Sari direct la conținut

China ar trebui să preseze Rusia să pună capăt războiului din Ucraina, afirmă ambasadorul SUA

HotNews.ro
Ambasadorul SUA în China, Nicholas Burns, Foto: CNP/AdMedia / ADMedia / Profimedia
Ambasadorul SUA în China, Nicholas Burns, Foto: CNP/AdMedia / ADMedia / Profimedia

Statele Unite doresc ca China să facă presiuni asupra Rusiei pentru a pune capăt războiului din Ucraina, a declarat marți ambasadorul american în China, Nicholas Burns, citat de CNN.

„Ceea ce trebuie să vedem din partea Chinei este să împingă Rusia să își retragă trupele și astfel încât Ucraina să poată avea înapoi tot teritoriul său și să poată fi din nou pe deplin suverană în toate aspectele acestui cuvânt”, a declarat Burns în cadrul unui eveniment la centrul de reflecție în domeniul afacerilor externe Stimson Center, la care a participat virtual.

„Ar fi de ajutor dacă China ar împinge Rusia să înceteze bombardarea școlilor ucrainene, și a spitalelor ucrainene, și a clădirilor de apartamente ucrainene. Am asistat la o pierdere imensă de vieți omenești doar în ultima lună sau două sub acest atac aerian rusesc vicios și atacurile cu drone asupra civililor ucraineni”, a continuat el.

„Deci cred că asta ne-ar plăcea și sunt sigur că asta ar dori și țările europene. Asta vrea Ucraina de la China.”, a adăugat el.

Burns a declarat că discuția dintre președintele chinez Xi Jinping și președintele ucrainean Volodimir Zelenski a fost „un prim pas bun”, dar nu este clar dacă va urma vreo acțiune.

„Am vrea să vedem China mult mai fermă în sfaturile sale către ruși. Am dori să vedem acțiuni pentru a pune capăt războiului cât mai repede posibil, în termeni, desigur, pe care guvernul ucrainean să îi poată accepta”, a spus el.

Burns a declarat că SUA urmăresc „cu mare atenție, de mai multe luni, chestiunea legată de faptul că China ar putea oferi ajutor letal Rusiei”.

„Nu am văzut dovezi că chinezii fac acest lucru, dar continuăm să urmărim acest lucru”, a spus el.

Beijingul a pretins neutralitate în ceea ce privește războiul din Ucraina, dar nu a condamnat invazia Rusiei și, în schimb, și-a consolidat legăturile economice și diplomatice cu Moscova în ultimul an.

Totuși, Rusia a fost abandonată de trei dintre aliații săi la ultimul vot din cadrul Adunării Generale a ONU asupra unei rezoluții care califică drept „agresiune” invaziile declanșate împotriva Georgiei în 2008 și Ucrainei anul trecut, un nou semnal că influența Moscovei în plan geopolitic este în scădere.

China, Armenia și Kazahstanul s-au alăturat marți majorității țărilor lumii care au votat pentru rezoluția A77/L65 a ONU, istoricul Serghei Radcenko explicând pe pagina sa de Twitter că opțiunea Beijingului este cu atât mai interesantă încât acesta s-a abținut de la toate voturile organizației internaționale privind războiul din Ucraina.

___

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro