Presa in Diagonala: Discursul Presedintelui Obama adresat Congresului – Din seria "Stiai ca…?; Polonia ia atitudine impotriva represiunii din Belarus; Najib Mikati a fost numit premier al Libanului cu sustinerea Hezbollah
Compania Nationala de Cai Ferate din Franta va construi un memorial pentru evreii deportati. O gara abandonata din apropierea Parisului se va transforma intr-un memorial dedicat evreilor francezi si europeni trimisi in lagarele naziste in timpul celui de-al doilea razboi mondial. Compania Nationala de Cai Ferate Franceze SNCF cedeaza fosta gara autoritatilor locale, declarand ca memorialul va sta drept marturie „nebuniei care la un moment dat a subjugat omenirea”. Abia anul trecut SNCF si-a exprimat pentru prima data regretul pentru rolul jucat in deportarea evreilor recunoscand ca echipamentul si oamenii sai au transportat peste 76.000 de evrei atat din Franta cat si din alte tari europene catre Germania. Dintre acestia s-au intors mai putin de 3.000. In anul 2007 un tribunal a hotarat ca SNCF nu trebuie sa plateasca despagubiri familiilor deportatilor intrucat nu a actionat din proprie initiativa ci executand niste ordine. Anul trecut a pierdut mai multe contracte feroviare cu California si Florida din cauza unor evrei americani ce s-au opus tocmai din cauza implicarii SNCF in Holocaust. Totusi reprezentantii companiei feroviare spun ca nu pierderea contractului i-a motivat sa cedeze gara in favoarea memorialului si ca gestul lor vine din convingere, scrie FoxNews.
Washingtonul doreste inchiderea inchisorii Guantanamo. Hillary Clinton a declarat intr-o conferinta de presa sustinuta in compania ministrului spaniol de externe Trinidad Jimenez ca Washingtonul este „absolut hotarat” sa inchida inchisoarea Guantanamo. Secretarul de stat american a facut aceasta declaratie la trei zile dupa implinirea unui an de la termenul limita impus de Barack Obama pentru inchiderea inchisorii militare americane situate la o baza navala din Cuba, care ar fi trebui sa isi incheie activitatea la 22 ianuarie 2010. Deschisa in 11 ianuarie 2002 de George W. Bush pentru prizonierii capturati in cadrul razboiului impotriva terorismului, inchisoarea gazduieste in prezent 173 de prizonieri, dintre care doar trei au fost condamnati in urma unui proces. In pofida decretului de inchidere semnat de Barack Obama la o zi de la instalarea sa la Casa Alba, Congresul nu l-a ajutat prea mult in acest sens, limitand si dupa aceea interzicand complet orice transfer de prizonier de la Guantanamo pe pamant american, chiar si pentru a fi judecat, anunta AFP.
Polonia ia atitudine impotriva represiunii din Belarus. Varsovia solicita Europei sa ia atitudine in fata valului de arestari, raiduri si alte masuri represive la care este supusa populatia din Belarus. Desi acum cateva decenii se afla intr-o situatie similara folosind forta pentru represuine, Polonia incearca acum sa traga un semnal de alarma. In ultima luna regimul Lukashenko a declansat represiunea impotriva opozantilor sai. Dupa alegerile din decembrie 2010 in care Lukashenko a castigat un nou mandat cu peste 80% din voturi, politia a inceput arestarile in randul demonstrantilor. Totodata sapte dintre cei noua oponenti ai lui Lukashenko au fost arestati, iar sute de persoane au fost retinute de politie fara a fi acuzate sau condamnate. Altii au primit si acuzatii care le pot aduce pedepse cu inchisoare de pana la 15 ani. Un veteran al miscarii poloneze „Solidaritatea”, inchis de doua ori in anii ’80 a declarat ca este evidenta asemanarea dintre Polonia comunista de atunci si Belarusul de astazi. Polonia face presiuni asura partenerilor europeni sa impuna restrictii de calatorie pentru mai multi oficiali din Belarus. Solcitarea s-a si concretizat marti cand Parlamentul European a adoptat o rezolutie prin care solicita acest lucru guvernelor. Polonia mai solicita si inghetarea conturilor oficialilor din Belarus detinute in strainatate. La conferinta UE de luna viitoare Polonia va veni cu noi propuneri care sa amendeze guvernul vecin, informeaza Washington Post.
Najib Mikati a fost numit premier al Libanului cu sustinerea Hezbollah. Najib Mikati, un fost miliardar sustinut de miscarea Hezbollah, a fost desemnat premier al Libanului prin decret prezidential, decizia fiind contestata de tabara predecesorului sau, Saad Hariri. „Aceasta numire nu este o victorie pentru o tabara sau alta, este victoria reconcilierii dupa o serie de divergente”, a declarat Mikati in cursul unei conferinte de presa organizata dupa intalnirea cu presedintele republicii. „Nimic nu justifica refuzul unei parti de a participa la viitorul guvern. Eu le intind mana tuturor partidelor”, a adaugat acesta. Tabara lui Saad Hariri a afirmat ca va boicota orice Cabinet condus de un reprezenant al miscarii Hezbollah. Mii de persoane au manifestat marti in Liban, uneori violent, fata de inlocuirea lui Saad Hariri cu Najib Mikati, scrie AFP.
Discursul Presedintelui Obama adresat Congresului – Din seria „Stiai ca…?” In asteptarea discursului lui Barck Obama despre starea natiunii, CNN face un top cu amanunte mai hazlii legate legate de discursul anual al presedintelui SUA adresat Congresului. Doi dintre presedintii americani nu au tinut niciodata acest discurs. Este vorba despre William Henry Harrison si James Garfield, ambii au murit la mai putin de 200 zile de la instalarea in functie, sunt cateva curiozitati din seria „Stiai ca…?” prezentate de CNN. Rosu, albastru si alb sunt culorile cravatelor purtate de presedintii Clinton, Bush si Obama in timpul discursului. Obama este primul afro-american care a vorbit in fata Congresului aflat in sesiune comuna desi in fata Congresului au vorbit mai multe persoane de culoare (ex. Nelson Mandela) din diferinte alte tari. Doi dintre presedintii americani nu au tinut niciodata acest discurs. Este vorba despre William Henry Harrison si James Garfield, ambii au murit la mai putin de 200 zile de la instalarea in functie.