VIDEO Alexandru Maftei, regizorul comediei romantice "Buna, ce faci?", in discutie online: Daca nu ar fi subventionat, cinematograful romanesc n-ar exista
Plecand de la o intamplare reala, Alexandru Maftei debuteaza pe marile ecrane nu cu un film minimalist sau cu tematica sociala, ci cu o comedie romantica despre doi soti plictisiti care isi gasesc iubirea pe internet. Regizorul s-a aflat in studioul HotNews.ro pentru a vorbi despre motivele pentru care a ales un debut „facil” si despre provocarea realizarii unui film comercial intr-o cinematografie saraca, dar premiata la festivaluri.
Interviu cu Alexandru Maftei
Desi apartine unui gen considerat minor, „Buna, ce faci?” marcheaza o etapa importanta pentru cinematografia romana pentru ca, in plina perioada de dezvoltare a Noului Cinema Romanesc, apare ca o prima comedie romantica autohtona realizata pe tipare hollywoodiene.
Comedie romantica realizata dupa modelele originale, cele hollywoodiene, n-a existat la noi. Inainte de 1990, asa-zisele comedii romantice erau tributare ideologiei epocii. Nici dupa 1990 n-au existat comedii romantice propriu-zise. Comediile, fie au reflectat eliberarea de prejudecati de toate felurile (vezi „A doua cadere a Constantinopolului”), fie au folosit umorul pe o poveste cu implicatii sociale serioase (de exemplu, „Occident”).
„Buna, ce faci?” – Trailer oficial
„Buna, ce faci?” marcheaza in primul rand o schimbare de mentalitate. Cinema-ul e vazut ca divertisment curat. Nicio referire la mizerie, saracie, coruptie sau clasa politica. Personajele sunt imbracate curat, interioarele sunt ingrijite si exista chiar o atentie precisa (poate chiar exagerata) pentru tonurile de culoare.
Ca e nevoie si de astfel de filme in care singura problema a personajelor sa fie iubirea si care sa se adreseze publicului larg, nu doar celui de festival, nu mai e o noutate. Oricum, incepand de anul trecut filmele realizate de cineastii (mai) tineri a inceput sa se diversifice nu doar tematic, ci si stilistic.
„Buna, ce faci?” pleaca de la o intamplare reala, semnalata de revista „Dilema” si exploatata de scenarista Lia Bugnar. Rolurile principale sunt interpretate de Dana Voicu si Ionel Mihailescu. Filmul este o productie Rollin Studio.
Alexandru Maftei a absolvit Academia de Teatru si Film din Bucuresti in 1994 – prima generatie de regizori de film postdecembrista. Filmul sau de diploma, „In fiecare zi e noapte”, a batut lumea festivalurilor internationale de film, s-a intors cu premii si a fost difuzat de postul de televiziune ARTE.
Cineastul a regizat sapte dintre cele 14 episoade ale serialului romanesc „Lombarzilor 8″ (B1 TV, 2006). Filmografia sa mai include lungmetrajul de televiziune „Fii cu ochii pe fericire” (TVR, 1997), la care a fost si coscenarist, precum si cateva episoade din serialul „Un pas inainte” (Pro TV, 2007).
Alexandru Maftei a scris si regizat filmul „Stefan cel Mare si Sfant” din cadrul emisiunii „Mari romani” (TVR, 2006) si are in portofoliu cateva sute de spoturi publicitare, dintre care unele premiate in afara tarii.