VIDEO Comisia Europeana vrea sa lanseze procedura de incalcare a tratatelor impotriva Frantei pe chestiunea tiganilor – E o rusine modul in care cei doi ministri francezi au mintit Comisia, spune Reding
Comisia Europeana vrea sa inceapa o procedura de incalcare a tratatelor impotriva Frantei pentru modul in care a tratat chestiunea tiganilor, a anuntat marti comisarul european Viviane Reding, citat de AFP. Potrivit comisarului, ea ar putea fi declansata in doua saptamani.
Suntem convinsi ca trebuie sa luam masuri disciplinare impotriva Frantei in privinta chestiunii romilor, a spus Reding, potrivit Reuters. Modul in care Parisul a gestionat expulzarea tiganilor si faptul ca o parte a guvernului francez spunea una la Bruxelles si facea altceva la Paris este „o rusine”, crede comisarul european.
Reding a spus ca Franta a fost duplicitara in aceasta privinta in dialogul cu autoritatile europene si ca in saptamanile urmatoare ar trebui inceputa procedura de infringement.
Iata principalele idei ale discursului lui Viviane Reding, care si-a intrerupt programul obisnuit pentru a iesi cu aceasta declaratie de presa:
- In ultimele saptamani, Comisia a urmarit indeaproape situatia din Franta in ceea ce priveste romii. Personal am fost ingrozita de situatia care a dat impresia ca oamenii au fost indepartati de pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene doar pentru ca apartineau unei minoritati etnice. Este o situatie despre care am crezut ca Europa nu se va mai confrunta cu ea dupa cel de-al doilea razboi mondial.
- Mi-am prezentat cu multa claritate indoielile privind legalitatea masurilor luate de statul francez in declaratia publica din 25 august, o declaratie convenita cu presedintele Comisiei, Barroso, alaturi de care am lucrat indeaproape in aceasta chestiune, pe parcursul verii.
- Analiza preliminara – intocmita impreuna cu comisarii Malmstrom si Andor – a subliniat, intre altele, ca Franta ar incalca legislatia europeana daca masurile luate de autoritatile franceze in aplicarea directivei libertatii de miscare ar tinti un anumit grup pe baza nationalitatii, rasei sau originii etnice.
- Rolul Comisiei, ca gardian al tratatelor, devine extrem de dificil daca nu mai avem incredere in asigurarile date de cei doi ministri (n.r. Lellouche si Besson) intr-o intalnire formala la Bruxelles avuta cu doi comisari si in jur de 15 oficiali, aflati la masa in timpul discutiilor.
- Nu este o ofensa minora intr-o situatie de asemenea importanta. Dupa 11 ani de experienta in Comisia Europeana, as merge chiar mai departe si as spune: Este o rusine.
- Vreau sa fiu foarte bine inteleasa: Discriminarea pe baza originii etnice sau a rasei nu-si are locul in Europa. Este incompatibil cu valorile pe care UE s-a fondat. Autoritatile nationale care discrimineaza grupurile etnice in aplicarea legislatiei europene violeaza si Carta Europeana a Drepturilor Fundamentale pe care toate statele membre, inclusiv Franta, au semnat-o.
- De aceea, gasesc ca este extrem de deranjant ca un stat membru pune in discutie, prin actiunile administratiei sale, valorile comune si legislatia Uniunii noastre Europene.
- As lua in discutie si declaratia facuta de secretarul de stat francez pentru afaceri europene ieri (luni) in care punea in discutie rolul CE ca gardian al Tratatelor. Rolul Comisiei ca gardian al tratatelor este unul dintre fundamentele UE – o Uniune care ramane impreuna nu prin forta, ci prin respectul statului de drept convenit de toate statele membre, inclusiv de Franta.
- Am luat de asemenea nota ca autoritatile franceze par sa devina ele insele constiente ca informatiile din week end le-a pus in situatia in care nu se mai pot apara.
- Am luat nota ca ieri dupa-amiaza ministrul francez de interne a semnat o noua circulara prin care se elimina referirile la un anumit grup etnic, romii. Analizam in prezent implicarile legale ale acesteia – este important sa se schimbe nu numai cuvintele, ci si comportamentul autoritatilor franceze. Prin urmare, cer autoritatilor franceze explicatii imediate si comprehensive asupra acestei chestiuni.
- Comisia va include aceste actiuni si documentatia relevanta in analiza noastra finala. Aceasta analiza legala este facuta in strinsa cooperare de serviciile mele, ale comisarilor Malmstrom si Andor, precum si cu serviciile legale ale Presedintelui si ma astept sa fie gata in zilele urmatoare.
- Personal, sunt convinsa ca CE nu va avea alta optiune decat sa inceapa procedura de infringement impotriva Frantei: pentru aplicarea discriminatorie a Directivei privind Libertatea de Miscare si pentru lipsa de transpunere a procedurilor si garantiilor ce decurg din Directiva Libertatii de Miscare.
- Le voi acorda, bineinteles, autoritatilor franceze dreptul sa aiba comentarii referitor la noile actiuni in zilele urmatoare. Dar vreau sa fiu foarte clara, rabdarea mea a ajuns la o limita: ajunge (enough is enough).
- Niciun stat membru nu se poate astepta la un tratament special, mai ales cand valorile fundamentale si legile europene sunt in joc. Asta se aplica astazi Frantei. Asta se aplica in mod egal tuturor statelor membre, mari sau mici, care ar fi intr-o situatie similara. Puteti conta pe mine in acest sens.
Reding a folosit un limbaj extrem de dur la adresa Frantei si a autoritatilor franceze, care au mintit Comisia privind masurile pe care le iau si au asigurat ca ele nu sunt indreptate impotriva unui grup etnic.
Comisarul european a mai spus – in urma unor intrebari ale jurnalistilor de la Bruxelles – ca autoritatile franceze nu i-au prezentat oficial, alaturi de toata documentatia privind masurile de indepartare de pe teritoriul francez, si circulara din 5 august in care prefectilor li se recomanda demolarea cu prioritate a taberelor de tigani.
Prin urmare, asta va conta in evaluarea finala, in care se va tine cont si de actiunile ulterioare, nu numai de faptul ca ministrul francez de interne a dat luni o alta circulara in care nu mai erau mentionati tiganii.
In privinta procedurii de infringement (incalcare a tratatelor), Reding a spus ca va recomanda presedintelui Barroso si Colegiului Comisarilor declansarea accelerata a procedurii, pentru a nu se mai pierde timpul.
„Ma astept ca Colegiul sa ia decizia in urmatoarele 2 saptamani. Este prerogativa Comisiei sa urmareasca respectarea legii si Comisia isi face datoria in aceasta privinta”, a spus Viviane Reding.
Ea a revenit in final si asupra duplicitatii autoritatilor franceze. „Este socant ca o parte a guvernului francez vine aici si spune ceva si o alta face contrariul in Paris”, a spus comisarul european pentru justitie si drepturi fundamentale.
Ce a suparat-o pe Reding si Comisia Europeana?
Secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Pierre Lellouche, prezent luni la Bruxelles la Consiliul Afaceri Generale, nu a avut nimic de zis referitor la Romania si Bulgaria si la monitorizarea asupra justitiei in cadrul lucrarilor.
Cum era insa de asteptat, limba i s-a dezlegat in fata jurnalistilor si a camerelor de filmat. El a facut legatura dintre mecanismul de cooperare si verificare pe justitie (MCV) si aderarea la spatiul Schengen a celor doua tari.
„Nu este numai opinia Frantei. Cred ca legatura implicita facuta de toate guvernele este ca, din moment ce conditiile cerute de mecanismul de control nu sunt indeplinite, un numar de lucruri nu sunt fezabile, inclusiv capacitatea celor doua tari de a controla granitele externe ale UE”, a spus Lellouche potrivit Euractiv.com.
Lellouche a avut de facut comentarii si la adresa Comisiei Europene si a calitatii sale de „gardian al Tratatelor”, a respectarii legislatiei comunitare de catre statele membre.
„Comisia are dreptul sa spuna ce vrea. Dar UE este compusa din state – permiteti-mi sa va reamintesc – din 27 de state care isi unesc elemente din suveranitate sa devina mai puternice impreuna. Insa nu exista un drept divin, de la nu stiu ce Dumnezeu, sa spuna, de pe nu stiu ce nor, lucrurile trebuie facute asa”, a spus secretarul de stat francez.
El a contestat rolul Comisiei de gardian al Tratatelor, argumentand ca – pentru el, politician votat in Franta – gardianul Tratatelor este cetateanul francez care le-a ratificat, prin reprezentantii sai, dupa ce a respins Constitutia Europeana.
Potrivit Euroactiv.com, Lellouche si-a pierdut cumpatul cand a fost intrebat despre includerea circularei din 5 august intre documentele pe care autoritatile franceze trebuiau sa le supuna analizei Comisiei Europene.
„Stati. Stati. Frata este o tara mare, o tara suverana. Suntem tara fondatoare a drepturilor omului. Nu vreau sa fiu tratat precum un baietel. Nu puneti in discutie Republica Franceza din cauza unei circulare. Ajunge cu interogatoriile, cu raspunsurile la interogatorii. Acesta nu este un tribunal si Franta nu este in fata unui tribunal”, a spus el.
Lellouche crede ca, in loc sa ceara explicatii, Comisia ar trebui sa se preocupe de situatia celor 11 milioane de tigani din Europa. El a aratat clar ca Franta crede ca tiganii trebuie integrati in tarile lor de origine, nu in tarile in care se afla.