Sari direct la conținut

Subiectele Zilei: Pe cine a spanzurat de fapt extremistul Csibi Barna; Leonard Orban, consilier prezidential, fost comisar european: "Fara masuri exceptionale, pierdem banii europeni"; Inca o afacere a Ministerului Culturii. Teatrul National mai arunca 69 de milioane de euro in conturile Aedificia Carpati; Rosia Montana: un proiect disputat

HotNews.ro
Subiectele Zilei, Foto: Colaj foto
Subiectele Zilei, Foto: Colaj foto

Pe cine a spanzurat de fapt extremistul Csibi Barna. Avram Iancu nu poate fi acuzat de „cruzime animaliceasca” impotriva maghiarilor. Faptele sale trebuie judecate in contextul epocii, sustin istoricii. Un tanar cu alura de functionar public de treaba – care, de altfel, lucreaza in cadrul Fiscului – este responsabil de nota „picanta” fara de care Ziua Maghiarilor nu ar fi capatat spatii atat de generoase in presa. Daca l-ai vedea pe strada, nimic nu ar trada inclinatia „extremista” in care isi are originea si gestul recent prin care si-a permis sa sanctioneze istoria: a spanzurat papusa Avram Iancu, inclinand balanta unei epoci pe care istoricii o descriu drept una „a exceselor”, in care atat romanii, cat si maghiarii au comis crime. Gestul pentru care Csibi Barna are acum un dosar penal nu doar ca nu a limpezit apele unei neintelegeri cu radacini dincolo de epoca pasoptista, dar nu a facut decat sa alimenteze un pseudoconflict contemporan, vizibil mai ales in agora moderna – internetul, scrie EVZ.

Harta preturilor la alimente. Unde gasesti cea mai ieftina si cea mai scumpa mancare. Romanii ar putea fi scutiti de scumpiri la mancare in urmatoarele cateva luni. Producatorii contactati de gandul spun in ce conditii ar mai putea recurge la majorari de preturi in viitorul apropiat. Cele mai mici preturi la mancare se gasesc in pietele din judetele Arges, Alba, Bacau, Covasna, Ialomita, in timp ce locuitorii din Bucuresti, Bihor, Vaslui si Hunedoara cheltuie pentru aceleasi produse de pana la doua ori mai mult. Statisticile Ministerului Agriculturii privind preturile principalelor produse agricole si alimentare din piete si targuri arata ca cei mai ieftini cartofi pot fi cumparati in Covasna (1,8-3 lei pe kg) si Bucuresti (2,5-3 lei pe kg), in timp ce cei mai scumpi se gasesc pe tarabele din Bihor, unde un kilogram costa 3,5 lei. In ultimele 12 luni, datele de la Institutul National de Statistica arata ca preturile la cartofi au crescut cu aproape 50%, producatorii dand vina pe conditiile meteo neprielnice, pe reducerea numarului de cultivatori si scaderea importurilor, anunta Gandul.

Leonard Orban, consilier prezidential, fost comisar european: „Fara masuri exceptionale, pierdem banii europeni”. Primul roman care a ocupat o functie de comisar european, Leonard Orban, acum consilier prezidential pentru Afaceri Europene, vorbeste despre contraperformantele Romaniei in ceea ce priveste cheltuirea fondurilor alocate de la Bruxelles. In opinia lui Orban, la sfarsitul anului 2012, Uniunea Europeana poate decide reducerea fondurilor pentru Romania, mai ales ca mai multe state membre fac deja presiuni pentru ca viitoarele alocari de resurse financiare sa fie mai scazute. „Va fi foarte greu sa mai obtinem macar aceleasi sume pe care le-am obtinut in perioada 2007-2013”, spune consilierul prezidential. Leonard Orban, 40 de ani, este de profesie economist. In perioada ianuarie 2007 – februarie 2010 a fost comisar european pentru Multilingvism. Leonard Orban afirma ca in acest moment Romania a incasat doar 2,6% din fondurile de coeziune, motiv pentru care suntem in pericol sa ni se reduca semnificativ sumele de la Bruxelles, informeaza Adevarul.

Cate milioane de euro pierde statul din pariuri. O piata estimata la cateva miliarde de euro si aflata in plina expansiune nu aduce acum nici un leu la bugetul public. Asta pentru ca incercarile statului de a reglementa acest domeniu s-au materializat in legi proaste, respinse de Comisia Europeana. Statul roman nu are acces la piata jocurilor de noroc online. Nu detine nici o statistica legata de numarul romanilor care pariaza, joaca poker sau ruleta pe internet si, mai grav, nu incaseaza bani – nici de pe urma companiilor care organizeaza astfel de jocuri, nici a romanilor care castiga din astfel de jocuri. Piata pariurilor sportive din Romania care se desfasoara exclusiv prin intermediul internetului a fost evaluata la 32,5 milioane de euro, ne-a precizat „bwin”, unul dintre cei mari jucatori de profil din lume. Cifrele oferite de companiile de profil sunt contrazise insa de reprezentantii autoritatilor. Potrivit unor surse RL, care au preferat sa-si pastreze anonimatul, sumele jucate sunt foarte mari, scrie Romania Libera.

Inca o afacere a Ministerului Culturii. Teatrul National mai arunca 69 de milioane de euro in conturile Aedificia Carpati. Un nou contract, in valoare de 69 de milioane de euro, rotunjeste sumele castigate de consortiul Aedificia Carpati SA din afacerile cu statul. Client fervent al Ministerului Culturii si Cultelor, inginerul Petre Badea va reface ansamblul de cladiri ale Teatrului National „I.L. Caragiale” din Capitala. Proiectul, initiat inca din anul 2008, printr-o Hotarare de Guvern ce l-a avut drept parinte spiritual pe fostul ministru de resort, Adrian Iorgulescu, a fost amanat in cateva randuri pana la mijlocul lunii februarie a acestui an, cand afacerea a fost oferita pe tava companiei Aedificia Carpati. Contractul se adauga, asadar, celorlalte afaceri parafate de Petre Badea in ultimii ani cu Ministerul Culturii si Cultelor, in valoare de peste 145 de milioane de euro, anunta Puterea.

Revolutia din Egipt a ieftinit excursiile cu peste 25%. Turistii romani vor plati, in 2011, cu 25-35% mai putin fata de anul trecut daca isi achizitioneaza pachete de tip charter cu all inclusive care au ca destinatie statiunile egiptene. Egiptul, una dintre cele mai cautate destinatii din lume pentru petrecerea vacantelor, resimte din plin efectele recentelor evenimente socio-politice pe segmentul turistic, unde autoritatile raporteaza o scadere cu 80% a sosirilor comparativ cu primele luni ale anilor precedenti. Pierderile economiei egiptene pe acest segment depasesc un miliard de dolari, informeaza EVZ.

Szobi Cseh: „Sergiu Nicolaescu – mai mult decat un securist, directorii de teatru – niste kaghebisti, iar Mircea Badea – un Bruce Lee care trebuie gatuit”. Acestea sunt afirmatiile pe care fostul cascador Szobi Cseh le-a facut intr-un interviu acordat Ring. Implicat intr-un scandal legat de acuzatia de colaborare cu fosta Securitate, el a vorbit despre notele semnate cu numele de cod Sabin, despre Sergiu Nicolaescu si l-a atacat verbal pe Mircea Badea, afirmand ca nu s-ar teme de o confruntare fizica cu acesta. „Sergiu Nicolaescu a iesit si a spus ca l-am turnat si pe el. Domnule, in primul rand, nu poate sa fie nimeni, dar absolut nimeni atat de prost incat sa-l toarne pe dracu’ la dracu’! El era mult mai mult decat un securist! Toata lumea, si directia studioului, statea drepti in fata lui”, a declarat Szobi Cseh pentru Ring. „Am insa de rezolvat pe altii. Vreau sa-l gatui pe Mircea Badea ala, care se da kung fu, el e Bruce Lee, e de toate! Eu as fi multumit sa ma inchida intr-o camera, acolo, la „Antene”, la ei, ca nu mi-e frica. Nu o sa vin cu bodyguard. Cu Mircea Badea, sa-l invat ce e aia democratie, ca prea a latrat si a facut!”, a continuat fostul cascador, scrie Gandul.

Rosia Montana: un proiect disputat. Lupta pentru aurul din Muntii Apuseni a impartit nu numai localnicii, dar si societatea romaneasca in doua tabere: cei care sustin exploatarea si cei care se impotrivesc proiectului. Rubrica „Dosar” din aceasta saptamana analizeaza situatia de la Rosia Montana: cum s-a ajuns in impasul de acum? Care sunt politicienii care au initiat acest proiect? Scandalul privind zacamantul aurifer a inceput in iunie 1999, cand trei dintre decidentii politici de atunci -Radu Berceanu, fost ministru al Industriilor, Mihail Ianas, fost presedinte al Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale, si Decebal Traian Remes, fost ministru al Finantelor – au semnat actul prin care se batea in cuie concesionarea celei mai mari exploatari miniere aurifere din Romania unei firme cu un trecut destul de controversat, anunta Adevarul.

Cum a ramas Romania fara inca o rafinarie. Austriecii au decis inchiderea definitiva a rafinariei Arpechim, pe care OMV sustine ca a incercat sa o vanda dar nu ar fi gasit nici un cumparator „credibil”. Arpechim Pitesti, a doua rafinarie a OMV-Petrom dupa Petrobrazi, va fi inchisa cat de curand. Compania austriaca spune ca a luat decizia de a inchide rafinaria pentru a isi creste eficienta. Petrom a fost obligata sa tina rafinaria deschisa timp de 5 ani dupa privatizare, insa termenul a expirat in 2009. Desi a existat un calendar de investitii, statul, reprezentat de AVAS si Ministerul Economiei, nu a considerat de cuviinta sa impuna cmpaniei sa vanda Rafinaria, pentru ca aceasta sa poata functiona in continuare. Asta, in conditiile in care un compeitor in plus pe piata ar fi in avantajul consumatorilor si putin convenabila pentru Petrom, informeaza Romania Libera.

Cozmin Guşă despre Sebastian Ghiţă, managerul Realitatea TV: ”Om de afaceri cu contracte îndoielnice cu statul”. „Probabil că instituțiile statului vor arăta despre ce e vorba la compania ASESOFT”, a declarat Cozmin Guşă într-un interviu pentru EVZ. Într-un interviu ce va fi publicat mâine, la ora 20.00, pe evz.ro și marți în ediția tipărită a ziarului, consilierul politic Cozmin Gușă afirmă că în următoarea perioadă ar putea ieși la iveală afacerile ASESOFT, companie aparținând lui Sebastian Ghiță, cel care deține managementul postului Realitatea TV.

Citeste si:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro