Sari direct la conținut

Subiectele Zilei: Boc da cu bani in alesii PDL inaintea motiunii; Guvernul negociaza cu FMI scaderea taxelor pe salarii; Scene cu romi la Bruxelles: flamanzi printre flamanzi; Cum ne-ar putea aduce Dunarea miliarde de euro

HotNews.ro
Subiectele Zilei, Foto: Colaj foto
Subiectele Zilei, Foto: Colaj foto

Boc da cu bani in alesii PDL inaintea motiunii. In topul alocarilor bugetare pentru propriile colegii de parlamentar conduc Igas, Boagiu si Ialomitianu. Cu cutitul ajuns la os, premierul Emil Boc a trecut la fapte. Inainte de motiunea de cenzura, toate promisiunile financiare pe care le facuse parlamentarilor coalitiei de guvernare dupa votul pe legea pensiilor au fost incluse intr-o hotarare de guvern care a si fost publicata ieri in Monitorul Oficial. Intelegerea facuta cu fiecare parlamentar al coalitiei PDL-UDMR- UNPR-minoritati, cate 250.000 de lei de colegiu pentru scoli si gradinite, a fost chiar depasita in multe cazuri, ajungandu-se si la alocari de 1.940.000 de lei. Este cazul colegiului noului ministru de interne, Traian Igas, urmat in topul generozitatii guvernului de cele in care au fost alesi Anca Boagiu (Transporturi) ori Gheorghe Ialomitianu (Finante), scrie EVZ.

Guvernul negociaza cu FMI scaderea taxelor pe salarii. Ce castigi si ce pierzi. Pentru a convinge Fondul ca micsorarea contributiilor sociale si a cotei unice este o masura buna, care nu afecteaza bugetul, Guvernul ar putea propune impozitarea tuturor pensiilor si scaderea, din nou, a indemnizatiilor pentru mame. Guvernul va negocia cu oficialii FMI, a caror vizita oficiala incepe astazi (miercuri, n.r.) o eventuala scadere a contributiilor sociale platite pentru fiecare angajat in parte, dar si posibilitatea de a micsora cota unica de la 16% la 12%. Pe lista cu lucruri pe care Executivul ar vrea sa le taie se afla insa si indemnizatiile acordate mamelor, dar si pensiile, prin impozitare. Micsorarea contributiilor sociale aplicate salariilor de la 44% la 41%, in total, ar urma sa fie aplicata partii platite de catre angajatori. Salariatii ar putea avea si ei de castigat insa daca se va scadea nivelul cotei unice cu patru puncte procentuale, dupa cum au declarat recent pentru gandul surse din PDL, anunta Gandul.

Spaga in sex pentru domnul judecator. Vicepresedintele Judecatoriei Petrosani a luat mita constand intr-o partida de sex de la o femeie – cu 23 de ani mai tanara decat el – al carei proces il judeca. Magistratul Valentin Popescu (56 de ani) a fost condamnat la trei ani si jumatate de inchisoare pentru coruptie, dupa ce a facut sex cu o justitiabila pe care o judeca. Agentii SRI le-au ascultat discutiile telefonice ale celor doi amanti si i-au urmarit la motelul unde s-a dat „spaga”. „I-am spus lui Popescu Valentin ca nu am bani de avocati, ca nu mai pot lipsi de la serviciu, iar acesta a lasat sa se inteleaga ca daca accept sa am raporturi sexuale cu el o sa ma ajute ca actiunea de partaj sa se termine mai repede si in favoarea mea, motiv pentru care am si acceptat sa intretin relatii sexuale cu acesta”, si-a inceput declaratia, data la DNA, Daniela Tinca, fosta Silvestru (33 de ani), informeaza Adevarul.

Cat de greu e sa furi o bicicleta in Capitala? Am furat o bicicleta de 16 ori, in miezul zilei, din locuri aglomerate ale Capitalei. De fiecare data, un tanar s-a apropiat de bicicleta legata de un stalp, a scos un ferastrau dintr-un ghiozdan murdar si a inceput sa taie lacatul, privind suspicios in jur. In cea mai mare parte a cazurilor, oamenii din jur nu au avut nici o reactie, desi tanarul era bun de dat pe mana politiei. Acum patru ani, am imprumutat o bicicleta de la un prieten, sa vad daca se poate circula cu un asemenea vehicul bizar prin Bucurestiul plin de masini. Am descoperit ca se poate, ba chiar e rapid si distractiv. Dar am aflat asta cu pretul bicicletei, care a fost furata din scara dupa o saptamana. Hotul a trecut de interfon si de inca o usa incuiata, a topit plasticul antifurtului cu o bricheta si a taiat butucul cu un bomfaier. I-am luat prietenului alta bicicleta, impreuna cu un antifurt gros, de scuter. Pe asta i l-au taiat cu un cleste in fata geamului meu, in timp ce era in vizita. Altui prieten i-au furat doua intr-o saptamana. De suparare, nu mai vrea sa auda de biciclete, prefera sa stea in fiecare zi ore intregi in traficul dintre Drumul Taberei si centru, scrie Romania Libera.

Scene cu romi la Bruxelles: flamanzi printre flamanzi. Speriati de politica Frantei, de unde sute de romi au fost trimisi acasa, cersetorii romani din Belgia mizeaza pe toleranta pe care s-a cladit conceptul de Uniune Europeana. Majoritatea se plang de viata grea pe care o duc si de faptul ca sunt nevoiti sa traiasca din slujbe sezoniere sau de zilieri. Nevestele lor stau la cersit cat e ziua de lunga si se feresc de politia locala, care e din ce in ce mai prezenta pe strazile Bruxelles-ului. „Sunt multe lipsuri”, spun ei, dar, cu toate astea, nu s-ar intoarce acasa, in Romania. In timp ce te plimbi pe strazile inguste si pietruite ale Bruxelles-ului, unele care coboara si altele care urca abrupt de ti se taie respiratia, mai ales prin centrul orasului, te abordeaza cu cate o mana intinsa: „S’il vous plait madame! J’ai faim, madame!”, anunta EVZ.

Fermecatorul Preda, chiriasul Blaga sau blandul Eliade. Din viata de familie a scriitorilor romani. Unii pastreaza doar amintiri frumoase, altii inca mai lupta pentru memoria lor. In emisiunea „Romania, te iubesc”, difuzata la PRO TV aflam cum erau Marin Preda, Lucian Blaga, Liviu Rebreanu sau Mircea Eliade de la urmasii lor Aurora Cornu este poeta si romanciera. A fost prima sotie a lui Marin Preda. In rarele ocazii in care a mai venit in Romania, a vorbit pentru PRO TV, la „Romania, te iubesc”, despre cei patru ani in care a fost alaturi de Marin Preda „24 de ore din 24”. In 1953, Aurora Cornu era o tanara poeta, o fata foarte frumoasa si cu totul speciala. S-a intalnit la mare cu Marin Preda, pe atunci un tanar prozator singuratic si morocanos. S-au indragostit definitiv. Insa dragostea se infiripa altfel in vremea aceea, povesteste Aurora Cornu. „Nu saream in pat, pe vremea aia femeile nu sareau in pat, barbatii nu sareau in pat indata, nu era moda. Asa ca discutam”, rade scriitoarea, informeaza Gandul.

Cum ne-ar putea aduce Dunarea miliarde de euro. Tarile riverane la Dunare au la dispozitie pana in 2013 fonduri europene de 50 de miliarde de euro, bani ce ar putea fi accesati de reprezentanti ai mediului de afaceri pentru proiecte regionale. Localitatile riverane la Dunare, fie ca este vorba de Viena sau de Giurgiu, pot dezvolta in urmatorii ani proiecte economice si sociale comune prin proiectul Strategia Dunarii. Potentialul de dezvoltare economica al regiunii Dunarii este imens. Tarile riverane au o populatie totala de peste 115 milioane de locuitori. Aceasta piata uriasa poate fi exploatata intr-un mod eficient si profitabil de mediul de afaceri, de micii si marii industriasi, de companiile media sau de operatorii de turism. Infiintarea unor asociatii transfrontaliere regionale care sa si puna in practica acest proiect a fost tema discutiilor din aceste zile la Bucharest Business Forum organizat de World Trade Center Institute, Ministerul Afacerilor Externe si Fundatia Steinbeis din Germania, la Bucuresti, scrie Adevarul.

CFR Calatori s-a imprumutat la banci de 1,76 milioane de euro. In plina criza a salariilor, Societatea Nationala de Transport Feroviar CFR Calatori SA a contractat, la mijlocul lunii septembrie a acestui an, credite bancare in valoare de 1.765.833 de euro. Surse din cadrul companiei au precizat, pentru ziarul „Puterea”, ca aceasta linie de creditare a fost deschisa pentru achitarea salariilor angajatilor. Oficial insa, potrivit contractului, CFR Calatori a contractat credite pentru refinantarea unor alte credite contractate anterior si gajate cu materialul rulant al Companiei. SNTFC CFR Calatori SA a negociat direct cu doua banci pentru contractarea de servicii financiare compuse din servicii de asigurari si servicii bancare de investitii pentru acordarea de credite bancare in valoare totala de 5.981.050 lei fara TVA. La data de 8 septembrie 2010, CFR Calatori a incheiat cu Martin Bank Romania contractul cu numarul 164 privind acordarea de credite, in valoare de 3.078.650 lei fara TVA, iar la data de 22 septembrie 2010, aceeasi companie aflata in subordinea Ministerului Transporturilor a mai contractat un imprumut, in valoare de 2.902.400 de lei fara TVA in baza contractului cu numarul 617, anunta Puterea.

La Craiova, magistratii fura indulgenti. Deschiderea anului universitar ne-a readus in fata unele cadre de nadejde ale invatamintului nostru superior, oameni formati la flacara revolutiei din 1989, dar si la Scinteia de dinainte. Pentru ilustrare, alegem la intimplare pe unul dintre sutele de profesori, ajuns chiar decan: ilustrul profesor doctor Dumitru Otovescu, cel care conduce in prezent Facultatea de Stiinte Socio-umane a Universitatii din Craiova. E un om de nadejde, care si-a facut debutul in literatura de specialitate socio-umana cu volumul Educatia materialist-stiintifica – dimensiune a constiintei socialiste, indreptar ce ar fi trebuit sa dainuie peste veacuri. Din rindurile cartii desprindem o sama de idei si invataminte esentiale, cum ar fi: „In viziunea PCR, omul este obiect si, totodata, subiect al istoriei, mijloc si, concomitent, scop al constructiei socialismului”. Asta numai deoarece „dezvoltarea creatoare a teoriei revolutionare in noile conditii beneficiaza de aportul considerabil al tovarasei Elena Ceausescu, eminent om politic si savant de larga recunoastere internationala…”. Integral in Academia Catavencu.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro