Sari direct la conținut

Anticonceptionale, numai cu prescriptia medicului ginecolog, dupa analizele hormonale si de sange

MedLive.ro
Anticonceptionale, Foto: Reuters
Anticonceptionale, Foto: Reuters

Metoda contraceptiva potrivita nu este intotdeauna usor de descoperit, mai ales cand vine vorba despre anticonceptionale. Lipsa informatiei impinge multe femei sa isi cumpere pilulele direct din farmacie, fara reteta si un consult ginecologic prealabil. Aceasta conduita este gresita, intrucat exista dozaje hormonale potrivite fiecarei femei in parte, iar ceea ce i se potriveste celei mai bune prietene, tie ar putea sa iti faca rau. Kilograme in plus, metabolism modificat, probleme cu tiroida – sunt numai cateva din problemele de care doamnele se plang. Ce trebuie sa faci? Mergi la un ginecolog care sa urmareasca cu atentie posibilele contraindicatii. In plus, este recomandat sa faci un profil hormonal, analize de sange (profil de coagulare) si un examen mamar.

Hellas, cititoare MedLive.ro, a pus o intrebare in cadrul intalnirii online cu Dr. Anca Dragutescu, medic specialist endocrinolog:

„La 35 de ani, medicul ginecolog i-a prescris mamei mele anticonceptionale (ca tratament hormonal). La scurt timp dupa ce a inceput sa le ia, a intrat in pre-menopauza. Eu, la varsta de 22 de ani, am luat timp de un an pilule contraceptive, prescrise de un alt medic ginecolog. In timp, apetitul meu sexual a scazut spre zero. Dupa un an, le-am oprit din proprie intiativa si mi-am revenit instantaneu la capitolul libido.

Multe femei acuza tot soiul de modificari in organism odata cu administrarea de anticonceptionale, de la ingrasare, pilozitate crescuta, pana la fertilitate recuperata greu etc. In aceste conditii, putem avea incredere in anticonceptionale? Medicii ginecologi par sa le prescrie prea usor si nu trimit aproape niciodata pacienta si la un consult endocrinologic, asa cum mie mi s-ar parea normal.”

Dr. Anca Dragutescu, medic specialist endocrinolog:

Anticonceptionalele au multe efecte benefice; pe langa cel contraceptiv, reprezinta tratamentul unor afectiuni cum ar fi sindromul ovarelor polichistice sau endometrioza. Alte beneficii:

  • amelioreaza dismenoreea (durerile din timpul menstruatiei);
  • amelioreaza sangerarile excesive din timpul menstruatiei;
  • amelioreaza sindromul premenstrual;
  • are efecte cosmetice prin diminuarea acneei, seboreei, hirsutismului;
  • scad riscul de sarcini ectopice;
  • scad riscul de cancer ovarian, endometrial, colorectal.

Intr-adevar au si multe efecte adverse, iar ingrasarea, scaderea libidoului sau modificarea pilozitatii nu sunt cele mai de temut. Tromboza venoasa, cancerul de col uterin si complicatiile cardiovasculare ar fi unele dintre aceste efecte.

De aceea, un profil hormonal, un profil al coagularii si un examen mamar si ginecologic, pe langa analizele uzuale, sunt foarte importante inainte de prescrierea unui contraceptiv, mai ales la femeile cu antecedente personale sau familiale semnificative, explica dr. Anca Dragutescu, medic specialist endocrinolog.

Contraindicatii totale ale anticonceptionalelor

1. Sarcina;

2. Accident vascular cerebral in antecedente;

3. Tromboflebita, boli tromboembolice;

4. Hipertensiune;

5. Infarct miocardic;

6. Afectiuni hepatice active;

7. Tumori hepatice benigne;

8. Cancer mamar sau dependent de estrogeni;

9. Hemoragii de origine neidentificata;

10. Varsta peste 40 de ani sau peste 35 de ani daca femeia e fumatoare.

Contraindicatii relative – cand anticonceptionalele se pot administra, dar cu riscuri:

1. Varsta peste 35 de ani;

2. Litiaza biliara;

3. Fibrom uterin;

4. Boli de inima sau rinichi

5. Diabet zaharat;

6. Fumatul (peste 15 tigari pe zi);

7. Alaptare;

8. Depresie severa.

Nu uitati, vizita de rutina la ginecolog trebuie facuta o data la sase luni.

Comenteaza pe MedLive.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro