Politic Show: Adrian Nastase: Romania este un stat captiv. ANAF, folosita pentru a obtine resurse pentru campanie; Senatorul PDL Iulian Urban: "Nu Breivik a comis atentatul, ci actualii lideri care conduc in UE"; Ei sunt adevaratii EUROdeputati: TOP 8 parlamentari cu afaceri europene; Viata la sub 5%
Adrian Nastase: Romania este un stat captiv. ANAF, folosita pentru a obtine resurse pentru campanie. In opinia lui Adrian Nastase, scandalul dintre ANAF si cei doi social-democrati este menit sa acopere „scandalul Deta”. „Romania a devenit un stat captiv (…), un stat minimal in care a disparut increderea. Devenim o tara care isi pierde cultura, traditiile, credibilitatea in exterior si capata tot mai multa violenta, manelizare extrema, iar asta ar trebui sa ne dea de gandit tuturor. Principala problema care ne sugruma este lipsa increderii. Ceea ce face Blejnar mi se pare inadmisibil. Cunosc bine lucrurile acestea, din experienta. (…) Atmosfera din tara este marcata din ce in ce mai mult de violenta, saracia genereaza aceste reactii, din pacate, si se construieste un sistem clientelar, mafiot”, a subliniat fostul premier social-democrat, scrie EVZ.
Senatorul PDL Iulian Urban: „Nu Breivik a comis atentatul, ci actualii lideri care conduc in UE”. „Nu Breivik a comis atentatul, ci actualii lideri care conduc in UE! Stiu ca pare socant sa iei in discutie o asemenea ipoteza, insa ea este cat se poate de reala. Exista milioane de nationalisti in Europa, continent lovit de multiple atentate savarsite de musulmani. UE a ajuns sa dea bani pentru a convinge imigrantii non-europeni sa plece acasa la ei, Franta, UK, Germania declara oficial ca ‘”multiculturalismul e mort'”, iar Merkel spune ca daca vrei sa traiesti si sa muncesti in Germania atunci inveti germana si adopti valorile germane. (…) In 25 de tari UE conduc partide de dreapta (in curand vor fi 26, in Spania dreapta e considerata deja castigatoare), stanga a fost eliminata de catre electori furiosi pentru politica iresponsabila de „asistanat social” si „imigratie masiva necontrolata”. Franta sau Italia au creat isterii nationale impotriva tiganilor, Franta a interzis burka, in Ungaria defileaza detasamentele anti-tiganesti, adica politicienii europeni imping constient sau nu politica europeana catre o forma de extremism ce transforma Europa in cazanul de pulbere al planetei”, scrie Urban pe blog, anunta Gandul.
Cosul pensionarului: Boc se pregateste pentru 2012 ca Nastase pentru 2004. Guvernul si reprezentantii acestuia in teritoriu, prefectii, se pregatesc sa intre in competitie directa cu primarii in cursa pentru atragerea voturilor pensionarilor. Primele pachete cu alimente de baza la preturi reduse ar putea ajunge la pensionari in toamna. Desi dau asigurari ca faina, zaharul, uleiul, malaiul si orezul vor fi oferite pensionarilor la „pretul cel mai scazut posibil”, oficialitatile spun ca introducerea asa-numitului cos de solidaritate „nu implica un efort bugetar”, deoarece nu ar fi vorba de subventii sau de vreun sprijin financiar. „Este doar un efort suplimentar de organizare ce poate fi realizat de catre institutiile administratiei publice locale si centrale”, se arata in memorandumul aprobat ieri de Cabinetul Boc. Implementarea programului ar urma sa fie monitorizata de prefecti, adica de reprezentantii Guvernului in teritoriu, iar forma finala a acestuia va fi decisa, in maximum trei saptamani, de o comisie special infiintata, cu specialisti din Ministerele de Interne, Finante, Agricultura, Sanatate, Justitie, dar si cu participarea Consiliului Concurentei si a Administratiei Nationale a Rezervelor de Stat, informeaza Romania Libera.
Viata la sub 5%. Romania are astazi doua blocuri mari politice: PDL si USL. Lor li se alatura UDMR, cu un scor constant de circa 7% din voturile alegatorilor. Pe langa aceste formatiuni numeroase alte partide care isi propun sa treaca de pragul electoral de 5%. Ziarul „Puterea” a facut o radiografie a situatiei actuale a acestora. Remus Cernea, fosta imagine a Partidului Verde, nu mai este presedintele executiv al formatiunii de peste un an. El pregateste inregistrarea, „in cateva luni”, a unui nou partid, „Miscarea Verzilor”. Se bazeaza pe „un grup central de 60-70 de persoane care se ocupa de problemele curente si cateva sute de voluntari care ajuta”, inclusiv in „15 filiale functionale”, ne asigura. Desi neinregistrata, formatiunea e apropiata deja de PSD, la actiunile careia participa. Victor Ponta declara recent ca in USL vede loc de un partid ecologist,iar Cernea spera ca Miscarea sa va putea beneficia de un amendament la protocolul USL. „Vrem ca ideile noastre sa se regaseasca in programul Aliantei, iar noi sa primim un numar de locuri eligibile”, ne-a mai declarat Remus Cernea, scrie Puterea.
Tokes pierde monopolul relatiei cu Budapesta. Discutie tete-a-tete Kelemen-Orban la Tusnad, usa deschisa pentru colaborarea FIDESZ-UDMR. Tactica lui Kelemen de apropiere de FIDESZ loveste in interesele europarlamentarului Laszlo Tokes si ale Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania, pana mai ieri singurii parteneri de colaborare cu partidul de guvernamant ungar, care pretindeau o relatie de monopol cu Orban in speranta unui sprijin consistent pentru subminarea pozitiei Uniunii in maghiarime prin crearea unui nou partid politic. Spre deosebire de predecesorul sau, Marko Bela, noul lider al Uniunii nu a ascuns intentia sa de normalizare a relatiilor cu FIDESZ, in ciuda sprijinului pe care formatiunea lui Viktor Orban l-a oferit in mod deschis demersului episcopului Laszlo Tokes de crearea a unei alternative politice la UDMR, anunta EVZ.
Ei sunt adevaratii EUROdeputati: TOP 8 parlamentari cu afaceri europene. Firmele senatorilor si deputatilor ruleaza 30 de milioane de euro pentru proiecte cu finantare UE. 30 de milioane de euro este factura pentru proiectele derulate de firmele a opt parlamentari, care au primit finantare din fonduri europene, potrivit datelor din declaratiile de interese depuse de senatori si deputati. In top conduce senatorul PSD Florin Constantinescu, firmei la care senatorul este actionar, ACK, aprobandu-i-se, in 2010, din fondul de mediu, un proiect de 16,3 milioane de euro, din care 4,7 nerambursabili. In clasamentul parlamentarilor performanti la absorbtia fondurilor UE urmeaza senatorul PDL Sorina Placinta, fost ministru al Tineretului. Prin firmele Sorste, Imartextil si Fundatia Zi Deschisa, democrat-liberala are in portofoliu contracte finantate de peste 4 milioane de euro , prin Ministerul Muncii, cel al Economiei si al Dezvoltarii Regionale. Cel mai „gras” proiect al firmei Sorste este de 2.096.467 de euro. A fost incheiat in aprilie acest an si a primit finantare de la Ministerul Economiei prin programul operational pentru cresterea competitivitatii, axa prioritara „Un sistem de productie, inovatie si ecoeficienta”. Tot de la Economie, societatea a primit ajutor nerambursabil de la bugetul de stat, in valoare de 60 de mii de euro, informeaza Gandul.