Sari direct la conținut

VIDEO "Mar Nero", o perspectiva din 2008 asupra romanilor din Italia, intra la toamna in salile romanesti, iar un alt film cu romanii din Italia are premiera la Venetia

HotNews.ro
Imagine din "Mar Nero", Foto: Hotnews
Imagine din "Mar Nero", Foto: Hotnews

Coproducatorul roman Ada Solomon a confirmat pentru HotNews.ro ca „Mar Nero” va avea premiera romaneasca in 17 septembrie, fiind distribuit de Parada Film. Intre timp, la Festivalul de la Venetia va fi prezentat in premiera „Ha paura del buio”, de Massimo Coppola, in care joaca Alexandra Pirici si Lia Bugnar.

Prezentat pana acum in peste 60 de festivaluri, filmul de debut al lui Federico Biondi, coproductie Italia-Franta-Romania care o are pe Dorotheea Petre intr-unul din cele doua roluri principale, ajunge si in cinematografele de la noi. „Mar Nero” a avut premiera mondiala exact in urma cu doi ani, in cadrul Festivalului de la Locarno, unde a fost inclus in competitia internationala, fiind distins cu trei premii – cel mai important fiind Premiul de interpretare feminina, decernat Ilariei Occhini (care este nepoata scriitorului Giovanni Papini).

Trailer „Mar Nero”:

Federico Biondi si-a propus sa dezamorseze teama italienilor de emigrantii romani printr-un film intimist care sa il faca pe spectator sa rezoneze la prietenia nascuta intre o italianca in varsta, mizantroapa, si o tanara romanca plecata din tara ei pentru un castig mai bun.

Rolul romancei este interpretat de Dorotheea Petre, iar din distributie mai fac parte in roluri mai mici si Vlad Ivanov, Maia Morgenstern si Theodor Danetti. Compania romaneasca de productie HiFilm s-a implicat datorita filmarilor care au avut loc in Delta Dunarii. Cea mai mare parte a productiei s-a desfasurat insa in Italia.

Cand intra in casa Gemmei (Ilaria Occhini), Angela (Dorotheea Petre) este privita cu suspiciune si ostilitate evidente de proaspata vaduva care a angajat-o la insistentele fiului. Federico Biondi construieste doua destine in paralel, ajutandu-le sa comunice si oferind intelegere si pentru o tabara, si pentru cealalta. Teza dupa care s-a condus cineastul debutant in lungmetraj e ca necunoasterea duce la intoleranta. Abordarea lui e blanda, iar subiectul lipsit de asperitati.

  • Alte glasuri, alte filme

„Mar Nero”, concentrat pe relatia dintre doua personaje, a avut premiera, in 2008, in acelasi an cu un alt film italian care trata tot despre romanii din Italia. „Il resto della notte”, de Francesco Munzi, a fost prezentat in premiera mondiala la Festivalul de la Cannes, in sectiunea „Quinzaine des Realisateurs”.

Acesta era mult mai „angajat”, pentru ca ii infatisa pe eroii romani implicandu-se la un moment dat intr-o spargere. Cu toate acestea, personajele interpretate de Laura Vasiliu si Constantin Lupescu nu erau negativii filmului. Maria (Laura Vasiliu) fusese data afara din slujba de menajera a unei familii bogate si bovarice, fiind suspectata fara probe ca a furat o bijuterie.

Filmul urmarea in paralel destinele eroilor italieni si pe cele ale romanilor, intentia lui nefiind rauvoitoare numai cu romanii. Toate personajele erau victimele propriilor conditionari si prejudecati.

Trailer „Il resto della notte”:

Dar parca tocmai pentru a justifica fobia anti-romaneasca pe care italienii au avut-o fata de romani, „Il resto della notte” s-a turnat in plin scandal Mailat, la Torino, unde Laura Vasiliu a fost confundata la un moment dat cu o persoana cautata de carabinieri, fiind agresata de acestia in plina noapte, la hotelul unde locuia. Nici scuzele colegilor de echipa, nici cosul cu flori primit din partea productiei n-au sters usor spaima, umilinta si furia acelui moment.

Trailer „La nostra vita”:

Alina Berzunteanu a jucat rolul unei romance in „La nostra vita”, de Daniele Luchetti, film prezentat in acest an in Competitia Oficiala a Festivalului de la Cannes si premiat pentru rol principal masculin – Elio Germani. Alaturi de actrita joaca si un neprofesionist, Marius Ignat, care locuieste cu familia in Italia.

Luchetti s-a concentrat pe doliul personajului principal, un tanar italian a carui sotie moare la nastere, construind un esafodaj uman unde romanii sunt si muncitorii de pe santier, nesimtitori la drama eroului care nu-i plateste la timp, dar si mama si fiul (Alina Berzunteanu si Marius Ignat) care il ajuta pe personajul lui Elio Germano sa-si redescopere umanitatea.

Trailer „Francesca”:

Intr-un interviu pe care l-a acordat HotNews.ro cu ocazia premierei filmului sau, „Francesca”, in cadrul editiei de anul trecut a Festivalului de la Venetia, sectiunea „Orizzonti”, Bobby Paunescu spunea ca „Italienii au trait si ei umilinta pe care noi o traim acum. In anii 50, in Elvetia si in Germania existau restaurante unde era afisat anuntul: Accesul cainilor si italienilor interzis. (…) Italienii au nevoie de timp, nu sunt ca francezii sau ca englezii, pentru care primirea emigrantilor nu mai e o problema. ”

„Francesca” a fost singurul film – dintre cele care trateaza despre imigrantii romani din Italia -, care a iscat scandal in Peninsula, dar numai din cauza a doua replici care au inflamat-o pe Alessandra Mussollini.

  • Cui ii e frica de intuneric?

Ca problema de care vorbea Bobby Paunescu nu s-a stins o arata un film foarte recent, „Ha paura del buio”/”Cui ii e frica de intuneric”, realizat de Massimo Coppola, care le in distributie pe actrita Lia Bugnar si pe coregrafa Alexandra Pirici, in rolurile unor imigrante romance. Filmul va fi prezentat intre 1 si 11 septembrie la Festivalul de la Venetia, in sectiunea „Settimana Internazionale della Critica”.

Cele doua romance interpreteaza roluri de mama si fiica. Mama lucreaza de multi ani in Italia, iar fiica ei, care a ramas fara serviciu in Romania, i se va alatura. Exista si un personaj feminin construit ca o replica italiana a tinerei romance, destinele celor doua intersectandu-se si influentandu-se.

Filmarile au avut loc in Italia si Romania, coproducatorul roman fiind Libra Film. Massimo Coppola nu apartine celebrei familii cinematografice peste care troneaza Francis Ford Coppola. „Ha paura del buio” e primul sau lungmetraj, a carui premiera italiana e asteptata pentru debutul lui octombrie. Titlul filmului, care poate fi citit si ca o parafraza la „Who’s Afraid Of The Big Bad Wolf”, poate sugera un mesaj similar cu cel promovat de filmele amintite mai sus.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro