Sari direct la conținut

Subiectele Zilei: Statul roman da 60 mil. euro pentru salariile a 35.000 de preoti si dascali; Revolutie '89: Vino, Doamne, sa vezi ce-a mai ramas…; Boc a reglementat sexul in inchisori inaintea bugetului si a salariilor pe 2011

HotNews.ro
Subiectele Zilei, Foto: Colaj foto
Subiectele Zilei, Foto: Colaj foto

Adio, spatiul Schengen! Ce pierde Romania? Descurajarea investitorilor straini si o lovitura data imaginii tarii noastre – acestea ar fi principalele efecte ale unei eventuale decizii de amanare a aderarii la spatiul de libera circulatie. „Nu sunt intrunite conditiile pentru aderarea celor doua tari la spatiul Schengen”, au concluzionat ministrii francez si german de interne, intr-o scrisoare adresata ieri comisarului european pentru afaceri interne, Cecilia Malstrom, citata de RFI. Brice Hortefeux si Thomas de Maiziere cer amanarea aderarii Romaniei si Bulgariei la spatiul de libera circulatie, subliniind ca un aviz pozitiv in acest sens dat in luna martie a anului viitor ar fi „prematur”. „Nu ar fi realist si nici responsabil sa nu luam in calcul defectele identificate”, au mai subliniat cei doi oficiali, amintind „absenta unui mediu juridic si administrativ satisfacator in domeniile sigurantei si justitiei, fenomenele de coruptie la diferite niveluri si persistenta unei criminalitati preocupante”. In consecinta, mai avertizeaza cei doi ministri, alaturarea Romaniei si Bulgariei spatiului de libera circulatie in martie 2011 ar putea avea „consecinte grave pentru securitatea interna a UE si pentru fiecare stat membru” deoarece lacunele invocate „au incidenta asupra supravegherii frontierelor intr-o regiune strategica si asupra accesului deplin la datele Schengen”, scrie EVZ.

Statul roman da 60 mil. euro pentru salariile a 35.000 de preoti si dascali. In timp ce salariile bugetarilor au scazut in acest an, statul va aloca in 2011 mai multi bani pentru salariile preotilor. Potrivit Legii Bugetului de stat pe 2011, contributia statului la salarizarea personalului de cult va creste anul viitor cu 9,12%, de la 227.856.000 lei la 248.637.000 lei, adica echivalentul a 59,2 milioane euro. Reprezentantii Secretariatului de stat pentru Culte spun insa ca diferenta este data de rectificarile aparute in cursul anului 2010. „Nu este vorba de o majorare, diferenta care apare tine de rectificarile care au avut loc in decursul anului. Numarul de posturi nu a fost suplimentat”, a declarat pentru gandul Nicolae-Adrian Lemeni, secretar de stat la Secretariatul de stat pentru Culte. Pe de alta parte, in Legea Bugetului de stat se arata ca si contributia statului la salarizarea personalului neclerical – estimat la circa 20.000 persoane – va creste in anul 2011 cu 30%, ajungand la 1.958 mii lei, anunta Gandul.

Revolutie ’89: Vino, Doamne, sa vezi ce-a mai ramas… La 21 de ani distanta de la revolta impotriva tiraniei, revolutionarii nu mai au curaj nici sa fluiere in democratie. Au vrut sa huiduie, dar niciunul nu si-a asumat responsabilitatea primului „huo”. Membrii mai multor asociatii de revolutionari s-au adunat ieri in Piata Universitatii din Bucuresti pentru a comemora 21 de ani de la Revolutia romana. Membrii asociatiilor de revolutionari au aprins lumanari, au mancat coliva si au asistat, tacuti, la depunerea de coroane de flori la troita dintre Universitate si Teatrul National. Printre cei care au ocupat carosabilul din centrul Bucurestiului s-a aflat si Gelu Voican Voiculescu, personaj controversat al zilelor din decembrie ’89, denumit „revolutionarul Securitatii” de catre Grigore Cartianu in cartea „Crimele Revolutiei”. Gelu Voican Voiculescu a facut parte din grupul care a preluat puterea dupa 1989, fiind numit vicepremier in Guvernul Petre Roman. Emil Constantinescu, fost presedinte al Romaniei, a depus si el o coroana de flori in memoria celor cazuti la Baricada, in 21 decembrie 1989, informeaza Adevarul.

Invingatorii si invinsii bugetului pe 2011. In zona protectiei sociale a sanatatii si a activitatilor culturale statul va da cu 15% mai putini bani. Imprumuturile luate de stat in ultimii ani cu scopul finantarii deficitului isi spun si ele cuvantul. Anul viitor se va plati cu 22% mai mult pentru dobanzi decat in acest an. Pentru a face rost de bani in 2011, statul taie subventiile cu 10%, cheltuielile cu asistenta sociala cu 23% si a scos din joben venituri mai mari din TVA cu 18% (5 miliarde de lei in plus), desi nivelul acestei taxe a crescut in acest an cu doar 5%. Singurul impozit unde statul se asteapta la venituri mai mici e cel pe profit, care va aduce cu 0,8% mai putini bani. Veniturile fiscale ale statului vor creste cu 18,68%. Criticat din toate directiile, proiectul bugetului pe anul viitor a fost adoptat de Parlament, scrie Romania Libera.

Boc a reglementat sexul in inchisori inaintea bugetului si a salariilor pe 2011. Legile sociologice spun ca numarul infractiunilor creste in perioadele de criza. Salarii mai mici, furturi mai multe. Someri mai multi, hoti mai multi. Citind, probabil, legile sociologice, Guvernul Boc s-a gandit sa iasa pe final de an cu ceva masuri legislative care sa atenueze din efectele negative ale declinului economic. Nu va iluzionati! Nu a marit salariile si pensiile, nu a stopat somajul. Nu le-a facut, deci, bugetarilor viata mai buna. S-a gandit, in schimb, la cea a puscariasilor, tot mai multi pe timp de criza. La viata lor sexuala, ca sa fim mai precisi. Cum anume le-a imbunatatit-o premierul, aflati in cele ce urmeaza! Guvernul pare a fi mai preocupat de vizitele conjugale ale puscariasilor decat de bugetul si salarizarea pe anul viitor. Un nou text de lege emis de Guvern modifica vechile reglementari ale traiului in inchisori. In actul normativ sunt incluse si articole ce se refera la viata sexuala a detinutilor. Textul a fost finalizat in noiembrie, deci inaintea unor legi pe care unii le pot considera mai importante, cum ar fi Legea bugetului de stat pe anul viitor, cea a salarizarii bugetarilor, sau bugetul asigurarilor sociale in 2011, anunta Puterea.

Revolutionarul si securistul. Ce au facut in 1989 si ce fac acum. In urma cu 21 de ani, febra anticomunista cuprindea Romania, iar fuga lui Nicolae si a Elenei Ceausescu era inevitabila. Dincolo de lucrurile cunoscute si arhicunoscute legate de episoadele sangeroase ale Revolutiei din decembrie 1989, readuse in prim-plan de mass-media in fiecare an, raman destinele unor oameni care, fara voia lor, s-au trezit in mijlocul unor evenimente fara sa stie ce trebuie sa faca si incotro trebuie sa o apuce. Reporterii „Evenimentului zilei” au stat de vorba cu doi dintre parti cipantii la miscarile din Cluj-Napoca, din decembrie 1989. Unul dintre ei a luptat pe baricade si s-a ales cu un glont in picior, in timp ce celalalt a participat la Revolutie ca ofiter de securitate. Aurel Coltor are 73 de ani si in decembrie 1989 a mers sa faca revolutie, sa-l dea jos pe Nicolae Ceausescu. In cei 21 de ani care au trecut, Coltor s-a aflat in prima linie a luptei de demascare a celor care au tras in demonstranti sau au dat ordine in acest sens. „Am fost de 96 de ori la procesul Revolutiei de la Cluj si, in final, am obtinut condamnarea a cinci persoane la pedepse mari de inchisoare, peste noua ani. Acum mai sunt inchisi maiorul Ilie Dicu, care a fost condamnat la 15 ani de inchisoare, si colonelul Valeriu Burtea”, ne-a declarat Aurel Coltor, scrie EVZ.

SPP, regina serviciilor secrete in 2011. Cheltuieli de personal mai mari la SRI, SIE si STS. Bugetele serviciilor secrete scad in 2011. SPP este singurul care beneficiaza de majorari. Dezbaterea bugetelor serviciilor secrete a fost programata pentru marti seara, Guvernul propunand pentru SRI, SIE si STS diminuari ale fondurilor de la 7% pana la aproape 50%, iar pentru SPP o crestere cu aproximativ 3%. Cu 22,53% va fi mai mic bugetul Serviciului Roman de Informatii in 2011 fata de 2010. Aceasta inseamna ca SRI are prevazut pentru anul viitor o suma totala de 907.769.000 lei. Cea mai drastica reducere de buget o va avea Serviciul la capitolul Asistenta sociala, suma alocata in 2011 fiind cu nu mai putin de 96,77% mai mica. In acelasi timp insa, bugetul pentru cheltuielile de personal ale Serviciului va creste in comparatie cu anul in curs cu 10,28%, majorandu-se de la 600.118.000 lei la 661.829.000 lei. De asemenea, la capitolul bunuri si servicii, bugetul SRI va creste, dar cu numai 0,35%, la 138.169.000 lei de la 137.689.000 lei, anunta Gandul.

Cum castigi un milion de dolari pe an la stat. Prospectul de listare la bursa a Fondului Proprietatea (FP), publicat ieri, a transat un subiect care a mai facut valuri pana acum in randul opiniei publice: salariile uriase ale celor din conducerea Fondului. Documentul a scos la vedere cat au castigat membrii Directoratului si cei ai Consiliului de Supraveghere in 2009. Premiantul incontestabil este Daniela Lulache, presedintele Directoratului, care a primit peste 3,5 milioane de lei, adica peste un milion de dolari. Remuneratia propriu-zisa a fost de 920.278 de lei, iar la capitolul „Alte beneficii” apare suma de 2.618.101 lei. Al doilea loc pe podium este ocupat de Mihai Darie, membru in Directorat, care a castigat peste 1,5 milioane de lei, iar colega sa Laura Constantin a primit 1,2 milioane de lei. Ei sunt urmati de Mircea Ursache, presedintele Consiliului de Supraveghere, cu un salariu de aproape 600.000 de lei, informeaza Adevarul.

Doina Cornea pe baricadele luptei anticomuniste. Publicista Doina Cornea a ramas, dupa 1989, in memoria romanilor, drept o femeie care a luptat in mod real impotriva regimului comunist. Revolutia a gasit-o in strada, in bataia gloantelor, unde isi exprima liber opinia, dupa cativa ani in care a fost urmarita, anchetata, interogata si chiar batuta de fosta Securitate. Eforturile ei de a transmite lumii starea reala a vietii romanilor in „Epoca de Aur” si lupta sa pentru libertate au fost insa apreciate de Papa Ioan Paul al II-lea, care i-a oferit Ordinul Sfantul Grigore cel Mare. Francezii i-au oferit Legiunea de Onoare in grad de Comandor, iar Regele Mihai I i-a oferit Crucea Casei Regale a Romaniei in 2009. Virgil Lazar, veteranul redactiei din Cluj a Romaniei Libere, este jurnalistul care a „insotit-o” pe Doina Cornea pe parcursul evenimentelor. N-ar trebui sa fie aniversate evenimentele din Decembrie 1989, soldate cu lovitura de stat cunoscuta, fara sa nu amintim de curajul unei femei slabute, dar cu ochii sclipitori de inteligenta, si cu un zambet care exprima bunatate, dar si hotarare. Este vorba despre doamna Doina Cornea, cunoscuta inca din anii cei mai cranceni ai comunismului, cand s-a hotarat sa rupa tacerea si sa impartaseasca lumii intregi, prin intermediul postului de radio „Europa libera”, situatia dramatica in care se gasea tara, nu numai sub raport social-economic, ci, mai ales, prin teroarea prin care a fost subjugat, moral si material, intregul popor roman, scrie Romania Libera.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro