Subiectele Zilei: Jeffrey Franks, despre scandalul "DSK": "Publicitatea negativa poate afecta moral FMI"; Istoria completa a marilor "fabrici" de revolutionari; Bucurestiul pe dos: campion la demolari, repetent la consolidari; Ana, studenta vanata de cele mai bune universitati din lume
Jeffrey Franks, despre scandalul „DSK”: „Publicitatea negativa poate afecta moral FMI”. Arestarea la New York, pe 14 mai, a lui Dominique Strauss-Kahn – pe atunci director general al FMI – si, ulterior, inculparea sa pentru agresiune sexuala si tentativa de viol au generat o unda de soc care a ajuns pana la Bucuresti. Presa din Romania, la fel ca si cea internationala, a alocat spatii largi incidentului si intregului scandal care i-a urmat. Pe 28 iunie, Christine Lagarde era aleasa de boardul FMI in locul lui Dominique Strauss- Kahn, punandu-se astfel capat unei crize care risca sa afecteze crediblitatea institutiei. Seful delegatiei Fondului Monetar International in Romania, Jeffrey Franks, a simtit si el „pericolul”. „In mod cert, orice fel de publicitate negativa care apare poate afecta moral institutia. Dar eu cred ca FMI s-a miscat foarte repede pentru a desemna un nou director general”, a declarat Franks, pentru EVZ.
„Stirile de la ora cinci”, in pericol de disparitie. O decizie CNA publicata recent in Monitorul Oficial interzice stirile cu omoruri. Specialistii media si TV spun ca decizia CNA este bine-venita, iar televiziunile pot face ratinguri si cu programe ¬curate¬, fara imagini cu omoruri, sinucideri ori mutilari, scrie Adevarul
Dacii, romanii si americanii. Cum a renegociat Guvernul Boc contractul cu Bechtel. Statul roman va plati mai putin pentru Autostrada Transilvania. Ministerul Transporturilor a reusit scaderea preturilor pe kilometru pentru autostrada Brasov-Bors, construita de americanii de la Bechtel. „Sunt vesti bune. S-a reusit scaderea costurilor. Mai multe detalii vor fi facute publice maine”, au declarat pentru gandul surse din Ministerul Transporturilor. Miercuri Ministerul Transporturilor va prezenta rezultatul negocierilor cu Bechtel si noii termeni ai contractului cu compania care construieste Autostrada Transilvania Brasov-Bors, au declarat pentru Mediafax reprezentantii institutiei. „Anuntul privind rezultatul negocierilor ar putea fi amanat pentru joi doar daca sedinta de Guvern de maine se va prelungi la ore inaintate”, au mentionat sursele, anunta Gandul.
Istoria completa a marilor „fabrici” de revolutionari. In Romania sunt peste 20.000 de revolutionari cu certificat si numai indemnizatiile lor ne costa mai mult de 100 de milioane de euro pe an. Putina lume stie insa cine sunt acesti oameni si care este istoria lor. Cine si de ce i-a creat, cine le-a dat drepturi, cine si cum i-a folosit, cine se afla la baza si cine se afla in varful acestei uriase afaceri a certificatelor de revolutionari care, conform unui calcul publicat in episodul de ieri, a tocat din banii contribuabililor peste 2 miliarde de euro in ultimele doua decenii. Totul a inceput in 1990, an in care regimul Iliescu s-a confruntat cu un val de proteste in care zecile de mii de manifestanti cereau, in primul rand, dreptate pentru mortii Revolutiei. Mare parte dintre ei, mortii Revolutiei, aproape o mie, cazusera dupa 22 decembrie 1989, cand la putere venise Ion Iliescu si toti oamenii sai. Mai fusesera si peste 2.500 de raniti. Ei, ranitii, erau cei mai vehementi, alaturi de parintii, sotii, sotiile si copiii celor cazuti sub rafalele de gloante. Ei cereau pedepsirea vinovatilor, numai ca multi dintre vinovati se aflau la putere si gura protestatarilor trebuia inchisa, informeaza Adevarul.
Bucurestiul pe dos: campion la demolari, repetent la consolidari. Romania are de 18 ani o lege care obliga primariile sa consolideze cladirile cu bulina. E nevoie de masuri hotarate, iar Primaria Bucurestiului a aratat ca poate sa le ia: intr-un singur an, a expropriat si demolat 80 de cladiri ca sa construiasca un bulevard. Dar aceeasi primarie n-a reusit in 20 de ani sa consolideze decat… 13 cladiri. Primarul Sorin Oprescu e foarte ingrijorat de soarta bucurestenilor, cel putin in declaratii. Acum doi ani spunea la televizor ca la un cutremur mare vor fi 500.000 de victime si se intreba daca are locuri in cimitire sa-i ingroape pe toti. Sever Georgescu, directorul stiintific al Institutului National de Cercetare-Dezvoltare in Constructii (INCERC), spune ca primarul a incurcat lucrurile: 450.000 ar fi numarul oamenilor din cladirile care ar suferi avarii, insa majoritatea n-ar pati nimic. Numarul real al mortilor ar fi „doar” 6500, scrie Romania Libera.
Ana, studenta vanata de cele mai bune universitati din lume. Tanara are entuziasmul cercetatorului pornit sa descopere lumea si bunul simt al omului educat. Pentru calitatile si capacitatile ei intelectuale, este dorita de cele mai mari universitati din lume. A ramas mai putin de o luna pana cand Ana Roxana Pop, absolventa a Colegiului National de Informatica „Tudor Vianu” din Capitala, va urca in avionul cu destinatia Statele Unite. Va reveni in Romania doar in vacante, constienta ca visul ei, de a face cercetare la cel mai inalt nivel, nu se poate implini aici. Din toamna, va fi studenta la Princeton University, al carei nume este asociat cu 33 de laureati ai premiului Nobel. Dintre ei, 17 au facut la Princeton cercetare in fizica, stiinta de dragul careia a ales si Ana Statele Unite. Au decalarat-o admisa si alte institutii de top. Printre ele,
Massachusetts Institute of Technology (MIT), Yale, Columbia University si Cambridge, anunta EVZ.
Imagini din depozitul electoral al unui partid. Fierbatoare, storcatoare si uscatoare de par – cum justifica un senator PSD aceste „cadouri”. Un senator PSD a organizat o tombola la care a oferit o suta de premii celor care au raspuns la un chestionar politic trimis prin posta. „A fost ideea de a face o sondare in care sa fie implicata cat mai multe lume, dar nu puteam plati timbru pentru fiecare carte postala, costurile erau prea mari. Am iesit de 15 ori mai ieftin cu tombola decat in alte variante”, a explicat pentru gandul senatorul PSD Ioan Mang.Luna trecuta, el a trimis 80.000 de carti postale cetatenilor din judetul Bihor in care ii chestiona in legatura cu cea mai importanta problema a unei familii, cea mai importanta problema a localitatii si care sunt prioritatile viitorului presedinte al Consiliului Judetean, informeaza Gandul.
Lectia universala a unei fete rome: „Doamne, te implor, fa-ma romanca”. Alina Serban (24 de ani), de etnie roma, spune o poveste universala: cea a unui om care, in ciuda saraciei si a discriminarii, reuseste, prin vointa, educatie, noroc si curaj, sa accepte cine este. Ne-am intalnit pentru un interviu, dar numai interviu n-a fost. Nu am intrebat-o nimic din ce mi-am pregatit. Asa mi-am prins urechile in povestile ei, ca am inceput si eu sa i le spun pe-ale mele. Abia ce plecasem de la o banca, unde am aflat, pentru a nu stiu cata oara, ca trebuie sa re-re-re-refac un formular pentru Prima Casa. „Ionel, trebuie sa fii un dragon in slujba binelui. Rau. Dar corect. Sa nu lasi pe nimeni sa iti incalce drepturile. Asa trebuie sa fii in viata”, imi spune. „Trebuia sa chemi, frumos, directorul bancii sa ii spui ca ei sunt acolo sa te ajute, nu sa te incurce si ca pierdeti atat timpul tau cat si timpul lor”. Integral in Adevarul.
Varful ANAF, penetrat de contrabandistii lui Racz. Una dintre cele mai puternice grupari de pe piata neagra a comertului cu carburanti a reusit, potrivit procurorilor DNA, sa isi securizeze operatiunile prin trafic de influenta pe langa sefi din Fisc. Procurorii DNA au sustinut in fata judecatorilor Tribunalului Bucuresti ca reteaua de contrabandisti cu motorina condusa de afaceristul maghiar Attila Peter Racz a reusit sa ajunga la oameni din conducerea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF). Curtea de Apel Bucuresti va decide astazi daca ii mentine in arest pe Racz si pe ceilalti afaceristi (constantenii Stelian si Ion Livadariu si afaceristul Dumitru Costache din Slobozia), toti acuzati ca sunt capii unei retele de contrabanda cu produse petroliere care a prejudiciat bugetul de stat cu circa 16 milioane euro. Principala societate pe care au „operat” Racz&Co a fost Texas Oyl, din Slobozia, anunta Romania Libera.