Politic Show: PNL promite PC 10 deputati si 7 senatori; Udrea: Bugetul redus nu a permis ministerului in 2010 sa realizeze unele proiecte in ritmul propus; Cad capete la Guvern. Basescu a condamnat la remaniere trei ministri
PNL promite PC 10 deputati si 7 senatori. Protocolul PNL-PC garanteaza conservatorilor 10 locuri eligibile de deputati si 7 de senatori, iar conducerea aliantei este asigurata de doi co-presedinti, dupa modelul Aliantei DA, convenite in 2003 de liberali si democrati. Presedintele PNL Crin Antonescu a declarat in aceasta seara, la Realitatea TV, ca prevederea referitoare la locurile eligibile este parte a intelegerii cu PC, care a avut pretentia sa aiba garantate grupuri parlamentare in Camera Deputatilor si Senat. Potrivit unor surse din PNL, protocolul cu PC este construit pe modelul celui incheiat cu PDL, la constituirea Aliantei DA, inclusiv in ceea ce priveste conducerea asigurata de doi co-presedinti, respectiv liderii celor doua formatiuni, scrie EVZ.
Udrea: Bugetul redus nu a permis ministerului in 2010 sa realizeze unele proiecte in ritmul propus. Ministrul Dezvoltarii, Elena Udrea, sustine ca din cauza bugetului redus institutia nu a reusit anul trecut sa deruleze unele proiecte in ritmul pe care si l-a propus, dand exemplu numarul mic de locuinte ANL construite, dar a calificat totusi rezultatele institutiei drept multumitoare. „Avem in lucru 4.000 de kilometri, am reabilitat 341. Daca vorbim de ANL, ne-am propus sa terminam in trei ani 100.000 de locuinte. Cu bugetul pe care l-am avut, am terminat 1.700 in 2010”, a spus ministrul, intrebat ce nu a reusit sa realizeze in 2010. In plus, ministerul nu a reusit anul trecut sa construiasca nicio locuinta in cadrul proiectului guvernamental care vizeaza livrarea a 25.000 de case pentru specialisti, in mediul rural. „In 2010 nu a avut finantare, acum incepem sa lucram, in acest an, si probabil ca vom reusi sa construim 100 de case cu bugetul pe care il avem alocat”, a spus ministrul. Udrea a sustinut miercuri o conferinta de presa in care a prezentat bilantul activitatii din 2010 si tintele propuse in acest an. Ea a afirmat ca ministerul a avut un buget de 2,2 miliarde lei anul trecut, fata de 3,02 miliarde lei in 2009, iar in 2011 acesta este cu circa 1% mai redus comparativ cu anul trecut, anunta Gandul.
Cad capete la Guvern. Basescu a condamnat la remaniere trei ministri. Traian Basescu a clatinat ieri, la Palatul Victoria, cateva scaune de ministru anuntand de fapt o apropiata remaniere guvernamentala. Pe lista neagra au fost trecuti Catalin Predoiu, Teodor Baconschi si Valerian Vreme. Desi si-a asumat de forma esecul pentru amanarea aderarii la spatiul Schengen pentru ca „cineva trebuie sa si-l asume”, Traian Basescu s-a dus la Guvern unde a dat de pereti cu ministrii Cabinetului Boc. Cel mai crunt loviti au fost ministrul justitiei, Catalin Predoiu, si cel al externelor, Teodor Baconschi, acesta din urma fiind de asemenea in vizorul conducerii PDL. Nici ministrul telecomunicatiilor, Valerian Vreme, nu a scapat nescarmanat. „Este evident ca marile noastre probleme sunt cantonate in zona justitiei si, sub presedinte, fiecare trebuie sa-si asume responsabilitatile pe care le are”, a spus Traian Basescu. El l-a criticat pe Predoiu pentru ca nu a fost in stare sa cheltuiasca banii pentru investitii, informeaza Puterea.
In editorialul „Ce a pierdut Crin Antonescu”, Calin Hera scrie: „Omul politic Crin Antonescu face un calcul gresit atunci cand forteaza PNL sa-si puna iscalitura pe un document pe care scrie Alianta de Centru Dreapta PNL-PC. E greu sa pui lucrurile cap la cap astfel incat in final, dupa ce ai adunat plusurile si minusurile, sa obtii un rezultat pozitiv. Raspunsul nu sta nici in banii lui Voiculescu, nici in marile caractere si competente din zestrea „conservatorilor” si nici chiar in teoria conform careia celor de la UDMR trebuie sa le prezinti o alternativa inregistrata la tribunal, ca sa stie pe ce se bazeaza daca, la o adica, sar din barca pedeleuneperista. Dar UDMR are deja legea educatiei la ghiozdan. Prin urmare, iluzoriul folos trebuie cautat fix acolo unde te duce prima oara gandul”. Integral in EVZ.
In editorialul „Cine este acest Vadim”, Laurentiu Mihu scrie: „Martea, se zice, sunt trei ceasuri rele. Pentru tribun, martea asta au fost mai multe. Pe 4 ianuarie 2011, astrele s-au configurat a rascoala si i-au rezervat lui Corneliu Vadim Tudor o zi atat de proasta, incat imaginatia se blocheaza in asteptarea potopului de injurii pe care-l va revarsa Alcibiade saptamana viitoare, in revista „Romania Mare”. Dupa 20 de ani in slujba relativizarii si a urii, cu care a semanat multe derapaje ale democratiei postceausiste, C.V. Tudor s-a trezit ca ironia a luat dalta in mana si i-a scrijelit pe chip formula perplexitatii: in aceeasi zi, Vadim era dat afara din sediul pe care-l ocupa abuziv, in schimb, Marko Bela, rivalul incondeiat la rubrica „Unguri” din „Romania Mare”, lua potul cel mare, sub forma Legii educatiei, declarata constitutionala. Probabil ca o zi mai proasta pentru un orgoliu de tribun asa sensibil la atingere nu ar putea exista”. Integral in Romania Libera.