Sari direct la conținut

VIDEO Cronica de film: "The Expendables" – exaltati sau expirati?

HotNews.ro
Sylvester Stallone in "The Expendables", Foto: MediaPro Distribution
Sylvester Stallone in "The Expendables", Foto: MediaPro Distribution

Pare banc, dar e real: Jean-Claude Van Damme a refuzat rolul din „The Expendables” pe motiv ca n-are destula substanta. Pana cand JCVD va primi rolul de Oscar pe care il asteapta, ne multumim sa-i urmarim fostii colegi din filmele de actiune intr-o pelicula gandita ca un best of, dar care e din pacate involuntar comica.

E ceva trist in „The Expendables” pentru ca ai senzatia ca intri in intimitatea interpretilor. E ca si cum ai avea acces la mintea lor si le-ai putea vedea fantasmele sau propria imagine de sine. Realitatea e altfel. Stallone are figura atat de intinsa de liftinguri incat de-abia mai poate zambi. (In schimb, are inca suflu pentru cascadorii).

Mickey Rourke (singurul dintre toti care ar fi meritat Oscarul, nu Stallone pentru „Rocky” in 1976) e un fel de avatar decazut al personajului din „Luptatorul”/”The Wrestler”. Nici scenariul nu-l ajuta. Spre deosebire de ceilalti, eroul lui a pus mercenariatul in cui, dar e inca atat de afectat de oamenii pe care i-a ucis incat nu se mai poate lega de nicio femeie – de aceea le schimba in viteza, arzandu-le o palma peste fund (!).

Bruce Willis apare putin, suficient sa-ti spui ca seamana tot mai mult cu Homer Simpson. Arnold Schwarzenegger abia se arata, nu atat sa articuleze un „Hasta la vista, baby” cat sa provoace o gluma legata de viitorul presedinte al SUA. Eric Roberts e pe post de aristocrat diabolic, exploatand cu replici stereotipe dar cu gesturi largi, ca rupte din „Evita”, o insula din America de Sud si pe generalul ei. (Cand generalul si fiica sa, febletea personajului lui Stallone, vorbesc in spaniola, rastit si patetic, filmul se transforma instantaneu intr-o delicioasa telenovela. Unde mai pui ca in filmul asta toata lumea picteaza!).

Dolph Lundgren e – si prin amabilitatea scenaristului, si prin propriile puteri -, un fel de Frankenstein pe cocaina, caruia ii sare mustarul din orice si pentru care ai nevoie de 50 de bodyguarzi si de 10 de psihologi sa-l tii la un loc. Cel mai bine se prezinta Jet Li, care a imbatranit frumos si care e singura silueta mai umana printre pachetele (cunoscute sau nu) de muschi tasati care-l inconjoara. Uneori chiar aduce cu Emil Boc.

„The Expendables”/”Eroi de sacrificiu” e, a scris cineva in America, „The Dirty Dozen” meets „Inglorious Basterds”. Se impun cateva adnotari:

– Nici „Sounset Boulevard” nu e departe, pentru ca e ceva dezolant in incercarea acestor grei de a reincalzi supa gloriei de odinoara.

– Sylvester Stallone in postura de regizor nu e Quentin Tarantino nici macar in zilele cand pe Tarantino il doare burta.

– Filmul are totusi umor, dar de cu totul alta natura decat „Inglorious Basterds”. Daca nu ai intrat la cinema pentru secventele de actiune, uneori e atat de stupid incat iti devine foarte simpatic.

E neclar insa de ce confruntarile fizice sunt violente in dispretul ratingului. In prima scena, torsul unui barbat e spulberat ca in reclama TV cu fructele care explodeaza. Mai la vale se ucide mult si dur, cea mai la indemana modalitate fiind foarfecele infipt in carotida. In Romania filmul e interzis spectatorilor sub 18 ani. Oare ce target au avut in minte producatorii? Dupa ce vezi filmul, intelegi ca cel mai bun public, exceptand scenele violente, sunt tot copiii.

Dintre toate replicile haioase cel mai mult mi-a placut momentul cand Barney Ross (Stallone) si colegii lui mercenari se pregatesc sa atace conacul din insula Vilena unde se afla soldatii generalul Garza si mai ales fiica acestuia, Sandra, pe care vor s-o salveze, iar Ross le spune uitandu-se la ceas (e o scena care aduce foarte bine cu „The Dirty Dozen”): „E ora 3.36. Avem doua minute sa cucerim conacul.”

Traim in epoca grabei, dar nici chiar asa…

Pe de alta parte, insa, filmul are cascadorii spectaculoase, implicand mai ales hidroavionul cu care se deplaseaza oamenii lui Ross. Intr-una din ele, Jason Statham e fixat in botul avionului, in alta insusi Stallone (la cei 64 de ani ai sai!) fuge dupa aparatul pornit si se prinde de usa lui cu putin timp inaintea decolarii.

Nevoia de autenticitate a cuprins-o si pe Giselle Itie, interpreta Sandrei, care a tinut ca in scenele in care e torturata turnandu-i-se apa pe gat, prin prosop, totul sa se petreaca pe bune. Gestul merita totusi o cauza mai buna! Bine ca n-au omorat si figurantii de-adevaratelea.

Deci: poveste putina, cafteli multe si sangeroase, cascadorii reusite, poante tintite putine, mult umor involuntar, multa nostalgie.

„The Expendables”/”Eroi de sacrificiu – regia Sylvester Stallone, cu: Sylvester Stallone, Jason Statham, Mickey Rourke, Jet Li, Bruce Willis, Dolph Lundgren, Eric Roberts, Randy Couture, Steve Austin, David Zayas, Giselle Itie, Charisma Carpenter, Gary Daniels, Terry Crews. Pe ecranele romanesti din 13 august.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro