IMM-urile din UE, in criza: Cea mai puternica scadere a productiei din 1930 incoace / Mai multi "antreprenori de nevoie"
Declinul productiei in 2009, pentru IMM-uri la nivelul Uniunii Europene, este cel mai accentuat din 1930 incoace. Pe termen scurt, impactul este mai puternic asupra firmelor medii si mari decat asupra celor mici si micro, arata raportul anual asupra IMM-urilor, publicat recent de Comisia Europeana. Accesul la finantare este o problema majora a IMM-urilor, dar nu la fel de grava pe cat lipsa cererii in piata, mai arata documentul citat.
„Firmele mici si micro sunt mai prezente in domeniul constructiilor, hoteluri si restaurante, servicii de afaceri si unele componente ale comertului en-gros si cu amanuntul. Acestea sunt orientate prioritar asupra pietelor de consum interne. Companiile de dimensiune medie si mare sunt mai prezente in industria de prelucrare iar exporturile au o cota importanta in vanzarile acestora. De aceea, vor fi avantajate de evolutiile pozitive pe termen mediu”, se arata in „Raportul anual asupra IMM-urilor, in anul 2009” publicat de Comisia Europeana.
In ceea ce priveste angajarea de personal, in 2009 se estimeaza ca s-a deteriorat cel mai mult la firmele medii si mari. In 2010 si 2011, cand productia in termeni reali este de asteptat sa se redreseze, se asteapta ca rata de ocupare in functie de dimensiunea companiilor sa se inverseze, mai exact firmele mici si micro sa creeze mai multe locuri de munca decat cele medii si mari.
Profitabilitatea IMM-urilor in UE este supusa unor presiuni uriase, lucru care diminueaza numarul companiilor care intra pe piata si il creste pe al celor care ies. Ca efect colateral, cresterea somajului determina pentru acele persoane necesitatea de a se autointretine ceea ce poate insemna infiintarea unei companii pentru a deveni „propriul tau angajat”. Spre exemplu, in Germania 34% din firmele start-up sunt „intreprinzatori de nevoie”, fata de 15% in Franta si de 25% in Statele Unite. Cert este ca numarul acestora este in crestere continua, in toate tarile analizate.
In studiu a fost analizat raportul dintre numarul companiilor care intra si cele care au iesit de pe piata in 9 state europene plus Japonia si SUA. Diferenta este in favoarea celor care intra pe piata, cu cea mai mare rata de intrare in Olanda.
Accesul la finantare este o problema majora a IMM-urilor, dar nu la fel de grava pe cat lipsa cererii in piata, mai arata raportul oficial. In a doua jumatate a lui 2009 accesul la finantare a fost problema cea mai presanta pentru 19% din IMM-urile din zona euro. Odata ce va reincepe sa creasca cererea in piata, lipsa accesului la finantare va deveni o problema si mai presanta.