Politic Show: Cum a devenit Antonescu Che Guevara al PNL; "Cadoul" de Craciun al DNA pentru UDMR-istul Marko Gabor: trimitere in judecata pentru o retrocedare de 1,3 milioane de euro; Marirea si decaderea presedintilor de partid. Emil Boc, ultimul supravietuitor
Cum a devenit Antonescu Che Guevara al PNL. Fostul candidat la presedintie si-a intarit pozitia de lider al partidului in 2010: si-a impus echipa la sefia PNL, dar si propriul „guvern din umbra”. „Eu si Crin suntem ca Fidel Castro si Che Guevara”, spunea Victor Ponta despre el si colegul sau de opozitie. Desi a respins eticheta care i-a fost aplicata de liderul PSD, Crin Antonescu a inceput in propriul lui partid o revolutie la finalul careia pozitia lui si a oamenilor de incredere a fost intarita. Intr-un an, Antonescu a impus alegerea pe liste a noii conduceri PNL, propria echipa, un guvern din umbra format in cea mai mare parte din apropiati, dar si un loctiitor informal in persoana lui Mihai Voicu. Toate aceste schimbari au fost primite de vechii lideri ai PNL cu critici deschise sau mici carteli, dar statutul de lider al lui Antonescu nu a fost contestat niciodata. „Antonescu sa devina „mana de fier”. PNL are nevoie de disciplina”, anunta Relu Fenechiu in ianuarie 2010. Spre deosebire de un alt perdant al prezidentialelor, Mircea Geoana, care a fost izolat de partid dupa esecul din 2009, Antonescu si-a consolidat pozitia de lider al PNL in acest an, scrie EVZ.
„Cadoul” de Craciun al DNA pentru UDMR-istul Marko Gabor: trimitere in judecata pentru o retrocedare de 1,3 milioane de euro. Trimiterea in judecata sub acuzatia de abuz in serviciu impotriva intereselor publice, cu consecinte deosebit de grave (un prejudiciu de 1,3 milioane de euro adus statului) – acesta a fost „cadoul” primit de Craciun, din partea DNA Brasov, de udemeristul Marko Attila Gabor, fost subsecretar de stat in timpul guvernarii Nastase. Procurorii il acuza ca in luna mai 2002, pe cand era sef al Oficiului Regional pentru Relatii Interetnice din cadrul Ministerului Informatiilor Publice, a „aranjat” retrocedarea, in beneficiul Eparhiei Reformate din Ardeal, a unui imobil din Sfantu Gheorghe, in care functioneaza Liceul „Zsekely Miko” si Liceul Teologic Reformat. In acest scop, Marko Attila Gabor a intocmit, impreuna cu Marosan Tamas, reprezentantul Eparhiei Reformate din Ardealului, si cu Clim Silviu, consilier juridic in Ministerul Justitiei, o documentatie conform careia imobilul in cauza ar fi apartinut Bisericii Reformate din Sf. Gheorghe, lucru total fals, sustin procurorii, care le-au pus celor trei si sechestru pe averi, pentru recuperarea prejudiciului. Dosarul a fost trimis spre judecare Judecatoriei Sf. Gheorghe, primul termen al procesului urmand a avea loc in ianuarie viitor, anunta Gandul.
Marirea si decaderea presedintilor de partid. Emil Boc, ultimul supravietuitor. De la ultimele alegeri parlamentare, noiembrie 2008, premierul Emil Boc este singurul presedinte de partid care mai are sanse sa isi pastreze functia. In Kiseleff, Mircea Geoana a fost schimbat, la fel Calin Popescu Tariceanu in tabara liberalilor. Daniela Popa, fost presedinte al PC, a renuntat la politica, in timp ce longevivul Marko Bela a anuntat ca nu doreste sa candideze pentru un nou mandat in fruntea UDMR. Emil Boc a preluat sefia PD in vara lui 2005, fiind favoritul presedintelui Traian Basescu. Actualul premier a candidat cu o motiune socialista, iar contracandidatul sau, Sorin Frunzaverde, cu o motiune populara. Cu toate acestea, partidul si-a schimbat ulterior ideologia, trecand din familia socialista in cea populara, de la stanga la dreapta esichierului politic. In 2007 a aparut PDL, dupa ce s-a realizat fuziunea prin absorbtie intre PD si partidul lui Theodor Stolojan, PLD – grupare desprinsa din PNL. Dupa alegerile parlamentare din 2008, PDL a castigat cele mai multe mandate, iar Emil Boc a fost desemnat sa formeze Guvernul. Premierul Boc a rezistat in 2010 la patru motiuni de cenzura, iar in 2009 a reusit sa se mentina in fruntea Executivului, desi Opozitia a avut succes cu o motiune de cenzura, informeaza Puterea.
Adrian Nastase: O alianta PSD-PNL depinde de nivelul de inteligenta pe care il vom dovedi si unii si altii. Presedintele Consiliului National al PSD, Adrian Nastase, a declarat, marti, la Realitatea TV, ca, din punctul sau de vedere, posibilitatea constituirii unei aliante intre PSD si PNL in 2011 depinde „de nivelul de inteligenta” pe care il vor dovedi si liberalii si social-democratii, informeaza Agerpres. „Depinde de nivelul de inteligenta pe care il vom dovedi si unii si altii. Este foarte clar ca separat nu avem cum sa reusim si, atunci, putem sa facem scandal separat, dar, daca vrem sa producem efecte politice si pentru a crea un magnet care sa dea, sa creeze masa critica prin adaugarea unui numar mai mare de parlamentari, (…) este important pentru noi sa cream o masa critica. Din pacate, singur, din punct de vedere ideologic, fiecare este cu proiectul lui, dar vom vedea”, a spus Nastase, scrie Romania Libera.
Boc: „anul viitor, va fi o analiza foarte serioasa in ceea ce priveste reforma in partid”. In PDL va fi, anul viitor, o analiza foarte serioasa, inclusiv pe componenta cazului Ridzi, potrivit premierului Emil Boc. Prim-ministru a explicat marti seara, la postul public de televiziune, ca la fel de vinovati de rezultatul votului din Parlament, in ceea ce priveste cazul Ridzi, sunt si membrii PDL „Punctul meu de vedere, al Biroului Permanent National, al grupului parlamentar a fost foarte clar, de a permite justitiei sa isi duca anchetele pana la capat. In Parlament a fost un vot secret si la fel de vinovati de rezultatul votului sunt si cei de la PDL, precum si de la PSD sau PNL sau UDMR, care au votat pentru a bloca o procedura judiciara. Din punctul nostru de vedere, in nicio situatie PDL nu s-a opus justitiei, in acele cazuri individuale, fiind vorba de un vot secret, este foarte greu sa ii tragem la raspundere”, a spus Boc. Premierul a mai precizat ca intr-o situatie anterioara, cand a fost formulata prima solicitare in cazul Ridzi, Parlamentul, inclusiv PDL, a votat pentru ca justitia sa isi poata urma cursul, anunta EVZ.