Business Report: Cati bani face banca lui Patriciu; "Nuclearelectrica" doreste noi investitori pentru Unitatile 3 si 4; Cum eviti costuri neprevazute gestionand corect aplicatiile de business; Ce se poate cumpara mai ieftin de la Fisc
Romanii de la Televoice au vandut 2.000 de tablete PC. Televoice, companie care vinde sub brandul Evolio sisteme GPS si diferite produse electronice, a vandut 2.000 de tablete PC EvoTab in numai doua saptamani de la lansarea pe piata, au anuntat reprezentantii companiei. Dispozitivul are un ecran multitouch de 7 inchi, sistem de operare Google Android 2.1 si un procesor ARM11 la 800 MHz. Tableta costa 750 de lei si se poate conecta si la retele de internet mobil cu modemuri 3G produse de compania chineza ZTE. Liviu Nistoran, presedinte si proprietarul companiei, estimeaza ca in acest an va vinde pana la 8.000 de tablete PC. El a anuntat ca va lansa in 2011 si o tableta pentru mediul de business, care va avea un procesor mai puternic si modem 3G inclus, scrie ZF.ro.
Cati bani face banca lui Patriciu. Omul de afaceri Dinu Patriciu a cumparat, in septembrie 2009, Banca Populara a Georgiei de la compania Eurooil, o subsidiara a RAKInvestment din Emiratele Arabe Unite. Achizitia s-a desfasurat prin intermediul Liberty Capital, un fond de investitii special infiintat de Dinu Patriciu si fostul premier al Georgiei, Vladimir Gurgenidze. Conform raportului financiar pe 2010, publicat in februarie 2011, banca la care omul de afaceri Dinu Patriciu detine o proportie de aproximativ 90% din actiuni, a realizat un profit anual de aproape 2 milioane de euro (4,6 milioane GEL), dupa ce, in 2009, anul in care a fost preluata de omul roman de afaceri avusese o pierdere de peste 2,2 milioane de euro (5,4 million GEL). Astfel, Patriciu a adus banca pe profit la doar un an dupa ce a cumparat-o, anunta Capital.ro.
„Nuclearelectrica” doreste noi investitori pentru Unitatile 3 si 4. Guvernul a aprobat, in sedinta de ieri, prelungirea memorandum-ului cu investitorii straini pentru constructia Unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda, un proiect de patru miliarde de euro. Potrivit unor surse autorizate din Ministerul Economiei, memorandumul este valabil pana la finele anului si prevede ca „Nuclearelectrica” sa preia, la valoarea nominala, actiunile detinute de „RWE”, „GDF Suez” si „Iberdrola” in „EnergoNuclear”, compania de proiect. Astfel, „Nuclearelectrica” va ajunge sa detina 85% din „EnergoNuclear”, informeaza Bursa.ro.
Petrom se cearta cu statul pentru termocentrala de la Brazi. Compania nu este de acord cu masura impusa de stat prin care este obligata sa furnizeze gaze la pret de cos pentru propria ei termocentrala. Petrom ar fi dorit sa livreze gaze la pret de productie interna. Compania va merge si in instantele internationale daca statul nu se va razgandi. Petrom contesta ordinul statului roman care o obliga sa foloseasca gaze la pret de cos pentru alimentarea viitoarei termocentrale de 800 de MW de la Brazi desi spune ca aceasta masura nu este de natura sa influenteze semnificativ rezultatele sale pentru anul in curs, scrie Money.ro.
Cum eviti costuri neprevazute gestionand corect aplicatiile de business. Pe masura ce aplicatiile au devenit mai complexe si mai utile, companiile au fost nevoite sa tina pasul cu tehnologia pentru a-si asigura performanta si eficienta in lupta cu competitorii de pe piata. Folosirea aplicatiilor la nivel global, arhitectura lor din ce in ce mai complexa si multitudinea de dispozitive pe care sunt instalate au facut ca mangementul aplicatiilor sa devina o sarcina dificila pentru departamentele de IT. Operatiile IT au un rol semnificativ in asigurarea succesului in afaceri, fiind elementul vital in desfasurarea activitatilor zilnice, de aceea aplicatiile folosite pentru realizarea operatiunilor curente trebuie sa fie inovative, revolutionare si sa foloseasca tehnologii de ultima ora pentru a diferentia compania dumneavoastra de concurenta, anunta Business Cover.
BVB si CNVM lucreaza la un proiect ca SIF-urile sa poata cumpara actiuni intre ele. Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a transmis Guvernului un document prin care propune revenira la impozitarea anuala a castigurilor obtinute pe piata de capital, potrivit lui Valentin Ionescu, directorul general al BVB. „Am transmis guvernului si comisiilor de specialitate din Parlament un document prin care aratam ca daca lasa volumele de tranzactionare sa creasca si le impoziteaza mai tarziu, veniturile la buget vor fi mai mari. Din pacate noi nu putem decat sa facem lobby. Decizia nu este a noastra”, a declarat Ionescu, in cadrul unei conferinte organizate de Ziarul Financiar. In prezent, impozitul de 16% pe castigurile obtinute pe piata de capital este platit trimestrial. Ionescu a mai adaugat ca, in prezent, bursa lucreaza impreuna cu CNVM la un nou proiect, care le-ar permite SIF-urilor sa cumpere actiuni intre ele, informeaza EconomicTimes.ro.
Juliani Veela, o noua ultrasportiva italiana. Intr-o tara precum Italia, patria unor marci sportive de top precum Ferrari, Maserati, Lamborghini sau Pagani, aparitia unui nou brand supersport n-ar trebui sa surprinda. La fel ca in cazurile amintite mai sus, noua marca s-a nascut din pasiunea pentru automobil. Astfel, fondatorul companiei UK Garage, specializata in importuri de automobile exotice, a decis sa creeze propria marca, denumita Juliani. Primul model Juliani este Veela, un coupe supersportiv dotat cu un V8 de 6,2 litri si 520 CP, cuplat la o transmisie manuala in 6 trepte. Constructorul va oferi, de asemenea, o transmisie automata si una secventiala de curse. Cum UK Garage importa, printre altele, si modele produse de TVR, este explicabila puternica influenta de design pe care Veela o are de la Cerbera, un automobil produs de TVR in perioada 1996-2003, scrie 24auto.ro.
Ce se poate cumpara mai ieftin de la Fisc. Bunurile executate silit de administratiile financiare sunt vandute la preturi tot mai mici, pe masura ce nu se gasesc cumparatori interesati. O Dacie Break la 1.200 lei, un laptop Dell la 930 lei sau un telefon cu fax si imprimanta Canon la 300 lei. Acestea si multe altele, printre care apartamente, terenuri si diverse utilaje, pot fi achizitionate la preturi mici la licitatiile publice organizate de administratiile finantelor publice locale si din Bucuresti, in perioada urmatoare. Ca sa puteti participa la licitatie, trebuie sa aveti 10% din pretul de pornire al bunului pe care ati pus ochii. Banii trebuie virati in contul executorului. De asemenea, trebuie sa depuneti si cateva acte. In cazul in care nu ati castigat licitatia, veti primi banii inapoi in termen de cinci zile de la incheierea procesului-verbal de licitatie. Daca ati devenit proprietarul bunului, taxa va fi scazuta din pret, anunta EVZ.
Firmele vor avea posibilitatea reesalonarii datoriilor la stat pe o perioada de cinci ani. Firmele vor avea posibilitatea sa reesaloneze datoriile catre stat pe cinci ani, perioada in care nu vor plati penalitati, ci doar dobanzi, potrivit lui Mihai Gogancea-Vatasoiu, vicepresedinte al ANAF. El a declarat, miercuri, ca aceasta facilitate va fi introdusa intr-o ordonanta care trebuie semnata de ministrul Finantelor si urmeaza sa fie prezentata in perioada urmatoare Guvernului spre aprobare. Vicepresedintele ANAF a explicat ca firmele vor putea sa beneficieze de aceasta facilitate in baza unor garantii, dar va exista, pentru datoriile mici, posibilitatea reesalonarii datoriilor si fara garantii. El a precizat ca forma ordonantei a fost analizata atat de Consiliul Concurentei, cat si de catre Comisia Europeana, pentru a nu include prevederi care sa constituie o forma de ajutor de stat, informeaza Gandul.
Marile oportunitati de afaceri din 2011. Criza internationala a alimentelor, inflatia din tot mai multe tari si scumpirea titeiului pot aduce castiguri intreprinzatorilor indrazneti. Sectoarele rezistente la criza, agricultura si fabricarea produselor de imediata necesitate au cel mai mare potential de crestere, cred liderii mediului de afaceri. Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) a identificat noile provocari si oportunitati pentru mediul economic actual si a prezentat, in cadrul unei conferinte de tip workshop, mai multe scenarii de evolutie a Romaniei (cel in care „ne adancim” acum este supranumit „Merge si asa”). Dintre oportunitatile anului 2011, enumerate pentru „Adevarul” de presedintele AOAR, Florin Pogonaru, cea mai interesanta pare sa fie agricultura, scrie Adevarul.
Agricultura si energia scot economia din criza. Problemele din aceste sectoare sunt o uriasa rezerva de oportunitate, cred economistii. Agricultura si zona energetica au un potential ridicat de scoatere din criza a Romaniei, au afirmat ieri participantii la seminarul „De unde ar putea veni cresterea economica si pe ce linii de business se mizeaza”, desfasurat la BNR. Potentialul exista, dar problemele nu lipsesc. „Exista trei probleme care trebuie rezolvate, anume crearea unei piete a produselor: agricole, in al doilea rand, scaderea evaziunii in domeniul comertului cu cereale, apoi solutii de comasare a exploatatiilor”, crede Ionut Dumitru, economist-sef RZB. Fara comasare agricultorii nici nu primesc creditele necesare, l-a completat Marinel Burduja, vicepresedinte RZB. „Pentru acordarea unui credit o banca cere indeplinirea a trei conditii, anunta Romania Libera.