chiar de catre avocatul care l-a aparat in 1998: „Pacurar a fost rapit”. „Dosarul Tataru a existat”. O spune chiar avocatul care l-a aparat in 1998 pe Florin Tataru, care pe vremea aceea avea o fabrica de alcool si care intr-o seara de vara a rapit un angajat, l-a pus in portbagajul masinii, l-a dus in padure, l-a dezbracat, i-a tras suturi in testicole si i-a bagat in gura teava pustii incarcate. Sunt grozavii demne de Camorra, descrise deja de „Evenimentul zilei” saptamana trecuta. Dosarul de urmarire penala a lui Florin Tataru n-a fost o nalucire, actualul candidat USL la un post de deputat in Maramures scapand dupa trei ani de tergiversari, informeaza EVZ.