Sari direct la conținut

Victor Rebengiuc a discutat online cu cititorii despre "Medalia de onoare", filmul care i-a adus cele mai multe premii

HotNews.ro
Victor Rebengiuc, Foto: Parada Film
Victor Rebengiuc, Foto: Parada Film

Este un monstru sacru al scenei si ecranului, dar o persoana atat de modesta incat poate dezumfla aplombul unui jurnalist. „Eu n-am nimic de spus”, „Ce am avut de zis e pe ecran” – cam acestea sunt frazele sub care Victor Rebengiuc se ascunde de intrebarile presei. Totusi, el a acceptat sa vina in studioul HotNews.ro pentru a sta de vorba cu cititorii despre cel mai recent film al sau. Relatia lui Victor Rebengiuc cu internetul e intensa, dar contradictorie. Are cont pe Facebook, dar se mira ca prea multi necunoscuti ii cer prietenia.

In „Medalia de onoare”, filmul lui Calin Peter Netzer, care intra pe ecranele noastre in 12 noiembrie, Victor Rebengiuc il joaca pe Ion I. Ion, un pensionar fost combatant in cel de-al Doilea Razboi Mondial care se trezeste intr-o zi a anului 1995 cu o medalie comemorativa, la implinirea a 50 de ani de la terminarea razboiului.

Cum nu isi aduce aminte ce act de eroism a savarsit, el va incerca sa afle adevarul, dar in acelasi timp va sucomba treptat in fata unei nostalgii pentru o demnitate si o prestanta care nu sunt si nu au fost ale sale. Adevaratul Ion I. Ion este un tata care in 1989 si-a turnat fiul la militie pentru ca vroia sa fuga din tara si care se agata acum de o medalie care nu i se cuvine.

Primirea medaliei il face pe barbat sa se gandeasca din nou la viata sa, sa incerce sa repare ce a stricat in relatia cu sotia si cu fiul, sa se dezmorteasca din apatia de pensionar sarac al Romaniei postdecembriste si sa traiasca un moment de glorie post factum, devenind o mica vedeta in bloc, mai ales dupa ce il intalneste pe presedintele Iliescu si ii inmaneaza doua cereri din partea comitetului de locatari.

Victor Rebengiuc reuseste sa iti faca simpatic acest personaj semi-odios, semi-tragic, oferindu-i nu circumstante atenuante cat umanitate si intelegere. Prestatia actorului roman a impresionat juriile festivalurilor, filmul aducandu-i acestuia cele mai multe premii in cinema de pana acum: Premiul pentru Cel mai bun actor la Salonic, Premiul pentru Cel mai bun actor in rol principal la Festivalul Transilvania si Mentiune Speciala la Torino.

La aceastea se adauga premiile obtinute de film: Marele Premiu al Juriului „Silver Alexander”, Premiul pentru Cel mai bun scenariu, Premiul FIPRESCI pentru cel mai bun film din competitia internationala – toate la Salonic, Premiul „Scuola Holden” pentru scenariu, Premiul Publicului la Torino, Mentiunea Speciala a juriului si Premiul Cineuropa la Miami, Premiul pentru regie la Festivalul Transilvania, Mentiunea Speciala a juriului la Zagreb.

Scenariul comediei negre „Medalia de onoare” ii apartine lui Tudor Voican, iar din distributie mai fac parte: Camelia Zorlescu, Mimi Branescu, Ion Lucian, Anca Pandrea, Radu Beligan, Costica Draganescu si Doru Ana. Filmul beneficiaza si de participarea extraordinara a fostului presedinte Ion Iliescu.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro