Sari direct la conținut

Subiectele Zilei: Romania, bombardata din Libia; Fiscul se face ca uita ca sa taxeze mai mult; Romania, tara fagaduintei pentru zeci de refugiat; Nicolae Noica: "Nu intelegem ca Romania e o tara cu risc seismic mare"i

HotNews.ro
subiectele zilei, Foto: Colaj foto
subiectele zilei, Foto: Colaj foto

Slabiciunile „Regelui Ferdinand”. Fregata trimisa de romani la razboi este cel mai slab echipata dintre navele NATO din Marea Mediterana. Fregata trimisa de Romania pentru a participa la blocada din Mediterana impotriva Libiei ar face cu greu fata unui atac. In timp ce celelalte state NATO au trimis nave complet echipate pentru lupta, „Regele Ferdinand” nu are sistem de rachete, ci un singur tun, mitraliere si radare. Echipajul fregatei romanesti „Regele Ferdinand” (F 221) a intrat in febra pregatirilor pentru prima misiune adevarata de razboi a Fortelor Navale Romane. Comparativ cu Active Endeavour, misiune NATO care presupunea monitorizarea si inspectarea navelor comerciale si la care F 221 a obtinut calificative foarte bune, blocada impotriva Libiei este, cel putin teoretic, o aventura periculoasa. Asta din simplul motiv ca in acest caz inamicul dispune de nave de razboi dotate corespunzator, scrie Romania Libera.

Romania, bombardata din Libia. Evenimentele ce tocmai se petrec in Libia au readus in lumina „reflectoarelor” presei internationale, luptele ce au avut loc in cel de Al Doilea Razboi Mondial pe teritoriul actualului stat libian. La inceputul celei de-a doua conflagratie mondiala, Libia era colonie italiana de aproape doua decenii si jumatate. In cele doua provincii ce compuneau colonia, Tripolitania si Cirenaica, Italia detinea peste 250.000 de soldati ce asteptau cel mai mic semn de slabiciune din partea Imperiului Britanic, pentru a invada Egiptul. Dupa ce au cucerit Libia, Aliatii au folosit baza aviatica din orasul Benghazi pentru a bombarda Bucurestiul si instalatiile petrolifere de pe Valea Prahovei. Vara anului 1940. Franta este invadata si ocupata de panzerele germane. Ramasa singura in calea Germaniei naziste, Marea Britanie se pregateste sa faca fata atacului intreprins de Luftwaffe. Situatia din Europa se repercuteaza si asupra continentului african care va deveni curand teatru de razboi, scrie Historia.ro.

Marius Petcu – „Regina” flagrantului. Dupa ce sute de vamesi au fost arestati pentru luare de mita, un sindicalist-sef isi continua linistit acelasi tip de afaceri. Liderul CNSLR-Fratia este acuzat ca a luat mita, in mai multe transe, de la un om de afaceri. Ieri a incasat ultimii circa 40.000 euro dintr-un total de aproape 200.000 euro, dar a fost prins de procurorii anticoruptie. Liderul CNSLR, Fratia, Marius Petcu, a fost dus ieri la DNA, in urma unui flagrant, in care a fost prins de procurorii anticoruptie primind in jur de 40.000 euro. Potrivit unor surse judiciare, in dosar exista si un denuntator, sindicalistul-sef ar fi fost monitorizat de mai multa vreme. Banii pentru care a fost ridicat ieri ar fi reprezentat, de fapt, ultima transa dintr-un total de aproape 200.000 euro care i-ar fi fost promisi de catre omul de afaceri Petre Scrieciu. Ancheta a pornit de la mai multe suspiciuni referitoare la faptul ca Marius Petcu, folosindu-se de calitatea sa de membru in Consiliul de Administratie al Sind Romania (societatea detinuta de centralele sindicale), a facilitat atribuirea mai multor contracte catre firmele lui Petre Scrieciu, scrie Romania Libera.

Fiscul se face ca uita ca sa taxeze mai mult. ANAF impune plata TVA jurnalistilor si artistilor de-abia dupa cinci ani, pentru a castiga din penalitati si pentru a evita deducerea cheltuielilor. Daca Fiscul i-ar fi somat pe „liberii profesionisti” ca trebuie sa achite TVA inca din 2006, acestia ar fi putut deduce unele cheltuieli. Acum, sunt slabe sanse ca ei sa mai aiba facturi. Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a anuntat la sfarsitul saptamanii trecute ca au fost declansate inspectii la persoanele fizice care, in perioada 2006 – 2010, au realizat venituri impozabile din activitati independente, din drepturi de autor si din colaborari, ce depasesc plafonul de scutire de la plata TVA, scrie Adevarul.

Secretele catacombelor din vechiul Tomis. Romanii au construit, acum 2.000 de ani, o vasta retea de alimentare cu apa. Catacombele Constantei constituie una dintre minunile tehnologice ale inceputului erei noastre. Construite de romani, ele nu aveau rolul de aparare a cetatii, cum s-a crezut initial, ci de alimentare cu apa. Desi ar putea fi una dintre atractiile orasului, catacombele nu sunt exploatate in scop turistic.Pe vremea exilului poetului latin Publius Ovidius Naso, sistemul de distribuire a apei in cetatea Tomis, actualul oras Constanta, era rudimentar. Insusi Ovidius, poetul exilat, se plangea in scrierile sale ca apa de aici nu era buna la gust, iar femeile o purtau in ulcioare grele, pe varful capului. Populatia isi procura apa potabila din fantani, acestea fiind alimentate de apa de ploaie adunata in panza freatica aflata la adancime, scrie Romania Libera.

De ce nu avem drumuri? Boagiu: „Ne lipsesc constructorii. Cand trebuie sa facem drumuri, nu putem sa le facem decat cu agricultori”. Anca Boagiu garanteaza ca va castiga pariul pentru dezvoltarea infrastructurii. Mai mult, ministrul Transporturilor spune ca Romania va deveni un santier anul acesta si afirma ca exista banii necesari pentru proiectele sale. Insa, principalul impediment in calea avansului numarului de kilometri de autostrazi din Romania este, in opinia Ancai Boagiu, lipsa personalului calificat. „Ne lipsesc constructorii. Am constatat ca, atunci cand trebuie sa facem drumuri, nu putem sa le facem decat cu agricultori, nu cu drumari. Drumurile trebuie facute cu drumari, constructiile cu constructori”, a declarat ministrul intr-o conferinta de presa. In plus, ea a accentuat exodul de specialisti din domeniu catre companiile private. „Avem nevoie de personal calificat, care sa se intoarca in administratie”, a precizat Boagiu, citata de Gandul.

De ce nu se fac operatii complexe in clinicile private. Majoritatea spitalelor private din Romania se feresc de cazurile dificile, deoarece nu au logistica necesara. In aceste conditii, cel putin deocamdata, majoritatea operatiilor complicate se fac tot in sistemul public. Romanii vor mai avea de asteptat inca doi-trei ani pana cand isi vor putea face, in sistem privat, operatii dificile, cum ar fi cele pe inima ori pe creier, daca Guvernul va tine in stand-by legea asigurarilor private de sanatate. Cu exceptia catorva clinici, medicina privata de la noi din tara a luat amploare doar in cadrul acelor ramuri care sunt mai putin costisitoare: ginecologia, oftalmologia, stomatologia, chirurgia plastica, medicina de laborator, insa specialitati precum chirurgia generala, ortopedia, neurochirurgia sau chirurgia cardiovasculara intarzie sa se dezvolte. „In mediul privat, pacientii sunt tratati elegant si sunt chemati la medic pe baza de programari, dar nici un spital privat nu isi poate asuma la ora actuala un politraumatism”, exemplifica medicul ortoped Dia Ahmad, citat de Romania Libera.

Romania, tara fagaduintei pentru zeci de refugiati. Un fost jurnalist irakian si un calugar tibetan povestesc pentru cititorii EVZ cum s-au refugiat in tara noastra si ca vor sa ramana aici deoarece romanii sunt un popor tolerant si linistit.In timp ce din ce in ce mai multi romani se gandesc sa plece din tara, zeci de refugiati din Irak, Nepal, Camerun sau Afganistan asteapta cu sufletul la gura sa primeasca azil in Romania, tara unde viseaza sa-si implineasca viata. Un ziarist din Bagdad, un sculptor irakian, un calugar tibetan, doi camerunezi si doi afgani de la Centrul de Tranzit in Regim de Urgenta Timisoara au povestit pentru EVZ cum au ajuns in Romania si de ce ar vrea sa traiasca aici, scrie EVZ.

Nicolae Noica: „Nu intelegem ca Romania e o tara cu risc seismic mare”. Nicolae Noica, fost ministru al Lucrarilor Publice si Amenajarii Teritoriului, atrage atentia asupra faptului ca populatia nu este informata pentru a intelege situatia reala in care se gaseste din punct de vedere al riscului producerii unor cutremure de pamant Nepotul marelui Constantin Noica este un om care iti aminteste de faptul ca in Romania s-a putut trai si altfel – mai asezat, fara ca incompetenta si tupeul sa fie ridicate la rang de virtuti. Fost ministru al Lucrarilor Publice si Amenajarii Teritoriului in guvernele CDR, Nicolae Noica si-a trecut in cont, spre deosebire de personaje politice mai vechi sau mai noi, cateva realizari, nicidecum sume greu de justificat. Amplasarea „bulinelor rosii” pe cladirile care prezinta risc de prabusire in caz de cutremur, demararea proiectului de alimentare cu apa a satelor si a celui privind construirea de locuinte pentru tineri sunt doar cateva dintre initiativele lui Nicolae Noica. Astazi, fostul ministru observa cu dezamagire, asemenea multora dintre noi, ofensiva imposturii in viata publica romaneasca. In randurile de mai jos va propunem spre analiza cateva teme de interes imediat, printre care si aceea a riscului seismic in tara noastra, chestiune tratata cu prea multa usurinta in dezbaterile televizate, scrie Adevarul.

Cazul Severin schimba regulile in PE. Vezi factura care l-a distrus pe Severin. Situatia fara precedent creata de Adrian Severin, care nu demisioneaza nici dupa ce este huiduit in plenul Parlamentului European, poate duce la schimbarea regulilor la Bruxelles. Ar fi pentru a doua oara cand, plecand de la evenimente cu eurodeputati romani, se intampla acest lucru. Eurodeputatii ar putea avea mai multe interdictii pe viitor, daca oficialii europeni decid, plecand de la precedentul Adrian Severin, ca trebuie inasprit regulamentul Parlamentului European. O propunere in acest sens a fost deja formulata de eurodeputatul Monica Macovei, potrivit careia, in viitor, membrii PE ar trebui sa nu mai poata desfasura activitati platite in afara mandatului. In prezent, sunt permise alte activitati sub conditia declararii lor. „Parlamentul trebuie sa-si consolideze codul de etica pentru aceste situatii si trebuie sa fie pedepse mai grele, mai severe”, a declarat si presedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek. In plus, in toate institutiile europene s-ar putea creiona noi reguli pentru activitatile de lobby, scrie Romania Libera.

Citeste si :EurMonitor: Stabilitate si solidaritate europeana – noul mecanism de criza; Romania, tara fagaduintei pentru zeci de refugiati; UE isi cauta un rol in criza din Libia

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro