Sari direct la conținut

VIDEO Imagini ale asteroidului gigant Lutetia, transmise de sonda Rosetta

HotNews.ro
Asteroidul Lutetia, Foto: Reuters
Asteroidul Lutetia, Foto: Reuters

Sonda spatiala europeana Rosetta a survolat indeaproape mega-asteroidul Lutetia, considerat un supravietuitor al nasterii Sistemului Solar, captand sute de imagini impresionante, in incercarea de a obtine cat mai multe informatii privind compozitia asteroizilor, informeaza The Telegraph. Este pentru prima data cand asteroidul este vizitat de o sonda spatiala.

Sonda Rosetta, lansata in urma cu sase ani de Agentia Spatiala Europeana, a transmis sambata primele imagini la rezolutie foarte buna ale asteroidului Lutetia, dupa ce s-a apropiat, cu 15km/s, la circa 3.000 de kilometri de misteriosul obiect, care are un diamentru de aproape 134 de kilometri.

Oamenii de stiinta au fost preocupati de compozitia asteroidului Lutetia (ce poarta denumirea in latina a Parisului), de cand acesta a fost descoperit in urma cu 150 de ani, dar pana in prezent tehnica nu a permis studierea sa amanuntita.

Cercetatorii spera sa afle daca Lutetia, aflat in prezent la peste 450 de milioane de kilometri distanta de Pamant, se numara printre cei mai primitivi asteroizi, formati din roci si bogati in carbon, sau este un asteroid metalic.

Potrivit Agentiei Spatiale Europene, imaginile transmise de sonda arata ca Lutetia „prezinta numeroase cratere pe suprafata sa, acesta suferind multe impacturi de-a lungul celor 4,5 miliarde de ani de existenta”.

Astfel, datele inregistrate de sonda Rosetta vor putea furniza oamenilor de stiinta noi informatii privind compozitia asteroizilor-gigant si pentru elucidarea misterelor formarii sistemului nostru solar.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro