Sari direct la conținut

Nezavisimaia gazeta: Viktor Ianukovici a avertizat Romania ca "au trecut vremurile Ucrainei timide"

HotNews.ro
Viktor Ianukovici, Foto: Agerpres
Viktor Ianukovici, Foto: Agerpres

Transnistria a fost, in aceasta saptamana, in centrul atentiei la Bruxelles, Kiev si Moscova. UE, Ucraina si Rusia au privit procesul de reglementare a conflictului de pe Nistru ca un element necesar al securitatii europene, care, in aceasta regiune, depinde tot mai mult de Romania, scrie Nezavisimaia gazeta. Ziarul mentioneaza ca, anterior, cele trei parti au atentionat pe cei de la Bucuresti in legatura cu atentia exagerata acordata sectorului moldo-transnistrean. Lor li s-a adaugat Viktor Ianukovici, care a avertizat Romania ca „au trecut vremurile Ucrainei timide”.

Tematica transnistreana a rasunat la Bruxelles la inceputul saptamanii. Catherine Ashton, inaltul reprezentat UE pentru politica externa si de securitate, a declarat la o conferinta de presa in cadrul consfatuirii ministrilor de externe ai tarilor membre ale programului Parteneriat estic, ca UE trebuie sa-si intensifice eforturile pentru a progresa in reglementarea chestiunii transnistrene. Ea a promis sa contribuie personal la rezolvarea acestei probleme care dateaza de prea mult timp.

Marti, situatia creata in jurul Transnistriei a fost dezbatuta la Mosova de viceministrul rus de externe, Grigori Karasin si de seful misiunii OSCE in Moldova, Philipp Remler.

In aceeasi zi, la Kiev, presedintele Viktor Ianukovici a ridicat problema transnistreana in categoria prioritatilor politicii ucrainene externe. „Misiunea concreta a Ucrainei in asigurarea securitatii europene o constituie participarea la procesul de reglementare a conflictului transnistrean”, a spus el, adresandu-se sefilor diplomatiilor straine acreditate la Kiev.

In ajun, seful statului a cerut Ministerului de Externe sa pregateasca propuneri de intarire a pozitiei Ucrainei in chestiunea transnistreana. De asemenea, el a cerut MAE ca, impreuna cu aparatul Consiliului de securitate nationala si aparare, sa puna la punct proiecte pentru decrete prezidentiale privind conceptul relatiilor cu Romania, un program de masuri pentru rezolvarea aspectelor problematice din relatiile bilaterale si de contracarare a pericolelor care planeaza asupra securitatii nationale.

Ianukovici nu a mentionat intamplator Romania in discursul sau, scrie Nezavisimaia gazeta. Ziarul aminteste ca principalii responsabili ai Romaniei si-au declarat in repetate randuri intentia de unificare cu „al doilea stat romanesc” – Moldova, afirmand, totodata, ca niciodata si in nici un fel de circumstante, Bucurestiul nu va semna cu Chisinaul un tratat privind frontierele de stat, trasate in baza cunoscutului Pact Ribbentrop-Molotiv din 1940 si ca nu peste mult timp granita UE va trece pe Nistru.

Impotriva acestei perspective s-au pronuntat o serie de state europene. Pe Basescu au incercat sa-l struneasca nemtii si francezii. Recent, secretarul de stat al Frantei a declarat ca Romania nu ar putea sa controleze asa cum se cuvine granita estica a UE in cazul aderarii ei la zona Shengen, pentru ca nu recunoaste granitele cu Moldova si imparte pasapoarte cetatenilor moldoveni.

Intr-un interviu acordat Financial Times, Basescu a raspuns ca nu are de gand sa amane data aderarii Romaniei la spatiul Shangen, in pofida opozitiei Frantei. Si a subliniat ca, in chestiuni de securitate, Romania ia singura deciziile. „Evenimentele din Georgia demonstreaza ca in orice moment poate sa se intample ceva. La cativa kilometri de granita noastra – in Transnistria. Nu putem pune in pericol securitatea noastra”, a adugat el. Este o piatra aruncata in ograda Moscovei.

In ceea ce priveste Ucraina, rabdarea liderilor tarii s-a epuizat total. „Se impun eforturi suplimentare pentru rezolvarea problemelor deschise cu Romania si Moldova, fara a periclita propriile interese nationale. Aceste tari trebuie sa inceapa sa priveasca altfel la statului nostru… Ele trebuie sa simta ca vremurile Ucrainei timide au trecut. Este un stat mare, puternic si de perspectiva, cu care este avantajos si util sa colaborezi”, a subliniat Ianukovici. Potrivit convingerilor sale, „Ucraina are toate motivele si posibilitatile pentru a-si consolida pozitia de putere regionala cu influenta”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro