Politic Show: Lazaroiu: In partidele de la noi, mecanismul de selectie e haotic, te trezesti cu bamboo-isti la vami; Albu: "Adevaratii reformisti ai PDL sunt Blaga si Berceanu"; Ponta, despre restrictiile de la sedinta Parlamentului: Cine poate lua o asemenea decizie, decat Anastase?
Albu: „Adevaratii reformisti ai PDL sunt Blaga si Berceanu”. Gheorghe Albu, apropiat al lui Vasile Blaga, ar putea candida la functia de secretar general, iar Traian Ungureanu si Liviu Negoita l-ar putea seconda la sefia PDL pe fostul ministru de Interne. Postul de secretar general al PDL, ocupat in prezent de Vasile Blaga, ar putea fi preluat la Conventia din mai de prietenul sau, deputatul Gheorghe Albu, presedinte al Comisiei nationale de revizie si control (CNRC) a partidului, au declarat pentru Romania Libera, surse din Modrogan. Intrebat de RL daca intentioneaza sa candideze la functia de secretar general, Albu nu spune nici nu, nici da: „Nu m-am gandit la asta, dar nu se stie niciodata”. „Secretarul general trebuie sa aiba ani in spate la partid, sa cunoasca sefii de organizatii, cum functioneaza partidul asta si sa fie non-stop la partid. E mult de munca, dar sigur avem multi oameni pregatiti pentru asta”, schiteaza Albu profilul candidatului ideal. Tot in echipa lui Blaga, primele patru posturi de prim-vicepresedinti si-ar fi gasit deja ocupantii, spun sursele citate. Pe langa Gheorghe Flutur, presedintele Consiliului Judetean Suceava, si Sorin Frunzaverde, presedintele CJ Caras-Severin, Vasile Blaga ar putea fi secondat si de europarlamentarul Traian Ungureanu si de primarul sectorului 3, Liviu Negoita. Oficial, Flutur si Frunzaverde refuza sa spuna daca au decis sa candideze, scrie Romania Libera.
Lazaroiu: In partidele de la noi, mecanismul de selectie e haotic, te trezesti cu bamboo-isti la vami. Consilierul prezidential Sebastian Lazaroiu considera ca in partidele romanesti mecanismul de selectie este haotic, astfel ca „te trezesti cu ingineri electronisti la agricultura, bamboo-isti la vami, interlopi pe la imbunatatiri funciare, iar publicul se intreaba unde se ascund specialistii”. „Orchestra guvernarii e o treaba complicata. Tine de o anumita armonie, de acorduri fine care sa nu-ti zgaraie urechea, de triluri cristaline care sa trezeasca admiratia. Guvernarea are si o latura artistica pentru ochii publicului. Uneori, parca si sunetele se aud altfel doar cand stii ca sunt emise de un Stradivarius „gadilat” de Menuhin. Mai greseste si maestrul, dar lui i se iarta mai usor. Pe cand lautarul, oricat de inzestrat nativ ar fi, cand ia o masura gresita sau un ton mai jos, indata e huiduit si zvarlit de pe scena. „V-am zis noi ca e urechist. V-am zis ca nu stie cu vioara. La tambal cu el!”, arata Lazaroiu, citat de Gandul.
Camera Deputatilor isi trimite patru parlamentari in Panama. Conducerea Camerei Deputatilor a decis, astazi, ca patru deputati sa plece in Panama, la o reuniune parlamentara, desi initial stabilise sa se deplaseze doar presedintele GRUI, PSD-istul Radu Moldovan. In urma deciziei de astazi, tocmai Moldovan va ramane in Romania, in schimb patru colegi ai sai din Camera Deputatilor se vor bucura de clima tropicala a tarii din America Centrala. Astfel, deputatii Ionel Palar (PNL), Carmen Axenie (PDL), Ioan Stan (PSD) si Kerekes Karoly (UDMR) vor participa intre 14 si 20 aprilie la cea de-a 124-a Adunare a Uniunii Interparlamentare de la Panama City. Pentru deplasarea celor patru deputati, institutia va suporta toate cheltuielile, de la cele de transport cu avion, cazarea si diurna pana la dozele de vaccin antimalarie, obligatorii in astfel de calatorii, scrie EVZ.
Codul Muncii, prins in razboiul politic. PSD si PNL depun o motiune de cenzura impotriva noului proiect. Daca in cazul PSD nu este o surpriza, PNL contesta o lege considerata de dreapta. Romania va avea cel mai probabil un nou Cod al Muncii, in conditiile in care Uniunea Social-Liberala nu are suficiente voturi pentru a demite Guvernul Boc. Guvernul isi angajeaza astazi raspunderea pe Codul Muncii in fata Parlamentului. Pana la dezbaterea motiunii de cenzura, care va fi programata cel mai probabil pe 16 martie, taberele aflate in lupta incearca sa puncteze la capitolul imagine. PDL, prin vocea premierului Emil Boc, insista pe faptul ca noul act normativ va incuraja mediul de afaceri, iar salariatii competenti nu au de ce sa se teama. Insa, in 2003, cand PSD a venit in Parlament cu Codul Muncii care este in vigoare astazi, acelasi Emil Boc, lider al unui partid din Internationala Socialista, critica procedura folosita de Guvernul Nastase – angajarea raspunderii – exact aceeasi pe care o utilizeaza astazi Cabinetul sau. „Codul Muncii, poate cea mai importanta lege a democratiei capitaliste din Romania, a fost promovat prin angajarea raspunderii Guvernului, procedura ce nu permite dezbaterea si amendarea legii”, declara deputatul Emil Boc in 2003, citat de Adevarul.
Cum stau politicienii romani pe Facebook. Cu o doctrina asociata cu o gandire open minded, mai putin gomoasa si invechita, liberarii nu puteau sa lipseasca de pe Facebook. Din cele 60 de pagini clasificate la categoria politica, pe Facebrands.ro, un sfert din ele au sageata albastra pe fundal galben. Liberalii au impanzit Internetul cu pagini intregi unde isi declama optiunea politica si avantajele acesteia, cautand sa atraga cat mai multi sustinatori. Liberalii nu sunt unici pe retelele de socializare, sunt insa mai bine organizati, iar paginile acestora updatate la zi. Social-democratii, mai conservatori, au mai putini reprezentanti pe Facebook, ramanand fideli socializarii directe la chiolhanuri cu mici si bere. In atari conditii, intaiul pesedist pe reteaua inventata de Mark Zuckerberg este Adrian Nastase, dar care, vai!, este depasit ca numar de fani de Corneliu Coposu, seniorul politicii romanesti, disparut dintre noi acum mai bine de un deceniu, scrie Vertical News.
Ponta, despre restrictiile de la sedinta Parlamentului: Cine poate lua o asemenea decizie, decat Anastase? Victor Ponta, presedintele PSD, sustine ca restrictionarea accesului oamenilor la asumarea pe Codul Muncii de marti arata ca oamenii de la Putere „vor sa fuga cat mai mult, deciziile sa se ia in alta parte”: „Cine poate lua o asemenea decizie, decat Doamna Roberta Anastase? Va dati seama sa o filmati din nou cum numara”. Conducerea Camerei Deputatilor a decis ca la sedinta in care Guvernul isi angajeaza raspunderea pe Codul Muncii, in Parlament, sa poata participa ca invitati doar ziaristii, nu si cetatenii. Presedintele Camerei, Roberta Anastase, a explicat ca sedinta este prima de acest gen dupa incidentul in care o persoana s-a aruncat de la balconul Parlamentului. „Aruncarea de la balcon de la ultima angajare a raspunderii a fost un eveniment cu totul si cu totul exceptional. Nu se intampla acum la fiecare angajare a domnului Boc. Noi am spus atunci ca renuntam la motiune, lasam asa. Cand l-am vazut pe domnul Boc cu cat cinism a continuat, acela e unul dintre momentele care mi se par foarte greu de iertat. Oamenii acestia se inchid din ce in ce mai mult de orice altceva. Ati vazut, s-au inchis in sali. I-a inregistrat cineva cand vorbeau. Cand au iesit afara, au zis ca nu e adevarat. Daca s-ar putea sa nu mai fie nimeni nicaieri, nici presa prezenta. Ei vor sa fuga cat mai mult, deciziile sa se ia in alta parte.”, a spus Ponta, citat de Adevarul.
In editorialul „Emil Boc la Muzeul Figurilor de Ceara”, Marian Sultanoiu scrie: „Eu zic, spre a nu mai arunca bani de la buget pe apa Sambetei, ca, ori de cate ori Guvernul Boc are chef sa-si asume cate-o raspundere, s-o faca la Muzeul Figurilor de Ceara „al lui” Madame Tussaud. E liniste, toata lumea tace si il priveste siderata pe premier direct in creier, nu sare nimeni de la balcon, nu vrea sa voteze nimeni, nici pro, nici contra, nu fluiera si nu tipa nimeni, nimanui nu-i e foame, nu-i e sete. Ce mai, un loc perfect gandit pentru fricile premierului si ale partidului sau. La ce sa mai plateasca romanul 470 de parlamentari din buzunarele lui gaurite de criza? Pentru ce sa le mai achite costurile birourilor, caselor, meselor, deplasarilor, agapelor in tara si strainatate, masinilor, SPP-ului, campaniilor parlamentare – chipurile ca sa-i aleaga sa le reprezinte interesele in Parlament – cand peste jumatate dintre ei se comporta ca niste statui de ceara arestate in jilturile parlamentare imbracate in piele de vitel, si se uita fix la Boc?! In Romania nu mai exista Parlament, ca institutie democratica, ci doar ca obiectiv turistic. Vine englezul se uita, se mira si pleaca. Pe urma vine francezul, spaniolul, chinezul… Mai pe urma vine Boc. Isi asuma raspunderea pentru a 11-a oara, se mira si pleaca”. Integral in Gandul.
In editorialul „PDL mizeaza iar pe sindromul anti-Basescu ca sa castige”, Sorin Ionita scrie: „Exista la noi un sindrom anti-Basescu, asa cum a existat in America un sindrom anti-Bush. Si nu e vorba aici de propagandistii de partid sau de rinocerii si perusii de presa tinuti in lesa scurta ca sa se miste disciplinat precum legiunile romane, dupa cum bine teoretiza filosoful culturii SO Vintu relatia patron-jurnalist. E vorba de altceva: simptome reale de paranoia la indivizi altfel rezonabili si cu personalitate proprie, dar care isi pierd uzul ratiunii cand e vorba nu de mandatul de presedinte, nu de politicile promovate, ci de existenta pe aceasta planeta a lui Traian Basescu. Acesti oameni nu trebuie platiti cu alune, terenuri sau coparticipatii la off-shore-uri din Cipru, precum ceilalti, ca sa faca din negru, alb – sau, mai adesea, din gri indistinct, mov cu tendinte. Ei o fac din convingere, cu energie si creativitate. In capul si in viata lor presedintele a ajuns sa ocupe tot locul, devenind singura tema de conversatie in cafenele, pe holuri, in pauze de conferinte sau in avion. Numai obsesia ca le este mobilul ascultat de agentii diktatorului mai egaleaza in intensitate acest sindrom, dar, desigur, asta nu-i ceva diferit, ci pana la urma doar o tema conexa”. Integral in EVZ.
In editorialul „Cine sunt patronii Romaniei?”, Lucian Davidescu scrie: „Cel mai ironic efect advers al unui Cod al Muncii favorabil angajatilor este ca ii transforma pe toti in patroni. Numarul angajatilor protejati de lege a ajuns deja la un nivel derizoriu – patru milioane, din care jumatate sunt angajatii statului. Doar doua milioane de angajati din sectorul privat mai muncesc in interiorul Codului Muncii si mai platesc taxele enorme pe munca practicate in Romania. Intr-un fel, un Cod al Muncii absurd stimuleaza initiativa antreprenoriala. Un patron va prefera sa contracteze o firma decat sa angajeze inca un salariat. Evident, pentru potentialul salariat devine avantajos sa devina el insusi patron, chiar daca asta inseamna sa renunte la iluzoriile drepturi pe care i le conferea Codul Muncii. Dispare astfel si minima plasa de siguranta pe care ar fi asigurat-o o legislatie echilibrata, iar relatiile de munca devin complet voluntare. Microintreprinderile, persoanele fizice autorizate si deja banala munca la negru sunt formele prin care acest fenomen s-a concretizat in statisticile catastrofale mentionate mai sus. Mai devreme sau mai tarziu, Codul Muncii nu va mai avea pe cine sa protejeze”. Integral in Romania Libera.