Sari direct la conținut

Fundatia Crestin-Democrata, condusa de Teodor Baconschi: Dupa 50 de ani de ideologizare atee, societatea descopera contributia Bisericii la binele comun prin parteneriatul Stat-Biserica

HotNews.ro
Teodor Baconschi, Foto: Agerpres
Teodor Baconschi, Foto: Agerpres

Fundatia Crestin-Democrata, fondata de ministrul de Externe Teodor Baconschi, reactioneaza la votarea de catre Parlament a proiectului de Lege privind parteneriatul stat-culte. La o saptamana de la votul din Camera Deputatilor, Baconschi a publicat pe site-ul fundatiei un mesaj prin care „saluta initiativa doamnei Raluca Turcan”. „Este important ca, dupa cincizeci de ani de ideologizare atee, societatea romaneasca sa descopere aceasta contributie istorica a Bisericii la binele comun”, se arata in textul semnat de Teodor Baconschi, Adrian Papahagi, Radu Carp, Mihail Neamtu si Radu Preda.

Membrii fundatiei sustin ca toate statele europene isi pun problema cum sa asigure o asistenta sociala de calitate prin parteneriate public-privat. „Istoric, in spatiul romanesc, Biserica a fost cel dintai furnizor de «servicii sociale»”, sustin semnatarii textului, care precizeaza ca „in Romania avem un avantaj pe care nu l-am pus suficient in valoare: Biserici care se bazeaza pe un personal calificat si care au o bogata traditie a filantropiei”.

Legea initiata de deputatul PDL Raluca Turcan a fost contestata de numeroase ONG-uri, la fel „ca orice proiect legislativ care priveste rolul religiei in societate”. „A devenit o obisnuinta ca in acest domeniu sa se critice nediferentiat, in numele unei pretinse laicitati care de fapt nu recunoaste nici un rol religiei in spatiul public”, se arata in text.

Fundatia sustine ca Romania are nevoie, pentru finalizarea procesului de consolidare a legislatiei in domeniul Stat-Biserica, „si de o lege-cadru care sa priveasca serviciile medicale oferite de cultele religioase si felul in care statul poate delega din atributiile sale in domeniu”.

Membrii Fundatiei noteaza insa ca „insista ca orice flux financiar dinspre domeniul public catre cel privat (si invers) sa se faca in conditii de maxima transparenta financiara”.

Prin aceasta lege statul nu va redirectiona sume alocate deja altor furnizori de servicii sociale inspre culte. O parte din bugetul MMFPS va fi alocata proiectelor de asistenta sociala si va putea fi accesata doar de culte. Nu exista o cota fixa pentru aceste proiecte, ci in functie de bugetul existent la un moment dat„, continua Fundatia. Potrivit semnatarilor, „nu vorbim de discriminare, ci de diferentiere in sfera furnizorilor de servicii sociale”.

Reactii dupa votarea legii

Ludovic Orban

Ludovic Orban

Foto: Agerpres

Mesajul Fundatiei Crestin-Democrate vine la o saptamana dupa ce Camera Deputatilor a votat Legea privind parteneriatul dintre stat si culte in domeniul serviciilor sociale. Proiectul legislativ – care prevede ca bisericile recunoscute din Romania vor putea realiza programe sociale cu finantare asigurata de maximum 80% de la bugetul public si 20% din partea cultelor – asteapta acum doar promulgarea presedintelui pentru a fi pusa in aplicare.

Primul care a criticat legea a fost deputatul liberal Ludovic Orban. Potrivit acestuia, proiectul pune „Biserica in subordinea puterii politice”, „care nu uita potentialul electoral al Bisericii”. Nemultumite au fost si o serie de ONG-uri, care au reclamat ca legea introduce o discriminare intre furnizorii de servicii sociale si ca este „o mita electorala”.

Dupa adoptarea legii in Parlament, mai multe ONG-uri i-au cerut presedintelui Traian Basescu, printr-o scrisoare, sa retrimita legea pentru reexaminare in Parlament, iar liderilor de grupuri parlamentare sa retraga acest proiect legislativ.

Raluca Turcan: „Pericolul politizarii acestui proiect este diminuat”

Raluca Turcan

Raluca Turcan

Foto: Agerpres

Deputatul Raluca Turcan, cea care a propus legea, a declarat pentru HotNews.ro ca „pericolul politizarii acestui proiect este diminuat, pentru ca filtrele sunt atat profesionale, cat si transparente”. Intrebata daca statul isi permite finantarea acestor proiecte (in contextul in care Guvernul le-a recomandat initiatorilor sa tina cont de „presiunile si riscurile determinate de evolutia economica interna si externa”), Raluca Turcan a precizat ca „statul trebuie sa isi permita”.

In cadrul unui interviu on-line cu cititorii HotNews.ro, Turcan a precizat ca centrele sociale care se vor ridica in cadrul acestui parteneriat vor ramane ale bisericilor.

Teodor Baconschi: Parteneriatul stat-biserica inseamna ca statul sa delege catre biserica tot ce inseamna orfelinate, un anumit tip de invatamant

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a vorbit despre parteneriatul stat-biserica inca din octombrie anul trecut, imediat dupa lansarea Fundatiei Crestin-Democrate. Intr-un interviu acordat HotNews.ro, acesta declara anul trecut ca „un partid popular are misiunea de a incheia un parteneriat stat-biserica pentru ca amandoua lucreaza cu propriile instrumente si in propriul registru pentru binele comun. (…) Cunoscand foarte bine Biserica Ortodoxa Romana si ierarhia ei, eu stiu ca n-are sens sa le cer sprijin politic partizan. Asta ar denatura misiunea bisericii. Dar cred ca pentru binele comun putem lucra in foarte multe domenii sociale, putem sa ne inspiram reciproc optiunile si mai cred ca un asemenea parteneriat stat-biserica este totusi necesar”.

Intrebat ce inseamna parteneriatul stat-biserica, Baconschi a declarat ca „statul sa delege legislativ si prin infrastructura catre biserica o parte din asistenta sociala. De pilda, tot ce inseamna orfelinate, tot ce inseamna un anumit tip de invatamant”.

Citeste aici o dezbatere pe tema parteneriatului stat-biserica

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro