Sari direct la conținut

Business Report: "Campionii" Bursei si-au revenit mai repede decat economia; Cum faci rost de 10.000 de euro sa pornesti propria afacere; Creditul ipotecar in lei, avantajos sau dezastruos? Vezi cat te costa; Pentru ce suma iti asiguri casa?

HotNews.ro
Business Report, Foto: Colaj foto
Business Report, Foto: Colaj foto

„Campionii” Bursei si-au revenit mai repede decat economia. Primele 10 companii nefinanciare de pe Bursa au raportat anul trecut afaceri in crestere fata de 2009, lideri fiind firmele din industrie, energie si farma. Cresterea consumului de energie electrica si gaze naturale pe fondul revenirii productiei industriale, avansul puternic al exporturilor, dar si cresterea pretului petrolului si al metalelor pe pietele internationale au facut ca primele zece mari companii de pe Bursa sa raporteze anul trecut afaceri in crestere, desi per ansamblu economia a avut al doilea an de scadere. Primele 50 de companii nefinanciare de pe Bursa (fara banci si SIF-uri) au inregistrat afaceri cumulate de 21,3 mld. lei (5 mld. euro), in crestere cu 15% fata de 2009, in conditiile in care Petrom, cea mai mare companie locala, nu si-a publicat inca rezultatele, scrie ZF.ro.

Cum faci rost de 10.000 de euro sa pornesti propria afacere. Guvernul a pregatit cinci milioane de euro pentru tinerii care doresc sa se lanseze in afaceri. E greu de crezut ca suma va avea un impact semnificativ, insa oficialii sustin ca vor da mai multi bani, daca va fi cazul. Daca aveti pana in 35 de ani, nu ati mai facut niciodata afaceri, aveti o idee de business si ceva bani, autoritatile va ofera un sprijin nerambursabil de pana la 10.000 de euro (dar nu mai mult de 50% din valoarea proiectului de investitii). In plus, inregistrarea firmei este gratuita, CAS-ul pentru patru angajati nu se plateste timp de trei ani (in limita salariului mediu brut pe economie din anul precedent), iar statul poate oferi garantii pentru pana la 80% din creditele necesare companiei (dar nu mai mult de 80.000 de euro), anunta Capital.ro.

BCR a devenit Market Maker pentru actiunile Fondul Proprietatea. Banca Comerciala Romana va incepe sa actioneze in calitate de Market Maker pentru actiunile emise de Fondul Proprietatea, de luni, 21 februarie 2011, potrivit unui comunicat al Bursei de Valori Bucuresti (BVB). Volumul minim corespunzator ofertei ferme de cumparare si de vanzare este de 100.000 instrumente financiare, iar spreadul maxim dintre preturile de cumparare si de vanzare afisate de 2%. BCR trebuie sa mentina calitatea de market-maker cel putin o luna. Astfel, Banca Comerciala Romana va detine calitatea de Market Maker pentru trei instrumente financiare tranzactionate in cadrul BVB (actiunile emise de Erste Group Bank si Fondul Proprietatea – pentru piata reglementata si actiunile Daimler – pentru ATS), informeaza Bursa.ro.

Creditul ipotecar in lei, avantajos sau dezastruos? Vezi cat te costa. Acum, cu „Prima Casa” in functiune, bancile inca mai incearca sa atraga clienti si pe vechile cai. Calculele sunt facute potrivit informatiilor pe care calculatoarele de rate de pe site-ul fiecarei banci ni le-au furnizat. Mai jos aflati care sunt parametrii dupa care am calculat. In cazul creditului Habitat BRD, cu un avans de 15-20%, pentru achizitia unui imobil, dobanda anuala efectiva (DAE) este de 9,48%. Suma accesata de 220.000 (peste 50.000 euro), pe 240 de luni (20 de ani), va avea o rata lunara de 2.050 lei in primii ani si va scadea pana la 1.770 lei in ultimii ani. Comisionul de gestiune este destul de mare, 0,1% din sold. Comisionul de analiza a dosarului este de 1.000 de lei. Asigurarea va mai costa si ea 0,029% din suma imprumutata. Pentru un astfel de credit va trebui sa aveti un salariu de minim 4.000 lei, scrie Money.ro.

Piata auto a crescut in ianuarie fata de aceeasi luna a anului trecut. Dacia, cea mai bine vanduta marca de autoturisme. Vanzarile de vehicule au crescut in ianuarie cu 24,8% comparativ cu aceeasi luna a anului trecut, la 5.441 unitati, insa au scazut cu 33% fata de luna anterioara, potrivit datelor Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA). In ceea ce priveste autoturismele, livrarile din ianuarie s-au majorat cu 16% comparativ cu luna similara a anului trecut, la 4.399 unitati, dar fata de decembrie 2010 au scazut cu 35%. Din totalul vanzarilor de autoturisme, aproape 25% au reprezentat masini autohtone. Vanzarile de vehicule comerciale aproape s-au dublat fata de ianuarie 2010, ajungand la 980 unitati. Fata de decembrie anul trecut, piata vehiculelor comerciale s-a comprimat cu 24%, anunta ZF.ro.

Pentru ce suma iti asiguri casa? Apartamentele ar trebui asigurate la valoarea de piata, iar casele si vilele, la o suma egala cu cea necesara pentru ridicarea unei constructii identice. Pentru ce suma iti asiguri casa? Raspunsul este complex si ia in calcul tipul locuintei. In principiu, reprezentantii asiguratorilor cad de acord asupra faptului ca la apartamente asigurarea trebuie incheiata la un nivel similar cu valoarea de piata, iar constructiile ridicate pe pamant, pentru o suma care acopera costul reconstructiei lor. „Locuintele din blocuri trebuie asigurate la valoarea de piata, iar casele la valoarea de reconstructie, declara directorul general al Astra Asigurari, Radu Mustatea. Aceeasi recomandare este facuta si de presedintele Uniunii Nationale a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari (UNSICAR), Bogdan Andriescu, informeaza Capital.ro.

Statele G-20 nu au reusit sa convina asupra obiectivelor menite sa reduca dezechilibrele economice. Statele G-20 nu au reusit sa convina asupra obiectivelor menita sa reduca dezechilibrele economice globale in prima zi a reuniunii G-20 de doua zile de la Paris. Liderii vor sa-si coordoneze mai bine politicile economice pentru a evita o repetare a crizei financiare mondiale declansate in 2008. Majoritatea statelor sustin o lista de cinci obiective, insa China se opune cursului de schimb si criteriilor de rezerva valutara. Beijingul a fost acuzat de cumpararea de dolari, in scopul de a mentine ieftin yuanul si pentru a obtine un avantaj comercial neloial, potrivit EurActiv.ro.

Primul Ferrari 458 Challenge din Romania. Forza Rossa va dezvalui, in premiera pentru Romania, noul Ferrari 458 Challenge model 100% de competitii. Berlineta dedicata pasionatilor si pilotilor confirmati, va fi prezentata luni, 21 februarie, la showroom-ul Ferrari din Otopeni. Prin noul 458 Challenge, producatorul de la Maranello le aduce pasionatilor de pilotaj o intreaga serie de noutati, reusind prin acest model o combinatie exceptionala intre performante de top, pilotaj de mare precizie si senzatii unice pe traseele de competitie. Berlinetta dotata cu motor V8 este derivata din modelul de strada 458 Italia si este cel de-al cincilea model utilizat de Ferrari in programul sau de curse, Ferrari Challenge Trofeo Pirelli, care se desfasoara pe trei continente (Europa, America de Nord si Asia), scrie 24auto.ro.

Bancherii vor negocieri directe cu clientii in razboiul creditelor. Dispusi la conciliere, unii sefi ai celor mai importante banci regreta ca s-a ajuns la procese cu clientii nemultumiti si dau vina pe avocatii acestora, pe care ii considera „fara scrupule”. Unele banci dau vina pe avocatii clientilor nemultumiti si regreta ca s-a ajuns la judecata, in conditiile in care, spun ei, exista spatiu suficient de conciliere cu debitorii. Avocatii clientilor sunt, in opinia lui Dominic Bruynseels, presedintele executiv al Bancii Comerciale Romane (BCR), cea mai mare banca locala, principalii vinovati de procesele declansate de debitorii nemultumiti, anunta EVZ.

Romania a exportat, anul trecut, banane si citrice de 4,5 milioane euro si moluste vii de 3,9 milioane euro. Romania a exportat in primele 11 luni ale anul trecut cateva mii de tone de banane, citrice, curmale, avocado, guava si smochine, potrivit datelor de la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR). Astfel, din exportul celor 2.100 de tone de banane, firmele au incasat 1,4 milioane euro in perioada mentionata, in timp ce exportul de 3.735 tone citrice a valorat 3,1 milioane euro, in total acestea insumand 4,5 milioane euro. Reprezentantii producatorilor agricoli spun ca este vorba de „speculatori” care importa „pe hartie” banane si citrice si apoi le exporta, in special in Moldova. „Este posibil sa fie plimbate doar niste hartii, importurile si exporturile probabil ca nu se fac fizic”, ne-a declarat Marcel Cucu, presedintele Ligii producatorilor agricoli din Romania, informeaza Gandul.

De trei ori mai putine cupoane pentru „Rabla”. Suma alocata in acest an pentru programul de innoire a parcului auto national (cunoscut sub numele de Programul „Rabla”) este de 228 milioane lei, de trei ori mai mica decat plafonul total disponibil, de 772 milioane de lei, pentru plata primelor de casare din 2010. Premierul Emil Boc a anuntat insa ca suma alocata in acest an ar putea fi suplimentata „in functie de cererea pietei”. Plafonul de 228 milioane lei a fost stabilit in sedinta de Guvern, prin aprobarea bugetului Fondului de Mediu, prin care este derulat acest program. „Potrivit informatiilor pe care le avem de la Ministerul Mediului, incepand cu partea a doua a lunii martie, acest program va fi operational. Din suma alocata am lasat posibilitatea deschisa ca, in cazul in care aceasta suma va fi consumata, sa suplimentam cu bani programul pentru a satisface nevoile pietei”, a declarat Emil Boc, scrie Romania Libera.

Citeste si:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro